Siirry sisältöön

Kurssin kuvaus

Kurssi tarjoaa näkökulmia ja tukimateriaalia asiakkaan mielenterveyden ja koko perheen voimavarojen tukemiseen, kun perheessä on ylivelkaantumista tai talousvaikeuksia.

Kurssi on kehitetty ajatellen erityisesti talousvaikeuksissa olevia asiakkaita työssään kohtaavia ammattilaisia, joilla on perusosaamista talous- ja velkaneuvonnasta tai raha-asioiden puheeksi otosta. Kurssi tarjoaa tietoa ja käytännönläheisiä välineitä, joiden avulla osaat huomioida asiakkaan taloustilanteen lisäksi koko perheen ja tukea heidän mielenterveyttään. Kurssi soveltuu myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Verkkokurssin kesto on kokonaisuudessaan noin 8 tuntia ja se suoritetaan itsenäisesti. Kurssi jakautuu kahdeksaan teemaan, jotka voi opiskella rauhassa omaan tahtiinsa. Kurssista on mahdollista suorittaa myös yksittäisiä osioita oman kiinnostuksen ja työn tarpeiden mukaan.  Opiskelua on suositeltavaa aikatauluttaa siten, että käy esimerkiksi yhden teeman kerrallaan läpi eri päivinä. Näin jää aikaa oppimiselle.

Kurssi on maksuton.

Kurssin osaamistavoitteet

Verkkokurssin käytyäsi:

 • ymmärrät, miten talousvaikeudet ja mielenterveys ovat toisiinsa yhteydessä ja koskettavat koko perhettä
 • osaat kohdata talousvaikeuksissa olevan asiakkaan arvostavasti
 • osaat kartoittaa yhdessä asiakkaan kanssa perheen tilannetta kokonaisvaltaisesti
 • osaat tunnistaa asiakkaan tilanteen kuormittuneisuutta ja tukea häntä vaikeiden asioiden käsittelyssä
 • osaat tunnistaa asiakkaan ja perheen suojatekijöitä ja vahvistaa niitä
 • osaat tukea asiakasta vahvistamaan omia ja perheen voimavaroja ja mielenterveyden edistämisen keinoja.

Jokaisessa kurssin teemassa on lisäksi omat tarkemmat osaamistavoitteensa.

Koulutuksen sisältö

Kurssi on jaettu johdantoluvun lisäksi kaikkiaan kahdeksaan teemaan, joista kukin toimii omana kokonaisuutena, mutta myös osana koko kurssin aihetta.

Kurssin teemat ovat:

 • Lapsiperheiden ylivelkaantuminen ja köyhyys
 • Arvostava ja ammatillinen kohtaaminen
 • Talousasiat vaikuttavat koko perheen mielenterveyteen
 • Tilanteen kartoittaminen
 • Tukea kuormittumisen tunnistamiseen ja käsittelyyn
 • Mielenterveyden tukeminen talousvaikeuksissa
 • Koko perheen tukeminen
 • Työntekijän oma mielenterveys voimavarana asiakastyössä

Kurssille liittyminen

Kurssille kirjaudutaan alla olevasta listasta valittavan, omaan työnkuvaan sopivan kurssilinkin ja kurssiavaimen avulla. Muut -linkkiä voivat käyttää sellaiset kurssin suorittajat, jotka eivät löydä listasta omaa työtään kuvaavaa vaihtoehtoa. Toivomme, että käytät työnkuvaasi parhaiten kuvaavaa linkkiä, jotta saamme tietoa eri alojen suoritusmääristä.

Talous- ja velkaneuvontatyötä tekevät

Esim. Oikeusaputoimisto, Ulosottolaitos, Takuusäätiö

Kurssiavain: YLVA_111A

Seurakunnan diakoniatyöntekijät

Kurssiavain: YLVA_112B

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen työntekijät

Kurssiavain: YLVA_113C

Sosiaali- ja terveysalan työntekijät julkisella/yksityisellä sektorilla

Kurssiavain: YLVA_114D

Muut kuin yllä olevat

Kurssiavain: YLVA_115E

Rekisteröityminen

Käyttäjä, jolla ei vielä ole tunnusta MIELI ry:n Moodleen osoitteessa oppi.mieli.fi

Työnkuvaasi vastaavaa kurssilinkkiä klikkaamalla käy ensin rekisteröitymässä sivustolle. Rekisteröinti tehdään linkin takaa löytyvän kirjautumissivun painikkeesta ”Aloita nyt luomalla uusi käyttäjätunnus”. Hyväksy palvelun tietosuojaehdot ja tee tunnus avautuvan rekisteröintisivun ohjeiden mukaan. Rekisteröitymisestä tulee vahvistusviesti antamaasi sähköpostiin (voi mennä myös roskapostikansioon). Sähköpostiin tulleessa vahvistusviestissä olevaa linkkiä klikkaamalla pääset järjestelmään ja jatkamaan kurssin sivulle syöttämään kurssiin liittyvän kurssiavaimen. Painamalla painiketta ”Lisää minut kurssialueelle” kurssi aukeaa käyttöösi.

Käyttäjä, jolla on jo aiemmin rekisteröity tunnus Moodle-sivustolle oppi.mieli.fi

Työnkuvaasi vastaavaa kurssilinkkiä klikkaamalla pääset palvelun kirjautumissivulle. Kirjaudu omilla tunnuksilla palveluun, jonka jälkeen pääset kurssin sivulle syöttämään kurssiavaimen. Syötä kurssilinkin yhteydessä oleva kurssiavain, ja paina painiketta ”Lisää minut kurssialueelle”. Kurssi aukeaa käyttöösi.

Kurssin kehittäjät

Kurssin on kehittänyt MIELI Suomen Mielenterveys ry:n YLVA – ylivelkaantuneiden mielenterveyden ja vanhemmuuden tukeminen -hanke yhteistyössä hankekumppaniensa Takuusäätiön, Marttaliiton, Lounais-Suomen Marttapiiri ry:n, Ensi- ja turvakotien liiton Stressistä säätelyyn-hankkeen ja Yhden vanhemman perheiden liitto ry:n kanssa.