Toivoa kirjallisuudesta – Maailman mielenterveyspäivä 2017


"Rakenna siis kalliolle toivos linna, jota myrskyt eivät kaada", kirjoitti Aleksis Kivi. Kiven sanat eivät vanhene. Toivon kokeminen on edellytys jokaisen hyvinvoinnille. Kirjoja lukemalla voimme inspiroitua, saada kannustusta ja voimaa toiveittemme toteuttamiseen.

Mieli ja Aleksis Kivi kohtaavat Kampin kauppakeskuksessa

Toivoa kirjallisuudesta -tapahtumassa 10.10. vietetään sekä Maailman mielenterveyspäivää että Aleksis Kiven ja kotimaisen kirjallisuuden päivää.

Epävarmassa maailmassa toivon merkitys mielenterveydelle korostuu. Kirjat ja kirjallisuus voivat tuoda elämään toivoa, iloa ja voimaa Toivoa kirjallisuutta -päivän mielenterveyttä edistävä viesti on: mielenterveys on terveyttä, jota voi vahvistaa. Kulttuuri vahvistaa mielenterveyttä. Koko päivän klo 9-17 jaamme ja vastaanotamme kaupunkilaisten vinkkaamia toivokirjoa. Toivokirjapuuhun vinkkinsä jättäneet saavat mukaansa Mieli-kirjanmerkin. Helsingin kaupunginkirjastojen fillarikirjastoista voi lainata Toivoa kirjallisuutta -kiertueelta tuttuja toivoa antaneita kirjoja. Tarjoamme tilaisuuden stressitestin tekemiseen, jaamme tietoa mielen vahvistamisesta arjessa ja annamme mahdollisuuden rauhoittua keskellä vilkasta kauppakeskusta.

Tapahtuman järjestää Suomen Mielenterveysseura, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Helsingin kaupungin kirjastot.

Ohjelma

9:30 Aamusoitto (Sanna Salonen – saksofoni, Veera Kuisma – viulu, Onni Rajaniemi – kitara)

12:00 Suomalaisen kirjallisuuden seuran Aleksis Kivi -rahaston palkinnon jako ja Suomen Mielenterveysseuran 120-juhlavuoden elämäntyöpalkinnon jako, jonka juontaa Nummisuutarien Esko. Mielenterveysseuran 120-juhlavuoden elämäntyöpalkinnon jakaa hallituksen puheenjohtaja ja tohtori Pentti Arajärvi.

13:00- 15:30 Toivoa kirjallisuudesta -kirjailijatapaamisia ja haastatteluja:

13:30 haastateltavana Ritva Ylönen, Kalle Päätalo: kirjoitustyöläinen ja elämän pimeä puoli.

14:30 haastateltavana Samae Koskinen: Parhaat biisit vievät toisiin maailmoihin.

15:30 haastateltavana Jussi Jalonen: Summan perintö. Tutkijan ja tyttärenpojan näkökulma.

Tänä vuonna Suomen Mielenterveysseura jakaa valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon sijaan 120-juhlavuoden elämäntyöpalkinnon. Valtakunnallista mielenterveyspalkintoa on jaettu vuodesta 1994 lähtien ja perinne jatkuu taas vuonna 2018. Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on omassa elämässään ja toiminnassaan edistänyt ihmisten henkistä hyvinvointia ja tukenut mielenterveyttä varsinaisen mielenterveystyön ulkopuolella. Palkinto jaetaan Maailman mielenterveyspäivänä 10. lokakuuta

Aleksis Kiven rahaston palkinto on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) elämäntyöpalkinto suomenkielisen kaunokirjallisuuden tukemiseksi. Palkinnon perustamisesta 1936 lähtien vuoteen 1968 sitä jaettiin joka vuosi. Seuraavat kymmenen vuotta palkintoja jaettiin joka toinen vuosi, ja vuosina 1978–2012 palkinto jaettiin joka kolmas vuosi. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi palkintosumma on tänä vuonna 20 000 euroa.

Paikallisten mielenterveysseurojen ja kriisikeskusten Kymppikymppi-tapahtumia

Akaa

Akaalla vietetään Kymppikympin aattoa eli 9.10 klo 18 järjestetään Toivoa kirjallisuudesta -ilta Kylmäkosken seurakuntatalossa. Yhteistyökumppanina on Kylmäkosken kappeliseurakunta. Aihetta alustaa Riina Saastamoinen, kappalainen, joka opiskelee Helsingin yliopistossa kirjallisuustiedettä.

