Maahanmuuttajasta kulttuuriaktivistiksi

Kriisikeskus Turvapoijun vapaaehtoinen Uchenna Unanka muutti Nigerian suurimmasta kaupungista Lagosista Kemiin yhdeksän vuotta sitten. Nyt hän auttaa toisia löytämään paikkansa vieraassa maassa.

Uche Unanka, vapaaehtoistyöntekijä Kemistä

Uchenna Unanka muistaa sen hetken, kun tuli noin 23 miljoonan asukkaan Lagosista Helsinkiin syyskuussa 2008.

”Aurinko paistoi ja oli kuitenkin kylmä. Oli todella erilaista kuin kotimaassani, jossa kylmimpään aikaankin on noin 20 astetta lämmintä”, Unanka muistelee.

Hän oli matkalla Kemiin ammattikorkeakouluun opiskelemaan sosionomiksi. Opiskelupaikka olisi voinut olla myös Helsingissä tai Jyväskylässä, joihin hän olisi myös päässyt. Unanka halusi Kemiin, jossa oli hänen tietojensa mukaan korkeatasoisin opetus.

”Pääsyvaatimuksissa Kemiin vaadittiin myös korkein pistemäärä.”

Uchenna tuli junalla Kemiin paitahihasillaan. Oli vielä kylmempi kuin Helsingissä, ja hiljaista. Todella hiljaista. Ei juuri ihmisiä tai autoja liikkeellä iltakahdeksan aikaan.

”Lagosissa olisi ollut 2 000 auton jonot teillä. Aluksi ajattelin, etten jaksa olla täällä. Eihän täällä ole ketään!”

Omat selviytymisohjeet paperilla

Seurasi yksinäisiä viikkoja opiskelija-asunnossa. Oli vuoden pimein aika. Uche, kuten häntä nykyisin Kemissä kutsutaan, laati itselleen selviytymisohjeet paperille.

”Minun piti oppia suomen kieli, jotta voisin keskustella ihmisten kanssa. Oli hankittava kavereita, jotka auttoivat myös oppimaan kieltä. Lisäksi piti oppia tietämään, miten täällä toimitaan.”

Uche meni seurakunnan tilaisuuksiin, joissa sai paljon ystäviä. Sieltä löytyivät myös ”mummo ja pappa”, jotka kuuluvat Uchen elämään kuin olisivat sukua. Urheiluharrastus toi lisää tuttuja ja auttoi kotoutumaan.

Uche alkoi työskennellä Meriva-asukastuvalla ja Osallisena Suomessa -hankkeessa. Hän huomasi, että maahanmuuttajamiehille ei ollut omaa toimintaa ja perusti miesten ryhmän, joka siirtyi sittemmin Kriisikeskus Turvapoijuun. Uche kävi Turvapoijun vapaaehtoiskoulutuksen ja ohjasi ryhmää vapaaehtoistyönä. Koulutus ja vapaaehtoistyö toivat uusia kontakteja ja kielitaitoa.

Myöhemmin Uche siirtyi työhön Toivola-Luotolan Setlementin Kohtaamispaikka Mikseriin, ja myös miesten ryhmä siirtyi sinne. Lisäksi Uche perusti monipuolisesti liikuntaa, tutustumiskäyntejä ja erilaisia aktiviteetteja järjestävän miesten Mister´s-ryhmän.

Maahanmuuttajat taiteen esittäjinä

Viisi vuotta sitten Uchen ideasta, Meri-Lapin Mielenterveysseuran ja Kemin kaupungin tuella syntyi Maailma tuli kaupunkiin -toritapahtuma. Monikulttuurisessa musiikin ja tanssin tapahtumassa kaupungin asukkaat voivat tutustua eri kulttuurien ihmisiin.

Tapahtuma siirtyi myöhemmin maahanmuuttajien kohtaamispaikka Mikseriin. Maahanmuuttajien keskuudessa Kemin kaupunki on suosittu juuri Mikserin, maahanmuuttajille tarkoitetun koulun sekä kulttuuritapahtumien vuoksi.

