Siirry sisältöön

Juhlavuonna erilaiset ryhmät saivat tilaa puhua mielenterveydestä

Mielenterveyden ensiapu -koulutuksissa usein huomataan, ettei mielenterveydestä puhuminen olekaan niin vaarallista.

“Tuntuu kummalliselta että olemme puhuneet itsemurhasta ja lähisuhdeväkivallasta, mutta silti minulla on voimaantunut olo”, totesi eräs osallistuja Mielenterveyden ensiapu® -koulutuksen päätteeksi.

Viime vuoden aikana näitä tämän palautteen suuntaisia kokemuksia on ollut poikkeuksellisen paljon, kiitos MIELI ry:n päätöksen juhlia 125-vuotista taivaltaan tarjoamalla 125 ilmaista Mielenterveyden ensiapu® -koulutusta.

Yli tuhat henkilöä koulutettiin

Koulutuksia järjestettiin muun muassa rikostaustaisille​, näkövammaisille​, taiteilijoille​, hiljattain eläköityneille​, erovanhemmille, isille​, kosmetologiyrittäjille​ ja jäsenkorjaajille. Kaiken kaikkiaan koulutukset tavoittivat yhteensä 1046 Suomessa asuvaa henkilöä.

Koko vuosi oli upea yhteistyön näyte, joka toteutettiin yhteistyössä MIELI ry:n jäsenjärjestöjen ja ammattitaitoisten Mielenterveyden ensiapu® -koulutusten ohjaajien kanssa.

Mielenterveydestä puhuminen ohjatusti avaa tilaa inhimillisyydelle ja kohtaamiselle sekä purkaa samalla häpeää aiheen ympäriltä.

Koulutuksia ohjanneiden ohjaajien mukaan yksi tärkein merkitys koulutuksilla on se, että koulutukset ovat luoneet tilaapuhua mielenterveydestä. Se kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei ole. Mielenterveydestä puhuminen – tuttujen ja tuntemattomien kanssa, ohjatusti – avaa tilaa inhimillisyydelle ja kohtaamiselle ja purkaa samalla häpeää ja stigmaa aiheen ympäriltä.

Kokemuksia toivosta ja selviytymisestä

Koska teemana on mielenterveys, tulevat ihmiset koulutukseen ihmisinä, joilla on monenlaista tietoa, elämänkokemusta ja haavoja – mutta mikä vielä tärkeämpää – kokemuksia toivosta sekä selviytymisestä. Toivon viljeleminen on myös se, mikä synnyttää tuon alun sitaatin mukaisen kokemuksen voimaantumisesta.

Kun koulutuksessa on mukana on ryhmä ihmisiä, ammattitaitoinen ohjaaja, turvalliset rajat, ja koulutuksen sisältö tietoon perustuvaa, avaa se ikkunan muutokseen.

Tulee tunne, että eihän tämä kovin vaarallista ollutkaan. Ja että hei, eikös nämä tunnetaidot ja elämän kriiseihin liittyvät asiat ole ihan yhteisiä ja jaettuja?

Näillä kysymyksillä on suuri voima, joka alkaa säteillä osallistujien ympäristöön luoden tilaa puhua mielenterveydestä sellaisena kuin se on, osana elävää elämää. Tällaisessa säteilyssä meidän kaikkien on rauhallisempi elää.

Sivua muokattu 24.5.2023


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: