Kiteen nuorten yhteisötaideprojekti piristää mieltä ja kaupunkia: "Yhdessä tekeminen on lopputulosta tärkempää"

Kiteen kaupungissa tapahtuu. Sillankaidelevyt ovat saaneet uuden ilmeen, kun ryhmä nuoria on maalannut pintoja yhteisötaideprojektissa. Nuorten kanssa työskentelyn malli halutaan viedä lähikuntiin asti.

Kiteen nuoret ovat maalanneet kuvia piristämään kaupungin ilmettä.
Kiteen nuoret ovat maalanneet kuvia piristämään kaupungin ilmettä. Kuva: Anneli Timonen

Kiteen seudun mielenterveysseuran järjestämä kaupungin julkisivujen maalausprojekti alkoi seuran yhdistysaktiivin Leena Tuhkasen autoajeluista.

”Huomasin puolisoni kanssa, että veteraanitalon lähellä sijaitsevan ylikulkusiltaa reunustavat levyt olivat rumat ja aikansa eläneet. Kaupunki oli aiemmin kysellyt asukkailta, miten kaupungin ulkoasua saisi raikkaammaksi. Ehdotin kaupungin tekniselle johtajalle levyjen vaihtamista ja maalaamista, ja kaupunki lupasi kustantaa materiaalit. Meille jäi tehtäväksi maalareiden rekrytoiminen nuorten keskuudesta”, Tuhkanen kuvailee projektin alkuvaihetta.

Seuraavaksi maalauskohteeksi nuorille Kiteen kulttuuritoimi kaavailee alikulkutunneleita.

Seuran aktiivit tutustuivat paikallisiin nuoriin aikuisiin aiemman yhteistyökumppanin, Kiteen kaupungin etsivän nuorisotyön kautta.

Seurassa tehtiin jo 2016 päätös keskittyä nuorisotyöhön, johon saatiin Aino ja Heikki Väänäsen säätiöltä myös rahoitusta.

Nuoren taiteellinen lahjakkuus yllätti

Maalausporukan 20–27-vuotiaat nuoret ovat kokeneet haasteita löytää suunta elämälleen. Kontaktien luominen toisiin ihmisiin on myös ollut hankalaa.

”Järjestimme projektin alkajaisiksi seuramme puheenjohtajan, Tuula Arolaakson kanssa veteraanitalon asukkaille ja nuorille yhteisen kahvitilaisuuden. Asukkaat antoivat vinkkejä siitä, millaisia kuvia olisi mukava katsella lenkkeillessä”, Tuhkanen kertoo.
 


Luonnoksia sillankaidetta peittäviin levyihin. Kuva: Leena Tuhkanen

Ideoiden pohjalta eräs nuori teki luonnoksia, jotka hän lähetti Tuhkaselle vain pari tuntia tilaisuuden päättymisen jälkeen. Luonnosten taitavuus yllätti Tuhkasen.

”Hämmästelimme tämän kaverin lahjakkuutta. Maalauksia on nyt tehty kuvien pohjalta.”, Tuhkanen arvioi.

”Matkan varrella mukaan on tullut lisää nuoria. On ollut hienoa nähdä, miten juttua ja tarinaa alkaa virrata töiden lomassa”, Tuhkanen kertoo.

Nuorten uskallus ja itseluottamus on lisääntynyt

Kiteeläiset nuoret miehet Aapo ja Antti päätyivät maalausprojektiin kaupungin etsivän työn nuorisoryhmän kautta. Aapo on suunnitellut työt ja osallistuu niiden maalaamiseen.

”Olen tehnyt tämän maalauksen kokonaan itse, ja puolet tästä toisesta. Työ oli alun perin pelkkä hahmotelma, eikä siitä pitänyt tulla maalausta”, kertoo Aapo.

”Piirrän tietokoneella ja maalaan pienoismalleja. Olen enimmäkseen opetellut asiat itse. Käytämme maalaamiseen ulkomaalia. Minulla ei ole omaa suosikkimateriaalia, mitä nyt pienoismalleissa käytän akryylimaalia”, Aapo kertoo.

Antti puolestaan on taustaa pintakäsittelijänä, mutta hän ei pidä itseään taiteellisena ihmisenä.

”Olen suttaillut täällä miten sattuu, en ole sillä tavalla mikään taiteilija. Nämä työt ovat aika hyvällä mallilla, ja tulevat valmistumaan pian”, Antti uskoo.

Nuoret ovat viihtyneet työryhmässä.

