Siirry sisältöön

Talouskriisi on kuten elämän muutkin kriisit. Sen läpi on elettävä. Sen yli on mahdollista päästä sekä henkisesti että taloudellisesti. Puhuminen tilanteesta ja ulkopuolinen apu auttavat laittamaan asioita oikeisiin mittasuhteisiin. Taloudellisten huolten takia ei kannata menettää omaa terveyttään.

Vaikka talousvaikeudet ovat yleisiä ja ajankohtaisia, ne saattavat edelleen aiheuttaa häpeää, joka vaikeuttaa avunhakemista.

Huolten jakaminen ulkopuolisen avun ja tuen tarjoajan kanssa on olennaisen tärkeää, samoin kuormittavien tunteiden purkaminen puhumalla tai muulla tavalla. Talousongelmiin on saatavilla monenlaista apua.

Mitä talousvaikeuksien ilmaantuessa ei kannata tehdä?

  • Epätoivoisia ratkaisuja, kuten yrittää siirtää omaisuutta velkojien ulottumattomille. Tämä voi estää esimerkiksi pääsyn velkajärjestelyyn.
  • Unohtaa, että kyse on loppujen lopuksi vain rahasta.
  • Talousvaikeuksien takia ei kannata menettää terveyttään tai ihmissuhteitaan.
  • Lamaantua ja jättää avaamatta laskuja
  • Pyrkiä pärjäämään yksin, vaan hakea aktiivisesti apua ja neuvoja tilanteeseen.

Puhuminen ja avun hakeminen kannattaa aina

Talouskriisistä voi toipua aivan kuten elämän muistakin kriiseistä. Puhuminen tilanteesta ja avunhakeminen voivat auttaa laittamaan asioita oikeisiin mittasuhteisiin. Taloudellisten huolten takia ei kannata menettää terveyttään.

Tärkeää on olla lamaantumatta. Tilannetta kannattaa lähteä aktiivisesti selvittämään ja pysäyttää alkava velkaantuminen ajoissa. Vaikka velkaa olisikin jo ehtinyt kertyä, tilanne ei ole toivoton.

Tärkeää on lähteä aktiivisesti selvittämään tilannetta: apua on saatavilla

Talousvaikeuksissa on tärkeää olla lamaantumatta. Parasta on lähteä aktiivisesti selvittämään tilannetta. On tärkeää pysäyttää alkava velkaantuminen ajoissa. Vaikka velkaa olisikin jo ehtinyt kertyä, tilanne ei ole toivoton. Talouskriisi on kuten elämän muutkin kriisit, se on elettävä, mutta siitä on mahdollista päästä yli sekä henkisesti että taloudellisesti.

Moni ei välttämättä tiedä, mistä hakea apua talousongelmiin. Esimerkiksi seuraavat keinot kannattaa ottaa käyttöön:

Sosiaalietuuksien varmistaminen

Ihmiset eivät aina ole tietoisia kaikista sosiaalietuuksistaan. Kelan myöntämiin etuuksiin kannattaa rauhassa paneutua Kelan nettisivuilla.

Kelan asiakaspalvelu

Talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvonnan palvelua saa valtion oikeusaputoimistoista. Voit kääntyä minkä tahansa oikeusaputoimiston puoleen kotikunnastasi riippumatta. Palvelua on mahdollista saada myös etäpalveluna videoyhteyden välityksellä.

Talous ja velkaneuvonnan nettisivut

Takuusäätiön palvelut


Takuu-Säätiö takaa ylivelkaantuneiden järjestelyluottoja ja antaa taloudellisessa kriisissä oleville maksutonta puhelinneuvontaa. Takuusäätiön nettisivuilta löydät myös paljon hyviä neuvoja ja tietoa aiheeseen liittyen.

Takuusäätiön nettisivut

Järjestöjen ja seurakuntien palvelut

Paikallisilla seurakunnilla on yleensä henkisen tuen ohella myös diakonivaroja jaettavaksi. Jotkut järjestöt myöntävät ruoka-apua. Kirkon diakoniatyöntekijä todennäköisesti tietää ruoka-apua antavat järjestöt paikkakunnalla.

Talousapua ja -neuvontaa seurakunnasta: Kirkon nettisivut


MIELI ry:n kriisipalvelut

Talousvaikeudet ovat monille arkea

Puutteellinen toimeentulo ja muut taloudelliset vaikeudet vaikuttavat perustavanlaatuisella tavalla vointiin ja mielenterveyteen. Kulutuskulttuuri kannustaa kuluttamaan, myös velaksi. Hintojen nousun ja energiakriisin myötä taloushuolista kärsii yhä useampi.

Tukea ja apua

Keskusteluapua kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa matalalla kynnyksellä ja ilman lähetettä.