Siirry sisältöön

MIELI ry:n lausunto: Eheytyshoidot tulee kieltää

MIELI ry lausui kansalaisaloitteesta Rikkomaton - kielletään eheytyshoidot. Eheytyshoidot ovat riski mielenterveydelle.

MIELI ry:n lausunnon mukaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin ns. eheytyshoidot ovat epäeettistä puoskarointia. Tutkimustiedon mukaan seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti eivät ole muokattavissa, vaan eheytyshoidolle altistuminen on mielenterveydelle haitallista ja aiheuttaa kärsimystä.

Vähemmistöt haavoittuvassa asemassa

MIELI ry:n liittohallitus teki jo vuonna 2005 aloitteen sosiaali- ja terveysministeriölle puoskarilaista. Sen tavoitteena olisi ollut mielenterveysapua hakevien oikeus- ja kuluttajaturvan vahvistaminen ja uskomushoitojen saaminen valvonnan piiriin. Erityisesti mielenterveyden ongelmista kärsivät ihmiset ovat haavoittuvassa asemassa hakiessaan apua uskomushoidoista, ja väärinkäytösten vaara on ilmeinen.

MIELI ry:n aloite ei johtanut lakiesitykseen. Siten ”eheytyshoidot” ja muut uskomushoidot ovat tänäkin päivänä edelleen viranomaisvalvonnan ulkopuolella. Nykytilanne on turvaton seksuaali- ja sukupuolikysymyksissä apua hakeville: vaarana on että ”eheytyshoitoon” tai muihin uskomushoitoihin turvautuva joutuu väärinkäytöksen uhriksi tai jää vaille asianmukaista ja ammatillista apua.

Lue koko lausunto

Sivua muokattu 27.3.2024

Ota yhteyttä

Kristian Wahlbeck

Johtava asiantuntija
+358 400 659101
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: