Vaasan Wärtsilän työhyvinvoinnista vastaava Tarja Kuja-Panula päivitti syksyllä intraan ilmoituksen työntekijöille suunnatusta Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutuksesta. Tunnin päästä kurssi oli täynnä.
Kevättalven aurinko heijastuu kirkkaana rannalla sijaitsevan suuren rakennuksen seinästä. Talousuutisista tuttu Wärtsilä työllistää edelleen yli 3 000 henkilöä. Se on ABB:n rinnalla Vaasan suurin yritys. Sisätiloissa vastaantulijat hymyilevät ja oranssit kalusteet piristävät.
”Mielenterveyden ensiapu 1 on ensimmäinen meillä toteutettu mielenterveyttä vahvistava hyvinvointikoulutus. On paljon helpompi järjestää fyysiseen terveyteen liittyviä kursseja ja koulutuksia. Niitä on myös enemmän saatavilla”, Tarja Kuja-Panula sanoo.
Työntekijöiden hyvinvointia Wärtsilässä tuetaan monin tavoin. Vuoden 2017 kalenterissa on muun muassa tupakasta vieroittautumisryhmä, taukoliikuntaa, mindfulnessia sekä stressistä palautumisen taitoja.
Työkykyä vahvistavat myös runsas vapaa-ajan kerhotoiminta sekä työnantajan tarjoama liikuntatuki. Lisäksi esimiehiä koulutetaan tukemaan työntekijöidensä työkykyä. Vaasan Wärtsilässä vierailee säännöllisesti myös työpaikkapappi.
”Idean mielenterveyttä vahvistavasta kurssista sain jo vuonna 2015, kun järjestimme henkilöstölle hyvinvointipäivän.”
Mukana päivässä oli silloin työ terveyshuollon, lounasravintolan, seurakunnan, turvakodin ja liikuntapalveluyrityksen lisäksi myös Vaasan mielenterveysseura.
Tarja Kuja-Panula korostaa, ettei koulutusta suunniteltu siksi, että työyhteisössä olisi havaittu paljon ongelmia. Enemmänkin haluttiin vahvistaa työntekijöiden hyvinvointia. Painotukset suunniteltiin työelämää koskeviksi yhdessä kouluttajan kanssa.
Vinkkejä itsensä hoitamiseen
Pasi Lähde, Johanna Latvakangas ja Linnea Berg osallistuivat koulutukseen 26 muun henkilön kanssa. He kertovat lähteneensä mukaan erilaisin odotuksin, mutta kiinnostuneina.
”Meillä kaikilla on olemassa kyvyt selviytyä ja elää onnellisempaa elämää. Ne pitää vain löytää ja saada käyttöön. Koulutus voi auttaa”, Linnea Berg kommentoi.
Nelisen vuotta Wärtsilässä työskennellyt Johanna Latvakangas kertoo, että hänen elämässään on tapahtunut viime aikoina paljon. Hänellä oli tarvetta ”oman pään järjestelyyn”.
”Olin tosi tyytyväinen koulutukseen, jossa sain palaset ajatuksissani kohdilleen. Olin kuin eri ihminen koulutuksen jälkeen.”
Johanna Latvakangas käsittelee työkseen Wärtsilässä voimalaitosten toimittajakohtaisia reklamaatioita. Hänen päivänsä kuluvat koneen ääressä reklamaatioita tehden, informaatiota odottaen ja raportteja ajaen. Hän tarkkailee työssään myös, onko jossakin voimalaitoksessa havaittu toistuvia laatupoikkeamia.
”Työni on joskus ihan kivaakin”, hän nauraa.
Eniten hän pitää työkavereistaan ja hyvästä esimiehestä, joka tukee, muttei nipota. ”Päätetyöskentelyä voisi olla vähän vähemmänkin.”
Pehmeät arvot kiinnostavat
Myös Pasi Lähde kokee pelkästään koneen ääressä työskentelyn puuduttavaksi.
”Usean eri softan kanssa työskentely on välillä stressaavaa, eikä kaikkien ohjelmistojen käyttäjäystävällisyys ole kovin hyvä. Välillä täytyy lähteä koneen äärestä katsomaan kollegoja”, hän hymyilee.
Pasi Lähteellä on työuraa takana Wärtsilässä jo kolmekymmentä vuotta. Hänelle on kertynyt kokemusta useasta eri yksiköstä.