Suomen Mielenterveysseuran Mental Health Art Weekille Uche ja Mister´s ovat valmistelleet Danx Impactx Event 2018 -tapahtuman Kemin kaupunginteatteriin. Esitykset nostavat esiin erilaisuutta ja monikulttuurisia kohtaamisia. ”Danx Impactx Event sisältää monikulttuurista tanssia, musiikkia ja draamaa. Olemme koonneet eri alojen taitajia esiintymään ja edistämään ihmisten välistä sosiokulttuurista tietoisuutta.”

”Monilla ei ole uudessa maassa mahdollisuutta kehittää kykyjään ja saada tilaa niiden esittämiselle. Maahanmuuttajien joukoissa on monen alan taitajia, jotka pääsevät nyt estradille. Jos tämä menestyy, voimme esiintyä ensi vuonna Kemin täyttäessä 150 vuotta”, Uche suunnittelee.

”Tämä ei ole vain maahanmuuttajatapahtuma, vaan ajatuksena on, että maahanmuuttajat saavat näyttää osaamistaan ja kykyjään. Näin he voivat kehittää niitä lisää ja osallistua, liittyä esimerkiksi kuoroihin ja saada lisää mahdollisuuksia.”

Vapaaehtoistyönä ihmisten tukeminen

Turvapoijun toiminnanjohtaja Kaisa Lauri kehuu Uchen vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja sekä aktiivisuutta, joiden avulla tämän on helppoa kehittää erilaisia toimintoja. Uche on luottohenkilö maahanmuuttajien keskuudessa. Nyt hän työskentelee sosiaaliohjaajana Kemin kaupungin sosiaalitoimessa.

Oman kokemuksensa kautta hän tavoittaa maahanmuuttajien tunnelmat eri tavalla kuin se, jolla ei samaa kokemusta ole. Miesten ryhmässä Uche kuulee hiljaiset merkit tyytymättömyydestä ja saa heidät rauhoittumaan. Sillä on tosi tärkeä merkitys turvallisuuden kannalta.

”Huonosti hoidettu kotouttaminen ja ohjauksen puute on aina yhteisölle potentiaalinen riski. Integraatioon tarvitaan mukaan asuinkunnan jäseniä. Tukemalla maahanmuuttajia sosiaalisen oikeuden ja tasa-arvon kautta voivat he antaa parhaan panoksensa ympäröivälle yhteiskunnalle”, Uche sanoo.

Uchelle työstä on tullut harrastus. Jos yksin maahan tullut ihminen kaipaa tukea, Uche on valmis siihen myös vapaa-ajallaan.

”Harrastukseni ja työni on tukea ihmisiä.  Kun auttaa yhtä ihmistä, voi parantaa koko yhteiskuntaa, sillä hyvä vaikutus leviää.”

Uche on itse kiitollinen Kemin hänelle antamasta koulutuksesta ja siitä, kuinka eräs kaupunkilainen antoi hänelle opiskeluaikana asunnon ilmaiseksi ja toi ruokaa.

”Tällaisia ihmisiä on Kemissä. Kemi on antanut minulle mahdollisuuden elämään, mitä en uskonut saavani.”

Uche itse pystyy Kemiin tulleiden maahanmuuttajien lisäksi auttamaan Nigeriassa orpolapsia, leskiä ja vähävaraisia.

”Jos minua ei olisi autettu täällä Kemissä, en voisi auttaa nyt muita.”

Maailma tuli kaupunkiin -tapahtuma

  • Uche Unankan ideasta vuodesta 2013 lähtien järjestetty monikulttuurinen toritapahtuma Kemissä
  • ohjelmassa musiikki- ja tanssiesityksiä eri maista sekä monenlaista oheistoimintaa
  • omaa ohjelmaa lapsille
  • tarjolla etnisiä ruokia
  • järjestäjinä Toivola-Luotolan Setlementin Kohtaamispaikka Mikseri sekä muiden muassa Kemin kaupunki, Kemin seurakunta, Pohjantähti-opisto, Punainen Risti, Kemin Lyseon lukio, Ammattiopisto Lappia.

TEKSTI: RIITTA AHONEN
KUVA: SUSANNA CHAZALMARTIN

Tule vapaaehtoiseksi jakamaan kulttuurin iloa!

Hyvän Mielen Oppaana jaat mielen hyvinvointia, ohjaat kulttuuri-, taide tai liikuntaryhmää tai järjestät hyvän mielen tuokioita paikallisessa mielenterveysseurassa.

Lue lisää