Jyväskylä

Jyväskylän seudun mielenterveysseura/Kriisikeskus Mobile osallistuu Popup-pisteellä Jyväskylän yliopiston opiskelijatyöryhmän järjestämään ''Mielenterveyspäivän seminaari - Mielen kulttuuri 3: Toivoa taiteista'' 10.10. Jyväskylän yliopiston tilaisuuteen Ruusupuisto-rakennuksessa https://mielenkulttuuri.wordpress.com/ Seminaarissa on myös mm. paneelikeskustelu klo 15.00 - 16.15 opiskelijoiden hyvinvointiin ja mielenterveyden tukemiseen liittyen.

”Toivoa kirjallisuudesta” -teemaan liittyen Jyväskylän seudun mielenterveysseura/Kriisikeskus Mobile on yksi Osuuskunta Kujeen syksyn yhteistyötahoja liittyen Kujeen 23.9 ensi-iltansa saavaan Juha Hurmeen käsikirjoittamaan ja Marianna Räsäsen ohjaamaan näytelmään “Hullu”, joka kertoo tarinan, joka voisi olla kenen tahansa. Sinun. Minun. Osuuskunta Kujeen yhteistyötahoina on Kriisikeskus Mobilen lisäksi myös muita Keski-Suomen alueella toimivia eri yhteisöjä, jotka tarjoavat matalan kynnyksen apua ja tukea. http://www.osuuskuntakuje.fi/hullu/

Anja Snellman kirjailijavieraana Jyväskylän kaupunginkirjaston Minnansalissa 10.10. klo 18 alkaen. Hänen kanssaan toivoa, voimaa ja iloa tuovista kirjoista keskustelee Yle Radio 1:n kulttuuritoimittaja Jani Tanskanen. Tapahtuman järjestävät Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjasto, Mielenterveystoimijoiden METELI-verkosto, Suvimäen Klubitalo ja JST Solum. Lisätietoa tapahtumasta.

Jämsä

Jämsän kirjastolla vietetään Toivoa kirjallisuudesta -päivää klo 13-16, jossa täytellään Toivon puuta, paikallistaiteilija lausuu runoja ja jutustellaan mielenterveydestä ja toivosta yhdessä paikallisseuran aktiivien kanssa. Lapsille paikalla on kirjanvaihtopiste periaatteella "tuo yksi oma vaihtoon, saat kasasta uuden tilalle." Illalla kirjastolla on myös ohjelmaa Aleksis Kivi -teemalla.

Järvenpää

Järvenpäässä Toivoa kirjallisuudesta -tilaisuudessa nähdään Järvenpään Teatterin lukuteatterin esitys Terhi Ylikosken ja Neil Hardwickin tekstistä "Parempi myöhään" (kesto noin 40 minuuttia). Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja toivokirjapuuhun vinkkinsä jättäneet saavat mukaansa Mieli-kirjanmerkin. Tilaisuuden järjestää Keski-Uudenmaan Mielenterveysseura ry yhdessä Järvenpään Teatterin lukuteatterin kanssa.

Kainuu

Kainuun Mielenterveysseura KaMi ry, Kainuun kriisikeskus ja Nuorimieli -toiminta järjestävät yhteistyössä Kajaanin kaupunginkirjaston kanssaToivoa kirjallisuudesta  - Maailman mielenterveyspäivän 2017 tapahtuman Kajaanin kaupungin pääkirjastolla sekä Lehtikankaan- ja Lohtajan kirjastolla tiistaina 10.10. klo 12-17. Kirjastoilla on esillä mielenterveyteen liittyviä lainakirjoja, asiakkaat saavat ottaa poistoon meneviä kirjoja ja kirjoittaa toivoa tuovia asioita hyvän mielen puuhun. Paikalla ovat Kainuun Mielenterveysseuran työntekijät.

