Tasapainovalmennusinfo

Tasapainovalmennusinfot ovat 1-4 kerran infoja, jotka toteutetaan jo olemassa olevissa ryhmissä esimerkiksi oppilaitoksissa, vastaanottokeskuksissa tai muissa ryhmissä. Sisältöä voi muokata ryhmän tarpeiden mukaan. Päämääränä on kuitenkin antaa tietoa hyvinvoinnista ja siitä huolehtimisesta eri elämäntilanteissa, joihin voi liittyä erilaisia stressitekijöitä esimerkiksi maahanmuuton tai turvapaikkaprosessin yhteydessä. Infoissa on mukana tulkki, ellei kysymyksessä selkosuomella pärjäävä ryhmä.

Ryhmäkerrat voivat pitää sisällään seuraavia teemoja:

  1. tapaaminen: esittely, orientaatio mistä ryhmässä on kysymys, säännöt ja puhutaan maahanmuutosta
  2. tapaaminen: hyvinvointi, mistä tiedän että voin hyvin, mistä tiedän että voin huonosti? Teemoja, jotka liittyvät tähän: trauma, sopeutumiskriisi, masennus, erilaiset stressitekijät ja huoli-ajatukset
  3. tapaaminen: hyvinvoinnin vahvistaminen; traumaoireiden hallinta, hyvinvoinnin vaaliminen, miten tunnistaa ja löytää itselle sopivat rauhoittavat tai vastavuoroisesti aktivoivat keinot
  4. tapaaminen: uni ja nukkuminen. Teema voi olla myös osallistujien toiveiden mukainen, esimerkiksi sosiaaliset suhteet ja niiden merkitys.

Koska kysymys on lyhyestä infosta, voidaan kerroilla huomioida ryhmän toiveet teemoista, kuitenkin niin että psykoedukaatio osuus käsitellään. Lisäksi tulee huomioida ryhmäläisten suomenkielen taito ja kyky vastaanottaa tietoa, varsinkin jos ryhmä toteutetaan selkosuomella. Materiaali ja sisältö tulee muokata ryhmäläisten taitojen ja kunkin ryhmän tilanteen mukaan.

Lyhyt esittely tasapainovalmennusinfoista viidellä eri kielellä, jota voi käyttää myös infoista tiedottamiseen kohderymille.

Materiaalia aiheista löydät näiltä sivuilta otsikon "Tasapainovalmennusryhmät" alta.

Tietoa tasapainovalmennusmallista
Tasapainovalmennusryhmät
Tasapainovalmennusinfot
Tasapainovalmennusryhmien järjestäminen

Yhteystiedot

Suvi Piironen
Erityisasiantuntija
SOS-kriisikeskus

+ 358 40 121 6780Maistraatinportti 4 A, 4. krs, 00240 Helsinki