Siirry sisältöön

Unet avuksi elämän ohjaamiseen

Unia voi käyttää mahdollisuutena ymmärtää paremmin omia tunteita tai ristiriitoja, sanoo unikouluttaja, psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki.
Anne Lindholm-Kärki. Kuva: Basam Books

”Se mitä on takanamme tai edessämme, on pientä verrattuna siihen, mitä on sisällämme.” Ralph Waldo Emerson

”Jotkut haluavat oppia ymmärtämään uniensa viestejä ja saavat niistä oivalluksia. Joskus unet voivat kertoa siitä, mitä ei päivällä ehdi tai pysty näkemään. Silloin uni auttaa ymmärtämään omia tunteita ja ristiriitoja”, sanoo yli 30 vuotta unien parissa työskennellyt kouluttaja ja -ohjaaja, psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki.

Uni ei anna toimintaohjeita, eikä esimerkiksi kerro, mitä tehdä hankalalle pomolle tai puolisolle. Sen sijaan uni voi auttaa tutkimaan, mistä ristiriita johtuu ja voiko asialle tehdä jotain.

Unet kompassina muutoksessa

Unia voi myös oppia käyttämään myös kompassina, arkielämän muutoksen välineenä. Lindholm-Kärjen mukaan tilaamalla unia voi vahvistaa itseluottamustaan ja tuoda toivomaansa muutosta elämäänsä.

”Ensin ihminen eläytyy valveilla lopputulokseen, jossa toivottu asia on tapahtunut. Näen esimerkiksi, että uskallan ajaa autoa, vaihdan ammattia, muutan tapaani tehdä työtä tai löydän sisäistä rauhaa kiireen keskellä. Sitten toivon unen, joka on tulevan elämän ennakkonäytös.”

”Uni- ja päivätajunta kulkevat yhdessä. Työskentely oman tavoitteen puolesta edellyttää, että päivällä ruokkii samoja mielikuvia kuin mitä unessa haluaa nähdä”, muistuttaa Lindholm-Kärki.

Kirjoittaminen auttaa unityöskentelyssä

Tilaaminen ei kuitenkaan onnistu kuin nettikaupasta klikkaamalla. Se vaatii kärsivällistä työskentelyä, sitoutumista ja aikaa.

Parhaana apukeinona Lindholm-Kärki pitää kirjoittamista. Illalla kannattaa varata aikaa hajanaisten tunteiden purkamiseen ja suuntautumiseen kohti omia tavoitteita kirjoittamalla. Samalla voi kirjoittaa ylös toivomansa unen, jolloin se painuu alitajuntaan.

– Muutenkin kirjoittaessa kehänä pyörivät ajatukset ja voimia syövät huolet muuttuvat kirjoittaessa luovaksi voimaksi. Rauha ja hiljaisuus ovat luonnollinen olotila, ei tunteiden sekamelska. Mitä levollisemmassa tunnetilassa menee nukkumaan, sitä parempi on myös unen fyysinen laatu.

– Aamullakin voi hakea rauhaa kirjoittamalla näkemästään unesta ja pohtimalla sen merkitystä. Kun aamun aloittaa ottamalla yhteyttä omaan ydinminuuteen ja tyyneyteensä, pysyy levollisena kiireidenkin keskellä. Ero on valtava ero verrattuna siihen, että syöksyy suoraan arkeen. Jos töissä sähköpostissa odottaa 150 viestiä ja aikaa on kymmenen minuuttia, tyyneys estää hätääntymisen. Menetelmä tepsii yhtä hyvin kaupan kassalle kuin presidentille.

– Painajaiset kertovat muutoksen tiellä olevista peloista ja esteistä.

Piilevä luovuus käyttöön

Unennäön fysiologinen perusta on samanlainen kuin luovassa työssä. Kun unessa aivot luovat neuroniverkostossaan uusia ja laajoja yhteyksiä, tietoinen minä, järkeily ja totunnaiset kaavat väistyvät ja tilalle astuu alitajunta.

Moni taiteilija katsoo toimivansa alitajunnan välikappaleena ja antaa syntyä sen, mikä on syntyäkseen.

Lukemattomat taiteilijat, kirjailijat ja tutkijat ovat hyödyntäneet unia työssään. Niitä ovat käyttäneet muun muassa Keith Richars Rolling Stones-biisissä I Cant Get No Satisfaction, Beatlesin Paul McCartney Yesterdayssa, F. A. Kekulé bentseenin molekyylirakenteen ratkaisussa, Märtä Tikkanen Punahilkka-kirjassa, Väinö Kirstinä Yötä päivää -kokoelmassa ja Robert Louis Stevensinonin teoksessa Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde.

”Samalla tapaa jokainen voi ottaa käyttöön piileviä luovia voimavarojaan. Unien tilaaminen auttaa löytämään luovia ratkaisuja arjessa. Kun luomme uniamme, rakennamme elämäämme.”

”Unityöskentelyn myötä alkaa kasvaa myös tietoisen, niin kutsutun selkounen osuus. Se tarkoittaa tietoisuutta parhaillaan näkemästään unesta ja kykyä ohjata sitä. Tilattu uni ei kuitenkaan edellytä tietoista selkounennäköä.”

Lähde

Anne Lindholm-Kärki: Unet tienä luovuuteen. Läydä oma sisäinen unitaiteilijasi. Basam Books 2014.

Sivua muokattu 15.9.2023