MIELI ry:n lausunto: Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusleikkaukset lisäävät yhteiskunnan kustannuksia

MIELI ry lausui sosiaali- ja terveysvaliokunnalle järjestöjen rahoituksesta Valtioneuvoston selontekoon julkisen talouden suunnitelmasta 2026–2029.
Sosiaali- ja terveysalan järjestöillä on merkittävä rooli väestön hyvinvoinnin vahvistamisessa ja ongelmien ehkäisemisessä mutta myös yhteiskunnan vakauden ja kokonaisturvallisuuden rakentamisessa. Sosiaali- ja terveysmenojen vähentäminen edellyttää painopisteen siirtämistä julkisista terveys- ja sosiaalipalveluista ongelmien ehkäisyyn ja matalan kynnyksen tukeen. Mittavat leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin eivät tosiasiassa tuota säästöjä vaan uhkaavat päinvastoin lisätä yhteiskunnan kustannuksia.
Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen piirissä tapahtuu vuosittain noin kymmenen miljoonaa kohtaamista ja niissä toimii noin 500 000 vapaaehtoista. Näillä järjestöillä on merkittävä rooli terveyden ja hyvinvoinnin vahvistamisen ja ongelmien ehkäisyn, mutta myös yhteiskuntarauhan, luottamuksen, sosiaalisen pääoman ja yhteisen vastuunoton rakentamisessa. Järjestöjen rooli tunnistetaan myös esimerkiksi yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa.
Avustuksista ollaan leikkaamassa yli kolmannes
Hallituksen kehysriihen 2024 linjausten mukaisesti sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksia on ollut tarkoitus leikata kolmanneksella vuosien 2025–2027 aikana siten, että täysimääräisenä vuonna 2027 valtionavustusten taso olisi 130 miljoonaa eli 34 prosenttia alempi vuoden 2024 tasoon nähden. Valtiontalouden suunnitelmassaan 2026–2029 hallitus ehdottaa aiemmin linjattuun tasoon kymmenen miljoonan euron lisäleikkausta.
Yhteen laskien leikkaukset merkitsevät yli 300 miljoonan rahoitusleikkausta sosiaali- ja terveysjärjestöjen terveyttä ja hyvinvointia vahvistavasta työstä vuosien 2025–2027 aikana.
Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja ongelmien ehkäisy on keskeinen keino sosiaali- ja terveysmenojen vähentämiseen ja sitä kautta talouden tasapainottamiseen tilanteessa, jossa sote-menojen osuus valtion talousarvion kokonaisuudesta on noin kolmannes. Leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen työhön osuvat juuri siihen hyvinvoinnin edistämiseen, ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen tukeen, johon painopistettä kustannussäästöjen löytämiseksi tulisi päinvastoin lisätä.
MIELI ry pitää tärkeänä, että
- sosiaali- ja terveysjärjestöille kohdistettujen valtionavustusleikkausten taso arvioidaan uudelleen ja samalla otetaan lisäaika leikkausten hyvinvointi- ja kustannusvaikutusten arvioimiseen,
- leikkausten toimeenpanossa varmistetaan hallittu sopeutuminen laskeviin avustustasoihin ja huolehditaan siitä, että leikkaukset aiheuttavan mahdollisimman vähän vaurioita sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestöjen tulokselliseen työhön ja kansalaisyhteiskunnan elinvoimaisuuteen,
- ratkaisut järjestöjen tulevaisuuteen vaikuttaviin kysymyksiin löydetään yhdessä järjestöjen kanssa,
- valtionavustustoimintaan liittyvää hallinnollista taakkaa kevennetään ja sen osana valtionavustusten yleisavustuspainotusta vahvistetaan, ja näin osaltaan mahdollistetaan avustusvarojen mahdollisimman vaikuttava suuntaaminen,
- STEA:n asemaan liittyvä selvitys tehdään vuorovaikutuksessa sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kanssa,
- lahjoitusten verovähennysoikeutta mahdollisesti laajennettaessa verovähennysoikeus ulotetaan myös sosiaali- ja terveysalan järjestöille tehtäviin lahjoituksiin.
Lue MIELI ry:n lausunto
Ota yhteyttä
Sari Aalto-Matturi
Toiminnanjohtaja
+358 400 508 234
etunimi.sukunimi@mieli.fi