Sanat voivat olla sormenpäissä

Juha Kyyrösen ja Johanna Vihma-Kyyrösen perheessä on opeteltu tietoisesti koskettamista. He ovat huomanneet sen ihmeitä tekevät, läheisyyttä lisäävät vaikutukset.

– Me peljättiin kerran vuores mennä istumahan isän polvelle, on Johannan äiti muistellut koskettamista omassa perheessään Pohjanmaalla.

Parisuhde ajautuu helposti tuttuihin uomiin. Kyyröset ovat halunneet oppia tiedostamaan niitä ja löytämään uusia toimintatapoja.

– Riitaa  meille tulee yleensä pikkuasioista – vaikka siitä, että kun menen lauantaina jumppaan, Juha keskittyy hakemaan puita ja lämmittämään saunaa, mutta unohtaa antaa ruokaa 6-vuotiaalle Eevalle, sanoo Johanna.

– Näin on käynyt, vahvistaa Eeva värittäessään prinsessaa piirustuslehtiöönsä.

– Muutoin olen huonompi ruoanlaitossa kuin Juha, ja haavoittuvainen, jos minulle huomautellaan siitä. Aikanaan jo äiti hääti minua keittiöstä ja kehotti: mene sinä vain soittamaan pianoa.

Juhan mielestä miehet ottavat elämän rennommin kuin naiset. Johanna myöntää olevansa joskus kävelevä stressi, muun muassa valmistellessaan työasioita vielä iltakymmeneltä. Hän on myös oppinut kotoaan kiltin tytön roolin, että riidellä ei saa.

Halaus on voimansiirtoa

Ristiriidat syntyvät usein väsymyksestä ja ajan puutteesta, kun toiselle ei osaa antaa nähdyksi ja kuulluksi tulemisen tunnetta.

– Riidoissa kumpikin tuntee olevansa riittämätön ja epävarma, kun pitää tunnustaa oma tarvitsevuutensa. Vaikka vihaisia tunteita puolisoa kohtaan kyllä haluaisi sovitella, tulee junttura olo: minä en ainakaan mene halaamaan ensimmäisenä, Johanna myöntää.

– Halaus on kuitenkin voimansiirtoa. Kun on väsynyt tai on huolia, ihminen kaipaa ihmisen luo. Halaamalla puolisot osoittavat olevansa toiselleen tärkeitä. Sen ilmaiseminen on helpompaa koskettamalla kuin sanojen avulla. Mikä on suurempi palkinto miehelle kuin nainen, joka myöntää väsymyksen ja tulee kainaloon. Nainen kaipaa tosin enemmän sanallista todistelua välittämisestä, ettei tuntisi itseään hylätyksi, kokee Juha.

– Nainen sanoo 7 000 sanaa 20 minuutissa. Mies haluaa karkuun tällaista sanavyöryä. Mutta silloin sanat voivat olla sormenpäissä. Halaus on nopein tapa paikata suhteen kuoppia.

– Kosketuksessa ei ole voittajia. Siinä ei kamppailla siitä, kumpi enemmän pihtaa. Pihtaaminen vie vain tunneloukkuun; miksi tuo toinen ei ole aktiivinen. Kosketuksen toiveen toisessa voi herättää koskettamalla itse. Aselepohalaus taltuttaa tunnekuohunkin, Juha miettii.

Tärkeää myös seksille

Usein sunnuntaiaamuisin Juha hieroo Johannan päästä varpaisiin. Pari on huomannut, että pienet kosketukset ja kuulluksi tulemisen tunne ovat ehdottoman tärkeitä myös seksielämälle. Ilman henkistä läsnäoloa, ei voi olla sitä myöskään fyysisesti. Vuorovaikutuksen pitää olla auki.

Liki 25 vuotta naimisissa olleet Kyyröset kävivät tunnekeskeisen parisuhteen kurssin parikymmentä vuotta sitten, koska kokivat, että toisen huomioimisessa on paljon opittavaa.  

Toinen kantava voima perheessä on huumori. Nauru pyörii hämeenkyröläisessä omakotitalossa.

Keittiöönkin Juha ottaa jo Johannan mukaan, koska ruuan laittaminen yhdessä tuottaa mielihyvää.

Isän lämmin vatsa

Opettajaperheen kaksi vanhinta, Elli ja Ilmari, ovat jo lentäneet pesästä. Kotona ovat  16-vuotias Aliina ja 6-vuotias Eeva. Lapsetkin ovat oppineet koskettamisen tapoja vanhemmilta. Eeva ei voi mennä nukkumaan ennen halauksia ja pusuja.

– Siitä tulee turvallinen olo, Eeva perustelee.

Usein Eeva menee isän syliin ja pyytää tämän ottamaan paidan pois, koska isän vatsa on niin lämmin. Lukiolainen Aliinakin on aina halaillut ja tullut kainaloon.
– Jos on väsynyt, on koulustressiä tai maailma ahdistaa, menen äidin tai isän kainaloon. Myös kavereiden kanssa halataan, Aliina sanoo.

Muille perheille Kyyrölät neuvovat vanhaa, yksinkertaista ohjetta: tehkää se, mitä itsellenne toivoisitte tehtävän.

TEKSTI: PÄIVI RAJAMÄKI
KUVA: AINO VUOKOLA

Lue lisää

Vuorovaikutustaitoja voi oppia