EU-kompassi on mekanismi kerätä, vaihtaa ja analysoida tietoa Euroopan maiden mielenterveyspolitiikasta ja sidosryhmien toiminnasta. Mielenterveysseura on yksi neljästä organisaatiosta konsortiossa, mikä kolmivuotisen hankkeen aikana (2015-18) levittää mielenterveyden yhteistoimen (Joint Action) tuotoksena syntynyttä Euroopan mielenterveyden ja –hyvinvoinnin toimintakehystä (englannin kielinen linkki), sekä seuraa EU jäsenmaiden ja sidosryhmien mielenterveystoimia ja –politiikkaa. EU-kompassin toiminta koostuu seuraavista osa-alueista:
- Eurooppalaisten mielenterveyden hyvien käytäntöjen kerääminen
- Tiedon kerääminen sidosryhmien ja jäsenmaiden mielenterveyden toimista vuotuisen kyselyn kautta
- Vuotuisen Euroopan mielenterveystoiminnan raportin tuottaminen ja mielenterveysfoorumin järjestäminen
- Maakohtaisten poikkisektoraalisten mielenterveysseminaarien järjestäminen kaikissa EU maissa sekä Islannissa ja Norjassa hankkeen aikana
Tämän lisäksi EU-kompassi työskentelee läheisessä yhteistyössä EU:n jäsenmaiden hallitusten mielenterveysasiantuntijoiden ryhmän kanssa neljän tutkimuspaperin valmistelussa mielenterveyden eri osa-alueilla. Näistä neljästä paperista työstetään yhteistyössä hallitusten asiantuntijaryhmän ja kolmannen sektorin sidosryhmien kanssa yhteispäätelmät toimintasuosituksineen.
EU-kompassin tuloksia levitetään Euroopan laajuisesti Kompassin verkkosivujen, keväällä 2016 avautuvan hyvien käytäntöjen tietokannan ja Kompassin uutiskirjeen (englannin kielinen) välityksellä.
EU-kompassi keskittyy seitsemään prioriteettialueeseen:
- masennuksen ehkäisy ja resilienssin edistäminen
- mielenterveyspalveluiden saavutettavuuden parantaminen
- avohoidon ja yhteisöpohjaisten mielenterveyspalveluiden edistäminen
- itsemurhien ehkäisy
- mielenterveys työpaikoilla
- mielenterveys kouluissa
- poikkihallinnollisen lähestymistavan kehittäminen
Kompassin pohjana on yli kymmenen vuotta jatkunut mielenterveyden yhteistyö Euroopassa, jossa merkkipaaluina ovat esimerkiksi:
- 2005 julkaistu vihreä kirja "Väestön mielenterveyden parantaminen: Tavoitteena Euroopan unionin mielenterveysstrategia"
- Kesäkuussa 2008 pidetty EU:n mielenterveyskonferenssi, jossa julkaistiin mielenterveyttä ja hyvinvointia koskeva eurooppalainen sopimus
- EU:n ministerineuvoston omaksumat eurooppalaisen sopimuksen loppupäätelmät julkaistiin kesäkuussa 2011
- Ministerineuvoston loppupäätelmien suosituksena syntynyt jäsenmaiden ja EU komission mielenterveyden ja –hyvinvoinnin yhteistoimi, jossa Mielenterveysseura oli keskeisesti mukana
Tilaa EU-kompassin uutiskirje (englannin kielinen) niin voit seurata Euroopan maiden mielenterveysyhteistyötä.