Porin tuoksuvan ja jammailevan Mental Health Art Weekin takaa löytyy voimanainen

Mielenterveysseuran vapaaehtoinen Iris Pale, 73, on järjestänyt miehensä Pertti Palen, 78, kanssa Mental Health Art Week -tapahtumaa Porissa kuusi kertaa, eli siitä asti, kun ensimmäinen tapahtuma lanseerattiin Suomeen 2014. Ensimmäisessä tapahtumassa soitti paikallinen sinfoniaorkesteri.

Iris Pale Satakunnan mielenterveysseurasta

Iris Pale, mitä Mental Health Art Week 2019 tuo Poriin?

"Päätapahtuma kauppakeskus Puuvillassa perjantaina on Mä pärjään -nuorisokonsertti, johon porilainen tubettaja ja laulaja Tuure Boelius lupautui innolla esiintymään. Paikalle odotetaan jopa 1000 nuorta.

Afrikkalainen rumpali kutsuu ihmisiä paikalle konserttiin, ja lämppärinä on pieni bändi. Kolme Porin Lyseon ilmaisutaidon oppilasta juontavat tapahtuman. Osallistujat saavat mukaansa voimarannekkeen, jossa lukee tapahtuman teema: ”Mä pärjään.”

Vaikka Pori on hiljainen merenrantakaupunki, jossa talvisin kaduilla ei käy kuin tuuli, lauantaina on luvassa iloista yhdessäoloa suojaisessa paikassa. Silloin Satakunnan mielenterveysseuran sisäpihalla järjestetään pop up -ravintola Tuoksujen tori.

Torilla voi maistella ruokaa Intiasta, Irakista, Kreikasta, Suomesta ja Gambiasta. Trubaduuri USA:sta musisoi, työpajoissa voi opetella origamin tekoa tai Bollywood-tanssia. Lapsille on onnenpyörä, leikkejä ja kilpailuja."

Miten nuorten tapahtuma sai alkunsa?

"Kuukausia aiemmin Satakunnan läänintaiteilija Maija Kantola pyysi meidät mukaan rasismin vastaiselle viikolle. Kiersimme satakuntalaisissa maaseutukouluissa puhumassa mielenterveydestä, rasismista ja itsensä hyväksymisestä. Nuoret tekivät videoita aiheesta. Työpajoissa huomioitiin erilaisuuden hyväksyminen, kiusaamisen ehkäisy ja tunteet, sekä tehtiin ”Mä pärjään” -tekstillä varustettu rintanappi."

Mitä kaikkea olet tehnyt mielenterveysseuran paikallisena vaikuttajana?

"Tapahtumien järjestämisen lisäksi toimin tiedottajana ja päivystäjänä kriisipuhelimessa. Aiemmin olin tukihenkilönä henkilökohtaisessa tukisuhteessa. Olen kokenut monta kertaa onnistumisen iloa, kun olen voinut auttaa ja saanut ahdistuneen ihmisen rauhoittumaan.

Tänä keväänä olemme järjestäneet myös järjestökurssin Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Sisältöinä ovat olleet Mielenterveyden ensiapu 1 ja 2 -koulutukset sekä johdatus kriisipuhelimen toimintaan. Olemme vierailleet esimerkiksi kehitysvammaisten päivätoimintakeskuksessa, sekä Klubitalo Sarastuksessa ja Mielenterveysyhdistys Hyviksessä tapaamassa mielenterveyskuntoutujia. Opiskelijoita nämä paikat ovat avartaneet.

Yhteistyökumppaneina on muun muassa Taiteen edistämiskeskus Taike ja kouluja, sekä nuorisoteatteri Annis. Kun on samat päämäärät ja ajatukset, on helppoa tehdä yhdessä töitä."

Mistä energiat aktiiviseen yhdistystoimintaan löytyvät?

"Vapaaehtoistyö alkoi vuosia sitten, kun asuimme perheen kanssa Saksassa ja Englannissa. Niissä on vahvat vapaaehtoistyön perinteet. Olin kotiäitinä ja aloitin halvaantuneen ihmisen tukihenkilönä. Mielenterveysseuran toiminnassa olen ollut mukana toistakymmentä vuotta.

Vapaaehtoistyöpartnerina on aina ollut oma mies Pertti, jonka kanssa naimisissa on vierähtänyt 50 vuotta. Tekemättömyys ei tyydyttäisi kumpaakaan. Mielenterveysseuran toiminnassa kokee sen sijaan tekevänsä arvokasta työtä.

Partiolaisuus on antanut minulle valmiuksia tapahtumien järjestämiseen, samoin leikkikoulun opettajana toimiminen. Kouluihin on helppoa mennä, kun teimme ensin nuorisotyötä omien lasten kanssa.

Jokainen tapahtuma poikii uutta, ja kun on aina ollut mukana, ei osaa sanoa ei. Nyt olisi vähitellen aika opetella käyttämään ei-sanaa.

Suomen Mielenterveysseuran ansiomerkit vapaaehtoisille loppuvat 10-vuotiseen uraan, mutta paljon pidempiäkin uria löytyy.  Viimeksi porilaisten tukihenkilöiden virkistysretkellä oli mukana 20 vuotta mukana olleita."

TEKSTI: ELLEN TUOMAALA
KUVA: PERTTI PALE

Tutustu MHAW-tapahtumiin

Kuudes kulttuuri- ja taidetapahtumaviikko tarjosi hyvän mielen elämyksiä monella paikkakunnalla 20.-26.05.2019. MHAW-viikon 2019 tapahtumat.

 

Lue lisää