Vanhuspalveluiden ja psykiatrian välimaastossa - Mielenterveysongelmista kärsivän ikäihmisen kohtaaminen ja hoito

Kiltti isoäiti kukkamekossa, tukka nutturalla auttamassa lapsenlapsiaan ja tarjoilemassa pikkuleipiä. Tällaisiksi usein miellämme ikäihmiset. Mutta mitä tapahtuu, kun isoäidillä onkin päihdeongelma? Tai isoisä ei halua enää elää?

Ikäihmisten mielenterveysongelmat asettuvat usein vanhustyön ja psykiatrian välimaastoon, jolloin ikääntyneen tarpeet saattavat jäädä huomioimatta. Miten paljon meidän ennakkokäsityksemme ja ennakkoluulomme vaikuttavat ikäihmisten saamaan apuun? Ja mitä voisi tehdä, jotta mielenterveysongelmista kärsivien ikäihmisten kohtaaminen ja hoito paranisivat?

Tämä teos on suunnattu vanhustyötä tekeville. Tarkoitus on antaa tietoa sekä konkreettisia ohjeita iäkkäiden kohtaamiseen sekä siihen, miten voimme muuttaa omaa asennoitumista ikäihmiseen, jolla on mielenterveyden ongelmia. Kirjoittaja purkaa myyttejä ikäihmisistä sekä mielenterveyshäiriöistä ja elävöittää niitä erilaisin tapausesimerkein. Lukija saa tietoa yleisimmistä mielenterveyden ongelmista, kuten masennuksesta, sekavuudesta ja päihteiden väärinkäytöstä. Kirja on helposti lähestyttävä ja sitä voi hyvin käyttää täydennyskoulutuksissa keskusteluiden ja ryhmätöiden pohjana.

Ruotsalainen Susanne Rolfner Suvanto on filosofian maisteri, psykiatrian erikoissairaanhoitaja ja Omvårdnadsinstitutet -nimisen yrityksen toimitusjohtaja. Susanne on työskennellyt aikaisemmin hoivatyön johtajana, Ruotsin sosiaalihallituksen vanhempana selvityshenkilönä ja poliittisena neuvonantajana eduskunnassa ja sosiaaliministeriössä.

VANHUSTYÖN JA PSYKIATRIAN VÄLIMAASTOSSA - Mielenterveysongelmista kärsivän ikäihmisen kohtaaminen ja hoito

Lataa
Laajuus: 
106 s.
Tekijätiedot: 
MIELI Suomen Mielenterveys ry (ent. Suomen Mielenterveysseura)