Työnohjaajan työkirja on tarkoitettu työkaluksi ja itsereflektion välineeksi työnohjaajaopiskelijoille ja tehtävässä jo toimiville henkilöille.
Materiaalit
Tutustu materiaaleihin
MIELI ry julkaisee sekä maksuttomia että maksullisia lehtiä, esitteitä, työvälineitä ja oppaita. Osa materiaaleista on maksuttomia eli niitä voit ladata käyttöösi ilmaiseksi.
Kunnat, kaupungit ja yritykset voivat tilata maksullisia materiaaleja laskulla täyttämällä tilauslomakkeen verkkokaupassamme. Lisäämme näihin tilauksiin laskutuslisän 5 €.
Yksityishenkilöt maksavat tuotteet verkkomaksulla oston/tilauksen yhteydessä.
Vapaaehtoistyön työnohjauksen järjestämisopas
Vapaaehtoistyön työnohjauksen järjestämisopas perustuu MIELI ry:n vankkaan vapaaehtoistyön työnohjauksen osaamiseen sekä vuosikymmenten aikana koeteltuihin ja hyväksi havaittuihin käytänte
Vapaaehtoistyön työnohjauksen teoriaa ja käytäntöä- kirja
Vapaaehtoistyön työnohjauksen teoriaa ja käytäntöä on neljäs MIELI ry:n julkaisema artikkelikokoelma, jossa työnohjaajaopiskelijat osoittavat taitonsa koulutuksessa saadun teoriatiedon its
Vapaaehtoistyön työnohjauksen haasteita -kirja
Vapaaehtoistyön työnohjauksen haasteita -kirja avaa uusia lähestymiskulmia työnohjaajan ja työnohjauksen haasteisiin.

Hyvän mielen vanhemmuus
Hyvän mielen vanhemmuus -julisteen avulla voi ottaa puheeksi erilaisia vanhemmuuteen liittyviä teemoja. Julistetta voi käyttää neuvolassa ja muussa lapsiperheiden kanssa tehtävässä työssä.

Hyvä mieli − pohdintoja mielen hyvinvointiin -työkirja
Hyvä mieli -työkirja on tehty lahjaksi oman elämänsä konkareille. Heille, jotka haluavat kehittää itseään, ajatuksiaan ja parantaa omaa hyvinvointiaan.
Vanhuspalveluiden ja psykiatrian välimaastossa - Mielenterveysongelmista kärsivän ikäihmisen kohtaaminen ja hoito
Kiltti isoäiti kukkamekossa, tukka nutturalla auttamassa lapsenlapsiaan ja tarjoilemassa pikkuleipiä. Tällaisiksi usein miellämme ikäihmiset.

MIELI ry:n vuosijulkaisu 2020
MIELI Suomen Mielenterveys ry:n vuosijulkaisu käsittelee mielenterveyden tilaa Suomessa.

Metsän aarre - luontoretkimalli lapsille
Metsän aarre on luova luontoretki, joka yhdistää tietoisuustaitoja ja taidekasvatusta. Tavoitteena on nauttia luonnosta kaikkien aistien kautta.

Hyvän mielen materiaalit nuorten kanssa työskenteleville
Hyvän mielen materiaalit on tarkoitettu nuorten mielenterveystaitojen harjoittelun tueksi.

Hyvinvointiryhmien ohjaajan käsikirja
Käytännönläheinen käsikirja auttaa paikallisia mielenterveysseuroja hyvinvointi-ryhmätoiminnan järjestämisessä ja tarjoaa vinkkejä toiminnallisten ryhmien ohjaamiseen.

Animaatio: Mitä mielenterveys on?
Mitä mielenterveys on? Millaiset tunnusmerkit kertovat hyvästä mielenterveydestä? Entä millaiset asiat vaikuttavat mielenterveyteemme ja miten mielenterveyttä voi vahvistaa?

Animaatio: Mielenterveyttä voi vahvistaa
Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Omasta mielenterveydestään voi pitää huolta ja omia voimavarojaan vahvistaa.

Animaatio: Tukea elämän kriisitilanteissa
Elämässä voi olla monenlaisia kriisejä aiheuttavia elämänmuutoksia kuten avioero tai läheisen kuolema.

Animaatio: tietoisuustaidot ja hengitys
Animaation avulla voi opettaa lapsille tietoisuustaitoja, läsnäoloa ja oman hengityksen seuraamista. Animaatiossa seikkailevat Tara ja hänen eläinystävänsä. Sisältö sopii kaikenikäisille.

Mental Health Art Week -raportti 2019
Mental Health Art Week (MHAW) järjestettiin kuudetta kertaa 20.-26.05.2019. Toimintaviikon tarkoituksena on alentaa kynnystä keskustella mielenterveydestä ja sen merkityksestä.

Eläinten talo -hyvinvointipalapeli lapsille
Eläinten talo -palapeli on hyvinvointihaastattelumalli, jossa kutakin palaa tutkitaan yhdessä lapsen kanssa ja annetaan lapsen tulkita niitä vapaasti.

Lapsen mieli, kieli ja kulttuuri
Lapsen mieli, kieli ja kulttuuri - Opas mielenterveyden edistämiseen varhaiskasvatuksessa tarjoaa kieli- ja kulttuuritietoisuutta lapsen mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen.

Raportti: Velat ja mielenterveys – mitä tiedämme, mitä pitäisi vielä tietää? Näyttöön perustuvat suositukset käytännön työhön
Suomenkielinen raportti velkaongelmista ja mielenterveydestä antaa näyttöön perustuvat suositukset käytännön työhön tutkimustietoon pohjaten.

Mielenterveyden käsi (uusi)
Mielenterveys tukee arjessa jaksamista, kun pitää huolta arjen rytmistä.

Turvaverkko (uusi)
Turvaverkko -juliste (50x70 cm) hahmottaa erilaisia tahoja, joita meidän jokaisen elämässä on ja jotka yhdessä muodostavat turvaverkkomme.

Roolihissi
Roolihissi on työväline nuorille oman identiteetin ja itseen kohdistuvien odotusten pohdintaan. Millaisia rooleja valitsen erilaisissa tilanteissa? Mitä itse toivon?

Millainen selviytyjä olen?
Millainen selviytyjä olen? -juliste auttaa pohtimaan omia selviytymiskeinoja elämään kuuluvissa huolissa ja murheissa tai kriiseissä.

Työssä jaksamisen liikennevalot
Työssä jaksamisen liikennevalot työpisteen seinällä muistuttavat, että työ sujuu paremmin, kun seuraat omia tuntemuksiasi ja pysähdyt tarvittaessa vetämään henkeä.

Raportti: Ilmastoahdistus ja sen kanssa eläminen
Suomenkielinen raportti ilmastoahdistuksesta perustuu monitieteiseen tutkimukseen ja havaintoihin käytännön toiminnasta.

Keskusteluryhmiä ympäristöahdistuksesta
Keväällä 2019 järjestettiin kaksi pilottiluonteista keskusteluryhmää ympäristöahdistuksesta ja ilmastoahdistuksesta.

Tunnerobotti
Tunnerobotti on työväline lapsen tunnetaitojen harjoittelun tueksi varhaiskasvatukseen ja alakouluun.

Tunteiden vuoristorata
Tunteiden vuoristorata on työväline tunteista puhumiseen, erilaisten tunteiden sanoittamiseen, tunteiden tunnistamiseen ja ilmaisemiseen.
HINTA JA TILAUSOHJE:

Suomen Mielenterveysseuran vuosijulkaisu 2019
Suomen Mielenterveysseuran Mieli-julkaisu 2019.
Toimintakatsaus ja tilinpäätös
Suomen Mielenterveysseuran toimintakatsaus ja tilinpäätös 2019.

Millainen on sinun tarinasi? nuorille
Millainen on sinun tarinasi? on juliste ja työväline nuorille maahanmuuton kriisiprosessin käsittelemiseen.

Hyvän mielen koulu - käsikirja yläkoululaisen mielenterveyden edistämiseen
Hyvän mielen koulu - käsikirja mielenterveystaitojen vahvistamiseen yläkoulussa on tarkoitettu opettajille, kasvattajille, oppilashuollon ammattilaisille ja muille yläkouluikäisten kanssa toimiville.

Mielenterveystaitoja maahanmuuttajaoppilaille
Mielenterveystaitoja maahanmuuttajaoppilaille -tukiaineisto on käytännönläheinen opetusmateriaali, joka on tarkoitettu maahanmuuttajia työssään kohtaaville perusopetuksen ammattilaisille.

Tunnista ja tue - mielenterveyden ongelmat ikääntyessä
Tunnista ja tue – mielenterveyden ongelmat ikääntyessä -opas sisältää tietoa mielenterveyden ongelmien erityispiirteistä ikääntyessä.

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n yleisesittely
MIELI ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI Suomen Mielenterveys ry on maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö. Järjestö on perustettu vuonna 1897. MIELI ry koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä.

Mental Health Art Week -raportti 2018
Mental Health Art Week (MHAW) -toimintaviikon teemana oli monikulttuurisuus ja monimuotoisuus.

Tunnepilvet sanoilla ja kuvilla
Tunnepilvissä yhdistyy tunnekuva, tunnesana ja tunnetta kuvaava lauseenalku. Tunnepilvityöskentelyn tavoitteena on oppia tunnesanoja ja -ilmauksia sekä tarjota väline tunteiden tunnistamiseen, sanoittamiseen ja ilmaisuun.

Millainen on sinun tarinasi? maahanmuuttajalapsille
"Millainen on sinun tarinasi?" on juliste ja työväline lapsille maahanmuuton käsittelemiseen.

Muistipelikortit tunnesanoista
Muistipelikorteilla opitaan suomenkielisiä tunnesanoja ja harjoitellaan tunteiden nimeämistä ja ilmaisemista.

Suomen Mielenterveysseuran vuosijulkaisu 2018
Suomen Mielenterveysseuran vuosijulkaisu käsittelee mielenterveyden tilaa Suomessa.
Hetki hyvälle mielelle -peli
Hetki hyvälle mielelle -pelin avulla herätetään keskustelua ja kehitetään toimintatapoja mielenterveyden edistämiseen varhaiskasvatusyksiköissä.

Ulkoisesti erilaisia, sisäisesti samanlaisia – opas mielenterveystyöhön yli kulttuurirajojen
Opaskirja kokoaa yhteen 28 vuoden kokemukset mielenterveystyöstä maahanmuuttajien kanssa.

Temperamenttirobotti
Temperamenttirobotti kuvaa erilaisia temperamenttipiirteitä, joita meillä kaikilla löytyy synnynnäisinä taipumuksina.

Taran tarina – animaatio lapsille kehon ja mielen vahvistamiseen
Vuorovaikutteinen Taran tarina -animaatio kuljettaa lapset ihmettelemään viidakon eläimiä ja ottamaan niiltä mallia asentoihin, jotka vaativat rauhoittumista, keskittymistä, voimaa ja notkeutta.
Animaatioharjoituksen tavoitteena on tutustuttaa lapset toiminnan kautta mielen ja kehon vahvuuksiin, joita jokainen voi harjoitella.

Suomen Mielenterveysseuran 120-juhlavuoden kooste
Suomen Mielenterveysseura juhli Suomi100-juhlavuonna omaa 120-vuotista historiaansa.

Toivon polulla – Ryhmämalli läheisen itsemurhan kokeneille
Toivon polulla -käsikirja esittelee mallin itsemurhan tehneiden läheisten ammatillisesti ohjatuille vertaistukiryhmille.

Vapaaehtoistyön työnohjauksen ytimessä
Vapaaehtoistyön työnohjauksen ytimessä -kirja on jatkoa Suomen Mielenterveysseuran vapaaehtoistyön työnohjausta käsitteleville kirjoille.

Turvallisin mielin vanhemmaksi -kuvakortit
Turvallisin mielin vanhemmaksi -kuvakorttipakka sisältää 60 valokuvaa. Niitä voi käyttää muun muassa neuvolan perhevalmennuksessa, ryhmäneuvolassa ja yksilövastaanotolla sekä muussa perhetyössä.

Väritettävä onnittelukortti
Onnittele kevään tai kesän sankareita väritettävällä kortilla. Samalla lahjoitat pienen mindfulness-hetken kortin vastaanottajalle.

Vuosikirja 2016
Suomen Mielenterveysseuran vuosikirja luo katsauksen menneeseen toimintavuoteen 2016.

Mielenterveyden ensiapu -koulutukset
Mielenterveyden ensiapu® 1- ja 2 -koulutukset sekä Nuoren mielen ensiapu -koulutus tarjoavat tutkittua tietoa mielenterveydestä ja sen vahvistamisesta sekä valmiuksia auttaa ja tukea vaikeassa elämäntilanteissa olevia.

Kunta mielenterveyden edistäjänä – kuntavaalit 2017
Kunta edistää mielenterveyttä sektorirajat ylittävällä yhteistyöllä.

Jotain rajaa! -opetusaineisto alakouluun
Jotain rajaa! on tv-sarjaan tehty opetusaineisto, joka käsittelee koulukiusaamista ja kaveritaitoja.

Vinkkejä Hyvän mielen metsäkävelyille
Hyvän mielen metsäkävelyillä kannustetaan liikkumaan metsäluonnossa yhdessä tai yksin. Yhteiset luontokokemukset lisäävät yhteisöllisyyttä ja ylläpitävät ihmissuhteita. Yksinolo luonnossa antaa mahdollisuuden vetäytyä omaan rauhaan. Metsässä mieliala kohenee ja myönteiset mielialat vahvistuvat.

Mielenterveysseuran historiikki – Mielenvikaisten auttajasta mielen hyvinvoinnin tukijaksi
Mielenterveysseuran 120-vuotishistoriikki.

