Siirry sisältöön

Tee näin, jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia

  • Kerro ajatuksistasi jollekin luotettavalle läheiselle kuten ystävälle, kumppanille tai perheenjäsenelle. Kerro ajatuksistasi ja tunteistasi totuudenmukaisesti. Jos ajattelet tai suunnittelet itsemurhaa, kerro siitä. Puhuminen auttaa ja selkeyttää omia ajatuksia.
  • Voit ottaa myös yhteyttä MIELI ry:n 24/7 Kriisipuhelimeen 09 2525 0111.
  • Itsetuhoisuudesta on tärkeää kertoa jollekin ammattilaiselle, jotta voit saada tarvitsemaasi apua. Apua on saatavilla ja itsetuhoisuutta voidaan hoitaa.
  • Vältä alkoholia ja päihteitä, koska ne saattavat pahentaa oloasi.
  • Tee kodistasi turvallinen poistamalla sellaiset välineet lähettyviltäsi, joilla saatat vahingoittaa itseäsi. Jos kotisi ei ole turvallinen, mieti voisitko mennä jonnekin, missä tunnet olosi turvalliseksi.
  • Muista, että itsetuhoiset ajatukset ovat lähes aina ohimeneviä. Psyykkinen kipu on todellista, mutta se menee lopulta ohi. Sinusta voi tuntua toivottamalta ja siltä, että itsemurha on ainoa vaihtoehto, mutta todellisuudessa vaihtoehtoja on aina olemassa.
  • Hätätilanteessa mene lähimpään sairaalapäivystykseen tai soita 112.

Kenelle itsetuhoisuudesta kannattaa kertoa?

Itsetuhoisuudesta kannattaa kertoa jollekin luotettavalle läheiselle, kuten perheenjäsenelle tai ystävälle. Itsetuhoisuudesta kannattaa lisäksi kertoa terveydenhuollon ammattilaiselle, kuten terveydenhoitajalle, sairaanhoitajalle, psykologille tai lääkärille.

On täysin ymmärrettävää, että itsetuhoisuudesta kertominen saattaa tuntua vaikealta ja epämieluisalta. Itsetuhoisuudesta kannattaa siitä huolimatta puhua, koska usein jo pelkästään asiasta ääneen puhuminen tuo helpotusta senhetkiseen pahaan oloon.

Terveydenhuollon ammattilaiset osaavat keskustella itsetuhoisuudesta turvallisesti ja sensitiivisesti. Toisen henkilön kanssa keskustelu yleensä rauhoittaa ja selkeyttää omia ajatuksia, koska pahan olon keskellä mieli ei aina kykene ajattelemaan asioita selkeästi. 

Joskus avun hakeminen saattaa tuntua monimutkaiselta tai vaikealta. Helpointa on aloittaa ottamalla yhteyttä oman asuinpaikan terveysaseman ajanvaraukseen. Terveysaseman sijaan voi myös ottaa yhteyttä oppilaitoksen terveydenhoitajaan tai työpaikan työterveyshuoltoon. Hätätilanteessa on tärkeää hakeutua sairaalapäivystykseen tai soittaa hätänumeroon 112.

On tärkeää muistaa, että itsetuhoiset olotilat ovat ohimeneviä.

Voiko itsetuhoisuudesta selviytyä?

Kyllä, itsetuhoisuudesta voi selviytyä. Joskus voi tuntua siltä, että mikään ei tule muuttumaan ja paha olo jatkuu ikuisesti. Niin kuin kaikki tunteet, myös tällaiset tunteet menevät lopulta ohi.

Itsetuhoisuus on usein aaltoilevaa ja siksi on tärkeää muistaa, että itsetuhoiset olotilat ovat ohimeneviä.

Toipuminen on yksilöllistä, mutta useimmat ihmiset hyötyvät ammattiavusta. Osalla itsetuhoisuus voi kulkea rinnalla usean vuoden ajan, kun taas joillekin itsetuhoisuus liittyy hyvin lyhyeen ajanjaksoon omassa elämässä.

Miten itsetuhoisuutta hoidetaan?

Itsemurhia voidaan ehkäistä ja itsetuhoisuuteen liittyvää paha oloa voidaan hoitaa. Itsetuhoisuuteen kannattaa puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Pahan olon ja itsetuhoisten ajatusten kanssa ei kannata jäädä odottamaan, koska mitä aikaisemmin asiaan puututaan sitä todennäköisemmin ja nopeammin paha olo helpottaa.

Itsetuhoisuutta hoidetaan aina yksilöllisesti ja henkilön tarpeita kuunnellen. Hoito voi sisältää henkilön tilanteesta riippuen keskustelutukea, ryhmämuotoista hoitoa, lääkitystä tai psykoterapiaa. On hyvä tietää, että vain pieni osa itsetuhoisuuden kanssa elävistä ihmisistä tarvitsee sairaalahoitoa.

Apua itsemurhaa yrittäneelle ja läheiselle

MIELI ry:n Itsemurhien ehkäisykeskus tarjoaa kriisiapua itsemurhaa yrittäneille henkilöille sekä heidän läheisilleen. Ajan varaamiseen ei tarvita lähetettä ja keskustelut ovat maksuttomia.