Kemijärvi

Koillis-Lapin Mielenterveysseura (Kemijärvi)  järjestää mielenterveyspäivän tapahtuma 5.10. Luennon jossa psykologi Pirjo Ilmonen luennoin aiheesta: Mielen voimat: negatiiviset, kuluttavat voimat. Myönteiset, parantavat voimat. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Kemijärven Kansalaisopiston kanssa. Aulassa yhdistyksen jäsenet esittelevät Toivoa kirjallisuudesta -teemaa. Tilaisuuteen ilmoittautuminen on alkanut  4.9.2017. Tilaisuus on maksuton ja se järjestetään Hillatien koululla klo 18-19:30 (Hillatie 6, Kemijärvi)

Kitee

Kiteesalissa (Koulutie 3) järjestetään Elämän iloa ja luonnon lumoa -tapahtuma 10.10. kello 19, jossa luontotoimittaja Kimmo Ohtonen kertoo luonnosta voiman ja elämysten lähteenä. Tapahtuman järjestämisessä mukana Kiteen kaupungin Diabetesyhdistys, Hengitysyhdistys, Luonto, Ev. kansanopisto, ev.lut.seurakunta, kaupungin kulttuuritoimi ja Kiteen seudun mielenterveysseura.

Kuhmo

Kuhmossa alkoi kokoontua Maailman mielenterveyspäivän hengessä runoryhmä 2.10. Runoryhmä kokoontuu Kuhmon kirjastolla joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina keskustelemaan runoista. Mukaan voi ottaa itseään koskettavia runoja tai tulla mukaan vain nauttimaan runojen lausunnasta. Ensimmäisen maanantain teemana oli Toivo ja sitä veti Ari Huotari.

Kotka

Kotkan kaupunginkirjastolla järjestetään Toivoa kirjallisuudesta -tapahtuma 9.10. klo 17, jossa asiantuntijana mukana kirjailija ja teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantala.

Kouvola

Kouvolassa ollaan mukana Senioreiden Suhinoissa 10.10. Maailman mielenterveyspäivää 10.10. vietetään Kouvolan Pukimossa, jossa voi tavata mielenterveysseuran seuran jäseniä ostoksien lomassa. Keskustellaan ja vaihdetaan kuulumisia "Kuinka sinä voit"-ajatuksella.

Kuopio

Kuopion pääkirjastolla vietetään Toivoa kirjallisuudesta -päivää pop up-tyyppisesti klo 11-13. Esillä on kirjaesittely liittyen päivän teemaan. Kävijöillä on mahdollisuus jakaa omia lukuvinkkejään, joita kerätään kaikkien nähtäväksi. Samalla voi keskustella hyvinvointiin liittyvistä teemoista kriisityöntekijän ja harjoittelijan kanssa.

Lisäksi Facebookissa on käynnissä Toivoa kirjallisuudesta -somekampanja 1.-10.10., johon voi jakamalla tapahtumasivulla itselleen tärkeän kirjan, joka on antanut toivoa tai tuonut hyvää mieltä. Vaihtoehtoisesti voi myös jakaa itse kirjoittaman runon tai tekstin, joka käsittelee toivoa tai positiivisuutta. Tapahtumaan osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto ja arvonta päättyy 10.10. Facebookissa tapahtumasivu tulee julkiseksi 1.10. ja tästä ilmoitamme Kuopion Seudun Mielenterveysseura Hyvä Mieli ryn sivuilla

Lahti

Lahdessa järjestetään kahden kriisityöntekijän voimin pieni tapahtuma Lahden kaupunginkirjaston aulassa teemalla Toivoa kirjallisuudesta. Kävijät pääsevät jakamaan lukuvinkkejään toivoa antaneesta kirjallisuudesta. Kirjaston henkilökunta kokoaa etukäteen esille teemaan sopivia teoksia pisteemme lähelle helposti saataville. Tilaisuudessa on mahdollisuus jakaa kuulumisia ja saada infoa Päijät-Hämeen mielenterveysseuran ja Lahden kriiskeskuksen toiminnasta.

Lappeenranta

Lappeenrannan kirjaston lainaushallissa järjestetään Toivoa kirjallisuudesta -tapahtuma. Ohjelmassa on keskustelu, johon osallistuvat kirjailijat Harry Kiianen ja Maire Pyykkö. Rock-artistinakin tunnettu Kiianen myös improvisoi tilaisuudessa runojensa taustoja.

Lohja

Lohjalla järjestetään Toivoa kirjallisuudesta -ilta Lohjan pääkirjaston Järnefeltin salissa 10.10. klo 18:00 (Karstuntie 3, Lohja). Iltatilaisuudessa jaetaan Mielenterveysteko-palkinto, kuullaan kirjailija Kati Tervon alustus kirjallisuuskokemusten äärelle. Alustuksen jälkeen Kati Tervo, Lohjan entinen kaupunginjohtaja Simo Juva, opperalaulaja Jyrki Anttila ja abiturientti Melissa Puhakka keskustelevat teemasta ja puheenjohtajana toimii Lohjan seudun mielenterveysseuran puheenjohtaja Seija Iltanen. Tilaisuuden järjestävät Lohjan seudun mielenterveysseura ja Hiiden opisto yhteistyössä.

