Siirry sisältöön

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut suositukset päätösten mielenterveysvaikutusten arviointiin vuonna 2023 päättyneessä MIVA käyttöön -hankkeessa. MIELI ry teki hankkeessa muun muassa pilottiarvioinnin sekä järjestöille suunnatun MIVA-oppaan. Verkkokurssi pohjautuu hankkeen aikana kerättyyn tietoon ja yhdessä rakennettuun malliin.

Mitä on mielenterveysvaikutusten arviointi?

Mielenterveysvaikutusten arviointi eli MIVA on prosessi, jossa päätösesityksen tai esitysten vaikutuksia arvioidaan mielenterveyden näkökulmasta. Tällä verkkokurssilla perehdyt asioihin, jotka vaikuttavat mielenterveyteen sekä tutustut arviointiprosessin eri vaiheisiin ja tehtäviin.

Päättäjänä saat kurssista lisäresursseja esimerkiksi sidosryhmätyöpajojen tai kyselyiden tekemiseen. Järjestöjen edustajat ja aktiiviset kansalaiset puolestaan saavat neuvoja ja kannustusta mielenterveysvaikutusten arvioinnin aloitteiden tekemiseen.

Suorita verkkokurssi

Verkkokurssin pituus on noin 45 minuuttia. Siirry verkkokurssille alla olevasta linkistä.

Verkkokurssi on maksuton ja avautuu selaimeen ilman kirjautumista. Voit selailla verkkokurssia vapaasti, eli voit käydä läpi kappaleita haluamassasi järjestyksessä. Kurssisisällön läpikäymiseen menee puolesta tunnista pariin tuntiin, riippuen siitä, kuinka paljon kurssin kävijä hyödyntää lisämateriaaleja ja linkkejä opiskellessaan. Voit palata katsomaan verkkokurssia aina kun haluat. Jos haluat palata verkkokurssille tiettyyn kohtaan, laita kappaleen/osion otsikko itsellesi muistiin, jotta tiedät mistä jatkat seuraavalla kerralla.

Kurssi täyttää AA-tason saavutettavuusvaatimukset, lukuun ottamatta ”Testaa tietosi” -tehtävää.