Nestori Nurjamieli ja Hyvän Mielen Konkarit -lautapeli
Nestori Nurjamieli ja Hyvän Mielen Konkarit on ikääntyneille ja vähän nuoremmillekin tarkoitettu, mielen hyvinvoinnin lautapeli. Pelin tehtävät lisäävät hauskalla tavalla pelaajien tietoa mielenterveyttä suojaavista ja uhkaavista tekijöistä.

Mental Health Art Week -raportti 2016
”MHAW on ehdoton juttu, jonka avulla voi viestittää mielenterveyden tärkeydestä.”

Miniseminaari 26.10.2016: Mipa-hanke, Sari Jurvansuu ja Tuuli Pitkänen
Lokakuun miniseminaarissa aiheena oli päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma.

Miten otat puheeksi? -huoneentaulu
Jo yhden henkilön vaikea elämäntilanne voi pahimmillaan langettaa varjon koko työyhteisön ylle. Tyypillisimpiä ovat ihmissuhde-, sekä päihde- ja mielenterveysongelmat.

Mitä sinulle kuuluu? -julisteet
"Idea näistä julisteista syntyi, kun mietimme kuinka merkittävä niinkin perustava kysymys kuin ”How are you” on. Sitä pitäisi muistaa kysyä niin muilta kuin myös itseltään."

Mitä sinulle kuuluu? -kortit
Korttien avulla on helppo keskustella mielenterveyttä ja hyvinvointia vahvistavista asioista elämässä.

Miniseminaari 8.9.2016 - Minna Lähteenmäki
Suomen Mielenterveysseuran syyskuun 2016 miniseminaarissa projektisuunnittelija, KT Minna Lähteenmäki kertoo turvapaikanhakijalasten ja -nuorten mielenterveyden tukemisesta ja sen tarpeista.

Viisi tapaa vahvistaa mielenterveyttä
Mielenterveys on terveyttä, jota jokainen voi vahvistaa. Hyvä arki muodostuu itsestä huolehtimisesta ja asioista, jotka tuottavat iloa.

Vennyn ja Eeron ihania kuvia -taidekorttipakka
Venny Soldan-Brofeldtin ja Eero Järnefeltin taideteoksista on koottu ihana 40 kuvan taidekorttipakka.

Treenaa mieli vahvaksi
Treenaa mieli vahvaksi -harjoituksilla opit tuntemaan itseäsi ja vahvuuksiasi. Niistä saat voimaa myös silloin, kun on vaikeaa.

Kriisikeskusten toimintaympäristö 2015 ja laman vaikutukset asiakkaisiin
Kriisikeskuskyselyssä 2015 yhtenä osa-alueena selvitettiin taloudellisen epävarmuuden vaikutuksia kriisikeskusten toimintaympäristöön ja asiakkaisiin.

Hyvän mielen liikuntapassi lapsille
Lasten liikuntapassi on päiväkoti-ikäisille suunnattu leikkimielinen, jokaisen perheen arkeen soveltuva lapsen mielen hyvinvointia ja liikunnallisuutta kehittävä kannustin.

Mielen hyvinvointi -opetuskokonaisuus terveystietoon 7.-9.luokka
Mielen hyvinvoinnin opetuskokonaisuus kehitettiin terveystiedon opetukseen mielenterveystaitojen kokonaisuudeksi 7.,- 8., -ja 9.-luokkalaisten opetukseen.

Uskalla kohdata sureva – Miten tukea surevaa?
Meidän on usein vaikea kohdata ihmisiä, joille on tapahtunut jotain järkyttävää. Olemalla luotettava, aito ja kuuntelemalla voit tarjota korvaamatonta tukea surevalle.
Miniseminaari 1.10.2015 - Minna Raninen
Savonlinnan kriisikeskuksen toiminnanjohtaja Minna Raninen alusti opinnäytetyönsä pohjalta tukihenkilöiden ja vapaaehtoisten johtamiseen liittyvistä haasteista ja ratkaisukeinoista.

Miniseminaari 3.12.2015 - Marita Ruohonen
Suomen Mielenterveysseurassa toiminnanjohtajana vuosina 2006-2015 toiminut Marita Ruohonen pitää vapaamuotoisen "testamenttipuheenvuoronsa" ennen eläkkeelle siirtymistään.

Miniseminaari 4.2.2016 - Sari Aalto-Matturi
Kevään 2016 ensimmäisessä miniseminaarissa Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi puhui suomalaisen alkoholikulttuurin ja -alkoholipolitiikan haasteista ja ajankohtaisista teemoista.

Professori Lauri Nummenmaa Mieli 2015 -päivillä
Aalto yliopiston professori Lauri Nummenmaa puhui Mieli 2015 -päivillä aiheesta Tunteet mielessä, aivoissa ja kehossa.

