Näin kerrot tarinasi Kriisipuhelimesta

1. Lähetä selviytymistarina, joka antaa toivoa ja kannustaa hakemaan apua.

2. Kirjoituksesi voit lähettää tämän linkin kautta sähköpostitse osoitteeseen: viestinta@mieli.fi. Tarinasi voi olla pituudeltaan 1500-2000 merkkiä (sis. välilyönnit).

3. Selviytymistarinoita kerätään mieli.fi-sivuille. Niitä ei kommentoida tai kirjoittajiin ei oteta yhteyttä auttamismielessä. Jos sinulla on tarvetta puhua elämäntilanteestasi ja tarvitset apua, soita Kriisipuhelimeen (09 2525 0111) tai kirjoita Tukinetiin (tukinet.net). Akuutissa tilanteessa soita heti 112.

4. Tarinoita tiivistetään tarvittaessa, mutta sisältöä ei muuteta ilman lupaa. Olemme tarvittaessa kirjoittajiin yhteydessä sähköpostitse. Kaikkia tarinoita ei voida julkaista. Muista, ettei se tarkoita, että tarinasi olisi millään lailla huono. Tarinasi ei vain ole oikeassa paikassa näillä sivuilla. Sellaisia tarinoita, joissa on epäsopivaa sisältöä tai jotka eivät ole Kriisipuhelimeen kytkeytyviä selviytymistarinoita, ei julkaista.

5. Tarinasi on ainutlaatuinen. Kerrothan sen kunnioittavasti ja arvostavasti:

 • Kerro meille vain asioita, mitkä voit jakaa julkisesti Kriisipuhelimen nettisivuilla (mieli.fi/kriisipuhelin). Huomioi, että läheisesi voivat myös lukea tarinasi.
 • Ole rehellinen itsellesi ja muille.
 • Kerro omin sanoin ja omalla persoonallasi. Sinun ei tarvitse olla hyvä kirjoittaja tai tarinankertoja.
 • Huomioi, että tarinasi voivat lukea nuoret, haavoittavassa elämäntilanteessa olevat, herkät ja itsetuhoiset ihmiset. Mieti miten kerrot tarinasi heille.
 • Kerro tarinassa kohtaamasi haasteet, mutta keskity ratkaisuihin, voimaantumiseen, selviytymiseen, vahvuuksiin ja/tai voimavaroihin. Kerro mikä auttoi sinua eteenpäin.
 • Mieti miten sinun kokemuksesi ja ratkaisusi voivat auttaa henkilöä, joka painii tällä hetkellä samanlaisten ongelmien keskellä.
 • Pyri päättämään selviytymistarinasi positiiviseen tilanteeseen tai tulokseen.

6. Jätäthän selviytymistarinastasi pois seuraavat asiat:

 • Tilastotieto.
 • Keinot ja välineet esimerkiksi itsemurhan tekoon tai itsensä vahingoittamiseen.
 • Hyökkäävä, provosoiva, loukkaava puhe, vihapuhe.
 • Tunnistettavat henkilöt, paikat ja asiat. Käytä etunimien lisäksi yleisnimiä, kuten ”puoliso”, ”ystävä”, ”äiti”, ”poika”.
 • Vain ongelmiin ja vaikeuksiin keskittyvä kerronta.

Tarinoiden käyttö

Kun lähetät oman tarinasi Kriisipuhelimen lomakkeella, annat luvan julkaista sen nettisivulla ja käyttää tarvittaessa muussakin yhteydessä, kuten lehtijutuissa tai esitteissä. Oikeudet ovat Kriisipuhelimella.

Kriisipuhelimella on oikeus päättää tarinoiden julkaisemisesta tai julkaisematta jättämisestä. Sillä on myös oikeus tiivistää tarinaa ja jättää asioita tai osioita pois. Loukkaavia, hyökkääviä tai muuten tarkoitukseen sopimattomia tarinoita ei julkaista. Tarinoita ei palauteta eikä niistä anneta palautetta.

Tarinasi pääset jakamaan tästä linkistä.

Oletko päivystänyt Kriisipuhelimessa ja haluat jakaa tarinan auttaneesta kohtaamisesta? Päivystäjän tarinan jako tapahtuu omalla sivullaan.

Yhteystiedot

Susanna Winter
Kriisipuhelintoiminnan päällikkö

09 41350 510 (vaihde)Maistraatinportti 4 A, 4. krs, 00240 Helsinki