”Mukavaahan täällä on ollut. Maalaamme maanantaisin pari tuntia, ja käymme sitten Pajokan ravintolassa syömässä”, Aapo kertoo.

”Yhteistoiminta on kehittänyt selvästi nuorten taitoja toimia ryhmässä, uskallusta tuoda esiin omia ajatuksia ja itseluottamusta”, kertoo nuorten ryhmästä Leena Tuhkanen.

Tavoitteena pysyvä toimintamalli työhön nuorten kanssa

Tuhkasen mukaan tavoitteena on luoda työhön nuorten kanssa pysyvä toimintamalli, jossa nuoret saavat itse ideoida omaa tekemistään.


Leena Tuhkanen (vas.) ja Tuula Arolaakso ovat halunneet nuoret mukaan toimintaan heidän omilla ehdoillaan. Kuva: Niina Turunen

”Parasta on, että kun tapaamme nuoria, saamme heitä mukaan toimintaan, ja kaverit kertovat asiasta toisilleen. Haluamme rakentaa ryhmän sisäistä luottamusta, niin että nuoret voivat kertoa omista asioistaan turvallisesti”, Tuhkanen painottaa.

”Jo tässä vaiheessa olemme keskustelleet yhteistyön jatkamisesta nuorisotoimen ja toisten yhdistysten kanssa. Haluamme, että lähikunnat voisivat käyttää toimintamallia. Työntekijä Kirsi Hurskainen etsivästä nuorisotyöstä sanoi, että on älyttömän hieno juttu, että nuorilla on kontakteja ja tekemistä muulloinkin kuin etsivän nuorisotyön tapaamispäivinä. He saavat itsevarmuutta, arjen taidot ja toiveikkuus lisääntyvät, ja he uskaltavat ottaa elämää omiin käsiin”, Tuhkanen kertoo.

Taideprojektin parissa nuoret ovat rentoutuneet

Kuvataiteilija Anneli Timonen tuli mukaan Mielenterveysseuran projektiin alkumetreillä. Hän on ollut puolisonsa Seppo Savolaisen kanssa mukana joka kokoontumisella opastamassa ja rohkaisemassa nuoria maalaustyössä.

”Ensin kävimme hankkimassa värejä ja materiaaleja, sitten aloitimme työt”, Timonen kertoo.

Anneli Timonen
Anneli Timonen on rohkaissut nuoria maalaushommissa. Kuva: Niina Turunen

Timosella on kokemusta monenlaisten ryhmien kanssa yhteisötaiteesta, jossa tärkeää on osallistujien välinen kommunikointi ja yhdessä tekeminen.

”Projektin edetessä nuoret ovat rentoutuneet. Yleensä ihmiset rentoutuvat tehdessään taidetta. Mitä pidemmälle projekti etenee, sitä enemmän jännitys vähenee, ja yhteinen ponnistelu voi jäädä mieleen elämyksenä”, Timonen kertoo.

Timonen pitää tärkeänä myös työryhmän yhteistä ruokailua keskusteluineen maanantaisin. Nuorten kanssa opetellaan käymään ravintolassa, valitsemaan ja tilaamaan ruokia.

Savolainen ja Timonen ovat toimineet työurallaankin lasten ja nuorten kanssa, Savolainen kulttuuri- ja nuoriso-ohjaajana ja Timonen muun muassa kuvataiteen opettajana lasten- ja nuorten kuvataidekoulussa sekä yläasteella.

Järjestötoiminta on vaativaa, mutta palkitsevaa

Leena Tuhkanen on toiminut Kiteen seudun mielenterveysseuran vapaaehtoisena ja hallituksen jäsenenä kymmenisen vuotta.

Kiteen mielenterveysyhdistyksen rekisteröinnistä tuli viime vuonna täyteen 25 vuotta, mutta seuran toiminta on jatkunut yli 40 vuoden ajan. Kiteen kokoisella paikkakunnalla järjestötoiminnan ylläpitäminen on Tuhkasen mukaan vaativaa työntekoa, mutta palkitsevaa.

”Oma nuoruusaikani oli aika räväkkää. Senkin takia nuorista on tullut tärkeitä, kun ikää on tullut lisää. Nuorillakin on aikamoisia paineita nykypäivänä, ja ikävät kotiolot näkyvät monella tavalla. Myös tästä johtuen vapaaehtoistyö on hieno juttu”, Tuhkanen kertoo.

TEKSTI: NIINA TURUNEN

Lue lisää