
Vaikeat elämäntilanteet
Ihminen kohtaa elämässään monenlaisia tilanteita ja elämänvaiheita. Niiden joukossa on niin myönteisiä ja ilahduttavia kuin haasteellisia ja vaikeitakin aikoja. Elämäntilanteen vaikeus on yksilöllinen kokemus, joten monenlaiset asiat voivat tuntua elämässä haasteellisilta.
Kun on tapahtunut jotain uutta ja vaikeasti käsiteltävää, esimerkiksi raskas menetys tai muunlainen elämänmuutos, kriisissä oleva kokee avuttomuuden tunnetta ja hätää.
Ennakoimattoman ja poikkeuksellisen tapahtuman jälkeen eteenpäin auttavat arjen rutiinit, omien tunteiden ja kokemuksen jakaminen sekä avun hakeminen.
Kun läheisen mieli on synkkä, rohkaise häntä puhumaan. Kysy, miten voisit auttaa. On tärkeää hakea apua myös itselle, koska läheisen sairastaminen voi uuvuttaa.
MIELI ry:n palvelut, Sekasin-chat, Sekasin Gaming, Kriisipuhelin, Itsemurhien ehkäisykeskus, Mielenterveyden ensiapu -koulutukset ja Rikosuhripäivystys tukevat eri syistä yksinäisyyttä kokevia.
Paha olo voi olla myös masentuneisuutta tai ahdistuneisuutta. Sen selkeä tunnistaminen ja sanoittaminen voi olla vaikeaa. Jos paha olo voimistuu tai pitkittyy, kannattaa hakea apua.
Millaisin sanoin lohduttaa kriisin keskellä? Ja kaipaako toinen lohdutusta? Esiin nousevat omat riittämättömyyden tunteet: miten pystyn puhumaan, etten tee tilannetta pahemmaksi? Tuntuuko toisesta pahalta, jos kysyn hänen voinnistaan?
Toivoa tarvitaan haastavissa elämäntilanteissa. Toivo on uskoa siihen, että asiat voivat muuttua. Toivo auttaa toimimaan ja jaksamaan eteenpäin muutosprosessin läpi.
Kun läheinen kuolee tai edessä on ero, mieli on kovilla. Traumaattisen kriisin etenemisen on kuitenkin usein nähty noudattavan seuraavia vaiheita: shokkivaihe, reaktiovaihe, käsittelyvaihe ja uudelleen suuntautumisen vaihe. Traumaattisesta kriisistä voi toipua.
Traumaattisen synnytyksen, kuten muidenkin traumaattisten kokemusten, kokemus syntyy, kun ihmiselle elintärkeät asiat ovat uhattuina.
Puutteellinen toimeentulo ja muut taloudelliset vaikeudet vaikuttavat perustavanlaatuisella tavalla elämään. Talousongelmista kärsivien ihmisten määrä kasvaa laman aikana.
Talousongelmista on hyvä pystyä puhumaan jonkun kanssa. Vaikka yrityksen konkurssi tai elintason aleneminen voi tuntua aluksi maailmanlopulta, se ei ole sitä.
Eläkkeelle siirtyminen voi olla odotettua, pelättyä, innostavaa, uhkaavaa tai helpottavaa - tai kaikkea yhtä aikaa.
On luonnollista, että jännittynyt tilanne Ukrainan ja Venäjän välillä herättää ajatuksia, myös pelkoja. Kriisityön asiantuntija Outi Ruishalme antaa vinkkejä, miten helpottaa oloa.

Sota Ukrainassa herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita. On normaalia, että tilanne huolestuttaa ja jopa pelottaa. Älä jää yksin. Tukea ja apua on saatavilla.