Siirry sisältöön

”Joskus kuulee olevansa epätäydellinen, mutta onkin vain nuori. ” Italo Calvino

Kaikilla tulee elämässä vaiheita, jolloin on sietämättömän paha olo. Nuoruudessa nämä tunteet korostuvat, kun ei ole vielä kokemusta vaikeiden asioiden yli selviämisestä, kuten erosta tai läheisen kuolemasta. Ajan kanssa pahan olon tunteet menevät ohi, mutta juuri tässä ja nyt ne voivat tuntua suurilta ja ylitsepääsemättömiltä. Jos pohdit asiaa yksin, voi olla vaikeaa nähdä ulospääsyä.

Ahdistus on tunnetila, joka muistuttaa pelkoa, ja jonka kohdetta nuoren on monesti hankala yksilöidä. Kun asiaa selvitellään yhdessä aikuisen kanssa, pelon tai jännittämisen kohde voi löytyä. Ohimenevä ahdistus on tavallista nuorilla. Häiriöstä on kyse silloin, kun ahdistuneisuudesta aiheutuu selvää toiminnallista haittaa tai kärsimystä.

Pahan olon takana voi olla monenlaisia asioita

Pahan olon takana voi olla kovin monenlaisia asioita, tilanteita ja tunteita. Osa ahdistuu ilmastonmuutoksesta, toinen koulussa käymisestä. Voi olla, että on joutunut esimerkiksi kiusatuksi, koulunkäynti ei suju, tai ihmissuhteet ovat solmussa. Ahdistus on usein yleisesti käytetty nimitys, jonka takana voi olla monenlaisia asioita, esimerkiksi masentuneisuutta ja syömishäiriöitä.

Ahdistus on elämään kuuluva, inhimillinen tunne, jonka tehtävänä on varoittaa uhkaavista tilanteista. Meistä jokaisella on joskus huolia, pelottavia, ahdistavia hetkiä, ajatuksia ja kokemuksia elämässä. Suuri työmäärä ja stressi tai jokin pelottava asia, kuten lääkärissä käynti, jännittävä tilanne, kuten esiintyminen, tai elämänmuutos, kuten parisuhteen päättyminen, opiskelujen aloittaminen tai muuttaminen, voivat ahdistaa ja pelottaakin. Tällaiset ajoittaiset ahdistuksen tai pelon tunteet ovat normaaleja, nuoren elämään kuuluvia tuntemuksia.

Miten voit helpottaa pahaa oloa?

Ahdistuksen tunteista on tärkeää puhua läheisen ihmisen kanssa, vaikka asian puheeksi ottaminen tai avun hakeminen tuntuisikin vaikealta. Yksikin yhteinen keskustelu voi helpottaa oloa.

Aina puhuminen ei ole mahdollista tai se tuntuu liian vaikealta. Silloin voi kokeilla myös muita keinoja.

Turvapaikka

Luo itsellesi mielikuvien turvapaikka, joka tuo sinulle rauhaa ja johon voit aina mielikuvissasi palata. Palaa turvapaikkaan, kun ahdistaa mutta myös silloin, kun mieli on hyvä. Siten mielikuvan aktivoiminen aivoissa on tarpeen tullessa helpompaa. Kuuntele Mielenterveystalon harjoitus turvapaikasta täällä.

Hengittäminen

Hengitä hetken tietoisesti. Joskus keskittymällä hengitykseen voi rauhoittaa itseään. Kokeile hengittää syvään sisään ja ulos esim. 10 kertaa. Erityisesti pitkä uloshengitys rauhoittaa kehoa ja mieltä. Kuuntele Mielenterveystalon harjoitus hengittämisestä täällä. Myös oivamieli.fi-sivustolta löytyy useita hengitys- ja rentoutusharjoituksia.

Kävely tai fyysinen ponnistus

Tee pieni kävely tai fyysinen harjoitus. Joillekin liikkuminen voi tuoda apua tunteiden hallintaan. Kävely rauhoittavassa metsässä tai hengästystä aiheuttava fyysinen ponnistelu voivat helpottaa pahan olon tunnetta. Testaa myös virtuaalisia hyvän mielen metsäkävelyitä.

Musiikki

Kuuntele mielimusiikkiasi. Musiikki auttaa tunteiden hallinnassa. Se voi hetkeksi viedä sinut erilaisiin tunnelmiin ja saada pahan olon tilalle hieman positiivisempia ajatuksia.

Jos tarvitset keskusteluapua