Pello

Pellossa kerätään mielenhyvinvointia tukevaa kirjallisuutta näytille terveyskeskuksen aulaan. Paikalla herätellään keskustelua ja kerätään vinkkejä ihmisiltä toivoa antavasta kirjallisuudesta. Samalla esitellään digitaalisesti paikallisen mielenterveysseuran toimintaa.

Pieksamäki

Pieksämäellä vietetään Maailman mielenterveyspäivää kulttuurikeskus Poleenissa. Kirjaston aulatiloihin kootaan Toivon puu, johon kerätään toivoa antavien kirjojen nimiä. Samalla jaetaan mielenterveysseuran materiaalia ja Mieli-kirjanmerkkejä. Myös Neuvokas Toimintakeskuksessa päivää juhlistetaan samalla teemalla.

Pori

Porissa järjestetään Runoja nuotiolla -tilaisuus, jossa porilainen kirjailija Pauli Karmala kertoo runoistaan ja niitä luetaan Polsanluodon (Porin Mielipuisto) nuotiopaikalla 10.10. klo 17-18. Tarjolla myös teetä, sympatiaa ja korppuja.

https://www.facebook.com/polsanluoto/

http://mielipuisto.blogspot.fi

Salo

Salossa 10.10. -päivää vietetään Salon kirjastossa klo 18 alkaen. Vieraana kirjastolla on kirjailija Juha Ruusuvuori, joka kertoo, kuinka tärkeällä tavalla kirjojen lukeminen on vaikuttanut hänen omaan elämäänsä: "Kirjat ovat kuuluneet elämääni kuusivuotiaasta lähtien. Ne ovat tuoneet lohtua, kasvattaneet rohkeutta ja tarjonneet myös pakopaikan", hän sanoo. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Salon työväentalolla järjestetään myös 10.10. Mielenterveys-teemailtapäivä. "Entä jos...?" -klovneriaesityksen (60 min) lisäksi tilaisuudessa kuullaan Muistiliiton ja ETRA-liiton luennit aivoterveydestä. Samalla yhdistykset esittelevät toimintaansa. Keskustelutilaisuudessa kahvi- ja teetarjoilu. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä ETRA-liiton, Muistiliiton, Salon klubitalon ja Lounaismaan OP:n kanssa.

Sastamala

Sastamalan kirjastossa järjestetään paneelikeskustelu Toivoa kirjallisuudesta -teemalla. Keskustelussa paikalliset kirjailijat ja kirjojen ystävät keskustelevat kirjoista, jotka ovat herättäneet heissä toivoa. Yleisölle jaetaan lehtisiä, joihin on koottu toivoa antavia kirjallisuusvinkkejä.

Savonlinna

10.10.-päivää vietetään yhteistyössä toiminta-alueen kirjastojen kanssa. Savonlinnan, Enonkosken, Sulkavan ja Rantasalmen kirjastoissa kerätään kyseisenä päivänä kirjaston asiakkailta kirjavinkkauksia toivoa antavasta kirjallisuudesta. Lisäksi kirjastovirkailijat vinkkaavat valitsemaansa kirjallisuutta teemaan liittyen. Samalla esitellään paikallisen mielenterveysseuran ja kriisikeskuksen toimintaa.

Tornio ja Kemi

Kemin ja Tornion kirjastossa kirjaston väki kokoaa kirjakatsauksen aiheeseen sopivista kirjoista. Kävijöiltä kerätään kirjavinkkejä teoksista, jotka he ovat kokeneet voimaannuttaviksi tai tuoneet toivoa. Meri-Lapin mielenterveysseura on esillä kirjastoissa 10.10. klo 10–14. Luvassa mahdollisesti myös runoutta.

Vihti

Vihdin kirkonkylän kirjastossa järjestetään Toivoa kirjallisuudesta -tapahtuma 10.10. klo 17:30-19. Tilaisuudessa vihtiläinen runoilija Minna Pakarinen esittelee runokirjansa "Valoja, varjojakin" ja kertoo kirjoittamisen merkityksestä itselleen. Paikallinen pienkustantaja Aurinkokustannus kertoo tarinansa toivon henkeen. Kirjastolla kerätään myös kävijöiden toivokirjavinkkejä ja jaetaan vinkkaajille Mieli-kirjanmerkkejä. Myös tukikoirat osallistuvat tapahtumaan.

