Siirry sisältöön

On arvioitu, että noin joka viides nuori kokee alakuloisuutta, ahdistusta tai liiallista ärtyneisyyttä, joka vaikuttaa häiritsevästi perhe- ja ystävyyssuhteisiin sekä koulunkäyntiin ja vapaa-ajan viettoon.

Vanhempien tai muiden läheisten aikuisten on joskus vaikeaa hahmottaa, milloin olisi syytä lähteä hakemaan ulkopuolista apua.  Masentuneisuus, aggressiivisuus, syömisongelmat, kriisi perheessä tai kouluvaikeudet ovat tavallisimpia syitä nuorisopsykiatriseen hoitoon hakeutumiseen.

Milloin on syytä hakea nuorelle apua?

Avun hakeminen nuorelle kannattaa aloittaa, kun

  • nuoren käyttäytyminen huolestuttaa.
  • käyttäytyminen muuttuu selkeästi aiemmasta.
  • muutos kestää pitkään, esimerkiksi muutaman viikon.
  • nuori on itsetuhoinen tai hänellä on psykoottisia oireita.

Apua kouluterveydenhuollosta tai terveyskeskuksesta

Koulua käyvän nuoren ensisijainen hoitopaikka on kouluterveydenhuollon työryhmä tai terveyskeskus. Kouluterveydenhuollossa nuori voi tavata kouluterveydenhoitajan, koululääkärin, koulupsykologin tai koulukuraattorin. Tarvittaessa koululääkäri (tai terveyskeskus- tai yksityislääkäri) voi kirjoittaa nuorelle lähetteen nuorisopsykiatrian poliklinikalle.

Joissain kunnissa nuori ja hänen perheensä saavat keskusteluapua ensisijaisesti perheneuvolasta.

Millaista hoitoa voi saada nuorisopsykiatrian osastolta?

Jos nuoren ongelmat vaativat sairaalahoitoa, hän saa lähetteen nuorisopsykiatrille osastolle. Nuorisopsykiatrisella osastolla selvitetään nuorten ongelmien laatua ja hänelle tehdään hoitosuunnitelma. Tutkimusten ja hoidon määrittelyn ajaksi nuori otetaan mahdollisesti asumaan osastolle. Osastohoito kestää yleensä joitakin viikkoja ja sen jälkeen hoito jatkuu avohoitona.

Tarvittaessa osastohoito saattaa kuitenkin kestää pidempään tai avo- ja osastohoito saattavat vuorotella. Hoito suunnitellaan nuoren yksilöllisten tarpeiden mukaan, mutta siinä otetaan huomioon nuoren koko perhe.

Linkkejä:

Nuorten Mielenterveystalo-nettipalvelusta löydät asiantuntijoiden tuottamaa , asiallista ja luotettavaa tietoa nuoruusiän tyypillisistä mielenterveyden häiriöistä ja ongelmista, niiden tunnistamisesta, hoidosta sekä sopiviin palveluihin ohjautumisesta.

Lisää vanhemmille suunnattua tietoa nuoren auttamisesta MLL:n Vanhempainnetissä.