”Tällä hetkellä työ pyörii moottoreiden tyyppihyväksynnässä ja keskittyy pääasiassa Vaasaan. Olen kokenut sellaisenkin vaiheen, kun matkapäiviä kertyi vuodessa yli 200.”
Hän kertoo lähteneensä Mielenterveyden ensiapu -koulutukseen, koska on viime aikoina kiinnostunut enemmän elämän pehmeistä arvoista.
”En odottanut mitään erityistä, mutta koulutus avarsi ajattelua. Parhaiten jäi mieleen, kuinka hyvä ryhmä meillä oli. Kouluttaja osasi luoda hämmästyttävän luottamuksellisen ilmapiirin. Hän kysyi ensimmäiseksi odotuksiamme ja painotti, että kaikki koulutuksessa puhuttu jää vain osallistujien tietoon.”
”Osallistujat jakoivat pienissä ryhmissä henkilökohtaisia ja vaikeitakin asioita, mikä herätti havaitsemaan, että jokaisella on elämässään ongelmia”, Linnea Berg toteaa.
Linnea Berg tuli Wärtsilään jo vuonna 1984. Pitkällä urallaan hän on ehtinyt toimia useissa eri tehtävissä. Tällä hetkellä hän työskentelee assistenttina ja kohtaa talossa päivittäin kymmeniä työntekijöitä.
”Toivon, että Wärtsilässä järjestettäisiin vielä Mielenterveyden ensiapu 2 -koulutus, jotta saisin enemmän tietoa toisten tukemisesta ja auttamisesta.”
Toisetkin ovat kiinnostuneita jatkokoulutuksesta.
”Varmasti jo tämä neljän aamupäivän koulutus paransi valmiuksia siinä, miten voi tarvittaessa auttaa muita. Jos kaikki kävisivät koulutuksen, tietoisuus ja ymmärrys näistä asioista kasvaisivat ”, Johanna Latvakangas uskoo.
Pieniä viestejä juhlatilaan
Pasi Lähde haluaa tehdä työpaikalla pieniä tekoja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Hän on esimerkiksi laittanut hyväksi havaitsemaansa materiaalia jakoon taukotilan pöydälle.
”Saimme koulutuksesta huoneentaulut Kyllin hyvä työyhteisö ja Kyllin hyvä työntekijä, jotka laitoin esille. Lisäksi olen välillä printannut kahvipöydälle esimerkiksi Positiivareiden Ajatusten aamiainen -viestejä”, hän kertoo.
Materiaalit on otettu vastaan vaihtelevasti. Välillä ne ovat hävinneet. Joskus joku työkaveri on tullut ihmettelemään, mitä Lähde oikein tarkoittaa levittäessään myönteisiä viestejä.
”Koulutus olisi varmasti hyvä järjestää myös pelkästään esimiehille. Luottamuksellisuus ei välttämättä toimi parhaimmillaan, jos ryhmässä on sekä esimiehiä että alaisia.”
Wärtsiläläiset kokevat työilmapiirinsä varsin hyväksi. Vaihteleva ja monipuolinen työ on monille tärkeä arvo, mutta ympärillä olevat ihmiset koetaan vielä tärkeämmiksi.
”Minun on aina ollut helppo kohdata ihmisiä ja keskustella täällä”, Linnea Berg sanoo.
”Työkaverit, hyvä tiimi ja esimies ovat todella tärkeitä”, myös Johanna Latvakangas ja Pasi Lähde toteavat.
Kurssista sanottua
"Osaan nyt käsitellä itseäni hiukan paremmin, osaan tunnistaa eri tunteita ja pysähtyä niihin, jotka edesauttavat eteenpäin."
”Suurkiitos kurssista, joka auttaa jaksamaan alati muuttuvassa työarjessa ja sen asettamissa vaatimuksissa."
”Lisää samantyylisiä koulutuksia, nämä ovat hyödyllisiä kaikille ja varsinkin esimiehille.”
”Erittäin hyvä luennoitsija, joka ei yrittänyt esittää mitään superihmistä.”
Sitaatit poimittu Wärtsilän MTEA1 -koulutuksen nimettömistä palautteista.
TEKSTI:JUTTA KAJANDER
KUVAT: MIKKO LEHTIMÄKI