Viitasaari

Viitasaarella järjestetään 10.10. tilaisuus alkaen klo 17, Viitasaaren seurakuntatalo. Vieraana on viitasaarelaislähtöinen HS:n toimittaja Unto Hämäläinen, joka pitää alustuksen aiheesta ”Mistä kirjasta olen saanut toivoa”. Alustuksen jälkeen aiheesta keskustellaan kahvien ääressä ja mukana on myös musiikkia. Lopuksi jaetaan Vuoden vaikuttaja -arvo valitulle henkilölle.

 

Toivoa kirjallisuudesta -kiertue

Helsingin kaupunginkirjaston ja Suomen Mielenterveysseuran järjestämällä Toivoa kirjallisuudesta -kiertueella kohtaavat kirjoista toivoa saaneet vierailijat ja lukijat.  Kevään ja syksyn aikana jokaisessa helsinkiläisessä kirjastossa vietetään keskusteluiltaa, jossa tunnetut ihmiset kertovat mistä kirjasta he ovat saaneet voimaa, toivoa tai iloa elämäänsä. Mukaan on lupautunut joukko kiinnostavia vieraita Elisabeth Rehnistä Juha Itkoseen ja Jani Toivolasta piispa Irja Askolaan. Kirjojen ystäviä rohkaistaan jakamaan omia toivoa tuottavia kirjavinkkejään sekä kirjastoissa että sosiaalisessa mediassa.

Ensimmäistä keskusteluiltaa vietettiin 19.1.2017 Kirjasto Kympissä. Kirjastokiertueen ensimmäiseksi vieraaksi saapui kirjailija ja terapeutti Anja Snellman.

Lue lisää

Kymppikymppi 2016 - Mitä sinulle kuuluu?

Maailman Mielenterveyspäivää 2016 vietettiin tuttuun tapaan 10.10 ja Suomen Mielenterveysseura järjesti "Kymppikymppi" -kampanjan teemoilla arvostavat kohtaamiset, aito välittäminen ja puheeksi ottaminen.

Maailman tärkein kysymys: Mitä sinulle kuuluu?

Helsingissä kohtasimme 10.10. Kampissa klo 9-17, juttelimme kuulumisista sekä esittelimme vapaaehtoistyön mahdollisuuksia ja Mielenterveyden ensiapu -koulutuksia. Paikalliset mielenterveysseurat järjestivät lisäksi runsaasti tapahtumia joka puolella Suomea. Jopa Tokiossa kirjoitettiin vastauksia kysymykseen, joka ei vanhene: Mitä sinulle kuuluu?

Kiitos kaikille kampanjaan osallistuneille!

 

Tutkitusti erittäin onnellisten ihmisten tärkein yhdistävä tekijä on laaja sosiaalinen verkosto. Hyvät suhteet perheeseen, ystäviin, sukulaisiin ja työkavereihin lisäävät ihmisten välistä arvostusta, kannustavat yhteiseen olemiseen ja tekemiseen sekä antavat virtaa elämään.

Kysy, mitä sinulle kuuluu ja luo hyviä suhteita:

  • Arvosta toisia. Ole läsnä, kuuntele ja keskustele.
  • Tue asioita, joita toiset kertoo tekevänsä. Auta muita menestymään.
  • Näytä, että luotat ihmisiin.
  • Pidä välillä hauskaa vailla tavoitteita.

Ole mukana yhteisönä, yrityksenä tai organisaationa

Kymppikymppi- eli Maailman mielenterveyspäivän (10.10.2016) -kampanja nosti esiin avoimen vuorovaikutuksen, välittämisen ja sitä kautta vaikeidenkin asioiden puheeksi ottamisen tärkeyttä.

Materiaalit

Mitä sinulle kuuluu?

 


Päivämäärä: 
Tiistai, 10 lokakuu, 2017 - 09:00 - Keskiviikko, 11 lokakuu, 2017 - 22:30


Yhteystiedot

Jutta Kajander
Viestinnän asiantuntija
MIELI ry:n ja palvelujen markkinointiviestintä, Mielinauha-keräys

+358 40 801 4429Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki