Siirry sisältöön

Itsetuhoiset ajatuksen voivat vallata mielen, kun on masentunut tai kun ahdistaa ja varsinkin, jos vaikeuksien kanssa kokee olevansa hyvin yksin. Useimmiten itsetuhoiset ajatukset liittyvät toiveeseen päästä eroon sietämättömästä olotilasta, ei niinkään haluun kuolla.

Vaikka ensiksi tuntuisi siltä, että tilanne on niin hirveä, ettei siitä millään voi ulkopuolisille puhua, puhuminen kuitenkin kannattaa. Kun tilanteestaan kertoo esimerkiksi MLL:n lasten ja nuorten puhelimessa tai valtakunnallisessa Kriisipuhelimessa, ei ole enää niin yksin ja ehkä huomaa, miten synkistä ajatuksista voisi päästä eroon. Kun tilanteestaan ja tunteistaan puhuu jonkun kanssa, niitä voi ymmärtää paremmin myös itse.

Jos itsetuhoiset ajatukset johtuvat vaikeasta elämäntilanteesta, on tärkeää, että olosuhteisiin yritetään vaikuttaa. Kenelläkään ei saa olla viikosta toiseen kurjaa. Jos itsetuhoisten ajatusten taustalla on esimerkiksi koulukiusaamista, kiusaamiseen on kyettävä puuttumaan. Kannattaa aina muistaa, että mikään elämäntilanne ei ole niin hirveä, etteikö parempia aikoja voisi olla jo pian tulossa.

Joskus itsetuhoiset ajatukset liittyvät johonkin sairauteen, esimerkiksi masennukseen tai syömishäiriöön, silloin myös näihin asioihin on etsittävä apua esimerkiksi nuorisopsykiatrian poliklinikalta tai kouluterveydenhuollosta.

Keskusteluapua kriisissä ja vaikeassa elämäntilanteessa

Akuutissa hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112 tai hakeudu lähimmälle terveysasemalle.

Apua itsemurhayrityksen jälkeen

Itsemurhien ehkäisykeskus antaa tukea itsemurhaa yrittäneille ja heidän läheisilleen sekä itsemurhan tehneiden omaisille. Ajan varaamiseen ei tarvita lähetettä ja keskustelut ovat maksuttomia.