Kriisikeskuskysely: Kriisikeskusten asiakkaat, tehtävät ja hyvät käytännöt
Kriisikeskuskyselyn tavoitteena on saada kokonaiskuva kriisikeskusten asiakkaista, toimintamalleista, toiminnan kohteista, henkilökunnasta, vapaaehtoisista ja yhteistyötahoista.

Voimaa urheiluun hyvästä mielestä
Materiaali tarjoaa toimivia harjoituksia, keskustelun aiheita ja vinkkejä – hyvän mielen hetkiä - niin lapsille ja nuorille kuin heidän tukijoukoilleen ja valmentajilleen.

Vapaaehtoistyön työnohjauksen erityispiirteitä
Vapaaehtoistyön työnohjauksen erityispiirteitä -kirja tarjoaa monipuolisen katsauksen työnohjauksen maailmaan. Kirjassa avataan perinteisten teemojen lisäksi myös uusia näkökulmia, joiden avulla voidaan kehittää vapaaehtoistyön työnohjauksen laatua. Kirja on tarkoitettu ensisijaisesti vapaaehtoistyön työnohjaajakoulutuksen oppimateriaaliksi ja tehtävässä jo toimivien työnohjaajien tueksi.

Itsemurhasta on turvallista puhua
Voisiko läheisesi miettiä itsemurhaa? Miten toimia, jos joku on mielestäsi akuutissa itsemurhavaarassa?

Nuorten mieli vahvaksi -materiaali valmentajille ja ohjaajille
Valmentajan ja ohjaajan kortit tarjoavat apukysymyksiä keskustelujen tueksi, asiatietoa ohjaajien tietotaidon lisäämiseksi ja toiminnallisia harjoitteita nuorten innostamiseksi.

Tunnekortit varhaiskasvatukseen
Varhaiskasvatuksen kaveritaitokorteista tuttujen hahmojen tunteet heilahtelevat laidasta laitaan. Välillä ollaan vihaisia, sitten taas iloisia ja riehakkaita.
Opas maahanmuuttajien parissa toimiville
Suomen Mielenterveysseura on saanut paljon koulutus- ja konsultaatiopyyntöjä pakolaisuuteen liittyvistä mielenterveyden riskitekijöistä sekä turvapaikanhakijoiden mielenterveyden tukemisesta.

Vahvuuskortit
Vahvuuskortteja voidaan käyttää yksin, ryhmässä tai parin kanssa. Niitä voidaan käyttää työtiimeissä, keskusteluryhmissä, rekrytoinneissa tai urasuunnittelussa. Vahvuuskorttien tarkoitus on helpottaa vahvuuksista keskustelemista ja lisätä myönteistä itsetuntemusta.

Hyvää mieltä yhdessä - Käsikirja alakoululaisen mielenterveyden edistämiseen
Kirja tarjoaa teoriaa, työkaluja ja harjoituksia alakoululaisen mielenterveyden edistämiseen.

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n strategia
MIELI Suomen Mielenterveys ry:n perustehtävä on mielenterveyden edistäminen ja ongelmien ehkäisy.

Eläinlasten elämää - Mielenterveystaitoja pöytäteatterin keinoin
Materiaalin avulla voidaan tukea ja opettaa mielenterveystaitoja sekä varhaiskasvatuksessa että alakoulussa.

Tunne- ja kaveritaitokortit
Alakouluikäisille suunnattujen tunne- ja kaveritaitokorttien avulla voidaan harjoitella tunteiden tunnistamista, nimeämistä ja ilmaisua sekä vuorovaikutustaitoja.

Itsemurhien ehkäisy – Globaali velvollisuus
Itsemurhien ehkäisy – Globaali velvollisuus on WHO:n luvalla Suomen Mielenterveysseuran suomeksi kääntämä raportti.

Lapsen mieli – Mielenterveystaitoja varhaiskasvatukseen ja neuvolaan
Miten pienen lapsen mielenterveyttä voi tukea? Millä tavoin lapselle voi opettaa mielenterveystaitoja?

Mielenterveys voimaksi - kuvakortit
Mielenterveys voimaksi -kuvakortit ovat työväline, joka antaa monia mahdollisuuksia keskusteluhetkiin erilaisissa elämäntilanteissa.

Kasvun tuki
Kasvun tuki on uusi tietolähde, joka on tarkoitettu perheiden kanssa työskentelevien kunta- ja järjestötyöntekijöiden käyttöön.Tietolähteen tarkoitus on toimia kanavana, jonka avulla levitetään tie

Iltasatu Hyvän mielen iltaan
Lapsen ja aikuisen yhteinen satuhetki päivän päätteeksi lisää läheisyyttä, hellyyttä ja tuo turvallisen rutiinin iltaan.

Seniori Hyvinvointitreenit - Hyvää mieltä ja oloa ryhmästä
Hyvinvoiva mieli on ikäihmisten voimavara, joka kantaa arjessa ja tukee toimintakykyä.

Myönteisen muistelun kortit
Myönteisen muistelun korteilla voidaan vahvistaa mielen hyvinvointia tarinoimalla mukavista muistoista, omista vahvuuksista ja selviytymistaidoista. Kortit toimivat sekä kahdenkeskisessä keskustelussa että ryhmien kanssa. Kortteja voi tilata painettuina tai ladata ilmaisena pdf-tiedostona.

Liikunta- ja mielenterveysalan kehittämislinjaukset
Liikunta- ja mielenterveysalan toimijoiden ja päättäjien työn tueksi on laadittu valtakunnalliset liikunta- ja mielenterveystyön kehittämislinjaukset. Linjauksia on ollut valmistelemassa laaja joukko asiantuntijoita.

Kriisiauttamisen linjaukset
Suomen Mielenterveysseuran kriisikeskusverkosto tarjoaa apua ja tukea kriiseissä, lisää välittämisen kulttuuria ja mielenterveysosaamista kouluttamalla ja kokoamalla myös vapaaehtoisia auttamisen pariin.

Kaveritaitokortit
Kaveritaitokortit on suunniteltu lasten yhdessäolon ja sosiaalisten taitojen harjoitteluun.

Löydä oma tarinasi - ohjaajan opas
Löydä oma tarinasi on Suomen Mielenterveysseuran rekisteröimä, ammatilisesti ohjattuun vertaistukeen perustuva ryhmämalli nuorten tukemiseen.

Vanhemmille, joita oma päihteidenkäyttö askarruttaa
Miten huolehdin lapsistani? on käytännönläheinen opas vanhemmille, jotka haluavat pohtia päihteidenkäyttöään ja vähentää haittoja.

Nuorille, joiden vanhemmalla on mielenterveyden ongelma
Mikä meidän vanhempia vaivaa? on nuorelle suunnattu opaskirja. Siinä käsitellään mielenterveyden häiriöitä sekä yleisestä että perheiden näkökulmasta.

Opas vanhemmille, joilla on mielenterveyden ongelmia
Miten autan lastani? -opas on suunnattu vanhemmille, joilla on mielenterveyden ongelmia. Esitteessä käydään läpi vanhempia askarruttavia asioita.

Ryhmästä enemmän
Ryhmänohjaajan käsikirja
Ryhmän ohjaamisen perusasiat yksissä kansissa. Innostava ja selkeä käsikirja ryhmänohjaustaitojen syventämiseen ja kehittämiseen.

Viimeinen ratkaisu?
Kirjaan on koottu kokemuksia ja näkemyksiä itsemurhan syistä, ehkäisystä, avunsaannista ja asenteista.

Riskien arviointi vapaaehtoistyössä
Vapaaehtoistyössäkin tulee vastaan uhkatekijöitä ja turvallisuusriskejä. Tämä opas ohjaa niiden määrittelyssä.

Työnohjaamisen taito
Vapaaehtoistyö luo hyvinvointia yhteiskuntaan ja sen merkitys on suuri sekä tuen saajalle että sen antajalle.

Surevan lapsen kanssa
Surusta, menettämisestä ja kuolemasta puhuminen voi olla lapselle vaikeaa. Miten opimme tunnistamaan lapsen surun eri kehitys- ja ikävaiheissa sekä tukemaan ja auttamaan häntä.

Omaishoitajan kasvu
Millaista on omaishoitajan arki ja miten hän jaksaa tehdä arvokasta työtään vuodesta toiseen, päivin ja öin?
Masennus
Masennus-kirjassa on monipuolista tietoa masennuksesta ja kirjoittajina on suuri joukko suomalaisia eturivin asiantuntijoita.

Mielialapäiväkirja
Mielialapäiväkirja on tarkoitettu mielialan päivittäiseen seurantaan. Se ohjaa tunnistamaan omia tunteita ja ymmärtämään niiden vaikutuksen omaan mielialaan ja toimintakykyyn.

Depressiokoulu
Depressiokoulu auttaa opiskelijaa rakentamaan oman työkalupakkinsa masennuksen ehkäisemiseksi ja lievittämiseksi.

Mielen saaret
Tämä seikkailullinen opetuspeli kertaa mielen hyvinvointiin liittyviä asioita. Peliä pelataan parin kanssa tietokoneella.

Kuule ja näe minut
Kuule ja näe minut -esite muistuttaa pienistä arjen kohtaamisista, jotka ovat lapselle tärkeitä.

Lapinlahden Lähde
Ainutlaatuisesta, kulttuurihistoriallisesti rikkaasta Lapinlahden entisestä sairaala-alueesta voidaan kehittää Helsingille uusi ylpeyden aihe – kaikille kaupunkilaisille ja kaupungissa vierailevill

Mielenterveys voimaksi
Nuorisotyössä tehdään päivittäin nuoren mielenterveyttä vahvistavaa työtä. Arvostava ja kiireetön kohtaaminen, myönteinen palaute ja kannustus ovat tärkeitä voimavaroja nuoren elämässä.

Alakoulu-hanke
Luokanopettajana ja oppilashuollon jäsenenä sinulla on mahdollisuus vaikuttaa oppilaiden mielen hyvinvointiin.

Valintojen viidakko
Valintojen viidakko kuvaa arjen asioita, jotka vaikuttavat päivittäiseen hyvinvointiin.

Yhdessäoloa
Yhdessä olon -julisteeseen on kerätty tärkeitä taitoja, joita tarvitaan kaverisuhteissa.

Turvalliset aikuiset
Turvalliset aikuiset muistuttaa erilaisten ihmissuhteiden olemassaolon tärkeydestä lapsen ja perheen elämässä.

Selviytyjän purjeet varhaiskasvatukseen ja neuvolaan
Selviytyjän purjeet kuvaa elämään liittyvien eri kokoisten huolten kohtaamista.

Tunteiden maailmanpyörä
Tunteiden maailmanpyörän vaunut kuvaavat erilaisia elämään kuuluvia tunteita.

Hyvinvoinnin hyrrä
Hyvinvoinnin hyrrä kuvaa aikuisia lapsen hyvinvointia vahvistaviaa tekijöitä.

Voimasimpukka
Huolista huolimatta jokaisella on myös voimavaroja. Voimasimpukan voimavarojen avulla voi selviytyä huolten aallokossa. Saatavilla tulostettavana A4-kuvana (linkki alla).

Arvojen avaruus
Arvojen eli elämässä hyvänä, arvokkaana ja tavoiteltavina pidettävien asioiden pohtiminen, vahvistaa mielenterveyttä. Arvojen avaruus on työkalu arvopohdintaan.

Selviytyjän purjeet
Hyvinvoiva mieli auttaa kohtaamaan arkipäivän pettymyksiä ja selviytymään elämässä vastaan tulevista kriiseistä. Saatavilla tulostettavana A4-kuvana (linkki alla).

Yhdessäolon tilkkutäkki
Ihmissuhdetaidot, kuten joustavuus ja kyky ratkaista ristiriitoja, ovat tärkeä osa mielenterveyttä. Yhdessäolon tilkkutäkki nimeää kuusi ihmissuhdetaitoa.

Kasvun palat
Itsetunto vahvistuu, kun saa onnistumisen kokemuksia, löytää omia vahvuuksiaan ja tekee asioita, jotka tuottavat itselle hyvää mieltä.

Hyvinvoiva oppilaitos
Hyvinvoiva oppilaitos – Mielen hyvinvoinnin opetus- ja koulutusaineisto on monipuolinen ja innoittava työväline mielen hyvinvoinnin tietojen ja taitojen opettamiseen.

Voimavarojen talo
Voimavarojen talo ohjaa pohtimaan jokapäiväisiä mielenterveyteen vaikuttavia tekijöitä. Se auttaa opiskelijaa tunnistamaan ja hyödyntämään omia voimavarojaan ja lisää itsetuntemusta.

Toteemieläimet
Temperamenttitoteemissa on tarkoitus saada kokemus omasta temperamentista vahvuutena.

Tunteiden tuulimylly
Mielenterveyteen kuuluu taito tunnistaa, sanoittaa ja ilmaista tunteita. Tunteiden tuulimylly on keskustelun ja tunteiden sanoittamisen apuväline.
Mielenterveyden käsi
Mielenterveys tukee arjessa jaksamista, kun pitää huolta arjen rytmistä.

Turvaverkko
Jokaisen lapsen ja nuoren elämänpiiriin tulisi kuulua useita ihmisiä ja aikuisia, jotka ovat hänen tukenaan ja turvanaan. Heistä voidaan käyttää käsitettä turvaverkko.

Alakoululaisen mielenterveystaidot
Mielenterveystaidot on jaettu kahdeksaan osa-alueeseen, jotka on koottu Kuumailmapallo-malliin.

Hyvän kuuntelijan peli
Pelin avulla harjoitellaan pareittain kohtaamisen ja hyvän kuuntelijan taitoja. Tulosta kaksipuoleisena, niin saat valmiit pelikortit!

Onnellisten linnake
Onnellisten linnake on yhteistyöhön perustuva seikkailullinen mielenterveystaitoja harjaannuttava lautapeli 3.–6.-luokkalaisille.

Nuorten ehkäisevä kriisityö: Vinkkilista käytännöistä ja toimintamuodoista
Tähän vinkkilistaan on koottu muutama esimerkki hyviksi koetuista käytännöistä ja toimintamuodoista Suomen Mielenterveysseuran Nuorten ehkäisevän kriisityön hankeen 2007–2011 (Pulinapaja) ajalta.

Uusi työtapa nuorten monimuotoisiin ongelmiin
Julkaisussa selvitetään nuorten auttamistyön eri tekijöitä ja niiden vaikutuksia hoitotuloksiin. Lisäksi kartoitetaan uusien työtapojen kehittämisen vaiheita.

Tunnista ajoissa stressi ja uupuminen
Uupuminen voi olla tarpeellinen varoitusmerkki siitä, että olisi syytä vähän hengähtää.

Tuloksellinen kriisityö
Millaista hyötyä kriiskeskusasiakkaille on kriisiavusta ja ovatko nämä vaikutukset tieteellisesti todennettavissa?

Suru
Surressa puhuminen voi helpottaa. On lupa olla hiljaa, kun haluaa. On lupa itkeä, kun itkettää. On lupa olla sellaisten ihmisten seurassa, joiden kanssa kokee olonsa turvalliseksi.

Nuorten viestejä vanhemmille
Suomen Mielenterveysseura toteutti Mielenterveys lapsuuden ja nuoruuden voimaksi -projektin vuosina 2002-2004.
MOTO-Taituriksi
Vinkkejä ja virikkeitä 4–12-vuotiaiden lasten motoristen taitojen harjoitteluun perheliikunnassa.

Miten kertoisin lapselle itsemurhasta?
Menetys sattuu. Jokaisen suru on oma, mutta meidän ei tarvitse olla yksin, kun suremme. Muistele menetettyä rakasta, rakkaus ei pääty kuolemaan. Puhu edesmenneestä ja jaa muistojasi.
Mielenterveyden edistämisen dilemmat
Mielenterveyden edistämisen käsite tarvitsee selkeyttämistä, jotta sen soveltaminen olisi tehokasta.

Käytännön oikeusopas väkivaltarikoksen uhrille
Opas on suunnattu väkivaltarikosten uhreille, mutta sen toivotaan löytävän tiensä myös uhreja kohtaavien ammattiauttajien ja uhrien läheisten käsiin.

Kyllin hyvä työyhteisö ja kyllin hyvä työntekijä
Huoneentaulu kertoo, millainen on kyllin hyvä työyhteisö.

Kriisi
Kriisin keskellä ihminen tarvitsee muita. On hyvä välttää eristäytymistä ellei koe juuri sitä itselleen parhaaksi selviytymistavaksi.

Kriisikeskukset mielenterveyden tuntosarvina
Kriisikeskukset tarjoavat asiantuntijaverkoston mielenterveyteen liittyvien alueellisten ilmiöiden kartoittamiseen.

Keinot käyttöön arjen areenoilla
Kuvaus verkostohankkeen totetuksesta. Käsikirja vertaisryhmän ohjaajalle ja kehittämistoiminaasta vastaavalle.

Itsemurha
Itsemurha on omaisille ja läheisille järkyttävä tapahtuma, josta toipuminen vie aikaa.

Ikä ja mielen hyvinvointi
Käytännönläheisiä vinkkejä, miten ikäihminen voi hoitaa mielenterveyttään.

Ikääntyvä mieli - mielen hyvinvointia vanhetessa
Kirja on tarkoitettu kaikille mielen hyvinvoinnista kiinnostuneille ikääntyneille sekä heidän kanssaan toimiville ihmisille ja yhteisöille.

Hyvinvoinnin lähteillä
Hyvinvoinnin lähteillä -artikkelikokoelma käsittelee asiantuntijoiden johdolla hyvinvoinnin eri osa-alueita. Mitä ne ovat ja miten voimme itse edistää niitä?

Eväitä arviointiin sosiaali- ja terveysjärjestöissä
Eväitä arviointiin sosiaali- ja terveysjärjestöissä -julkaisu on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen luo yleiskuvan arvioinnista ja sen eri puolista. Toinen osa esittelee yleisesti käytettyjä arvioinnin menetelmiä. Osat ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, jotka eivät edellytä perehtymistä toiseen, mikäli siihen ei ole tarvetta.

Arjen aapinen
Jokainen toivoo itselleen mielen hyvinvointia nimitimmepä sitä onnellisuudeksi, mielenrauhaksi, tyytyväisyydeksi, iloksi. Näitä palasia on kerätty Arjen Aapiseen matkaoppaaksi ja ajatusten antajiksi.
Nuorisoverkkoprojekti
Nuorisoverkkoprojekti - Mielen hyvinvoinnin työkalut verkkoon nuoriso-ohjaajille ja nuorten hyväksi