Siirry sisältöön

MIELI ry:n lausunto Ehjänä syntynyt -kansalaisaloitteesta: ”Eheytyshoidot ovat puoskarointia”

Lausunnossaan MIELI ry toteaa, että eheytyshoidot ovat epäeettistä puoskarointia, joka aiheuttaa riskin mielenterveydelle ja kärsimystä. Seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti eivät ole muokattavissa.
Nonbinaarinen, androgyyni ihminen valkoisessa kauluspaidassa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on pyytänyt MIELI Suomen Mielenterveys ry:ltä asiantuntijalausuntoa kansalaisaloitteesta Ehjänä syntynyt – Loppu ”eheytyshoidoille”.

MIELI ry:n lausunnon mukaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin ns. eheytyshoidot ovat epäeettistä puoskarointia. Tutkimustiedon mukaan seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti eivät ole muokattavissa, vaan eheytyshoidolle altistuminen on mielenterveydelle haitallista ja aiheuttaa kärsimystä.

MIELI ry:n liittohallitus teki jo vuonna 2005 aloitteen sosiaali- ja terveysministeriölle puoskarilaista. Sen tavoitteena olisi ollut mielenterveysapua hakevien oikeus- ja kuluttajaturvan vahvistaminen ja uskomushoitojen saaminen valvonnan piiriin. Erityisesti mielenterveyden ongelmista kärsivät ihmiset ovat haavoittuvassa asemassa hakiessaan apua uskomushoidoista, ja väärinkäytösten vaara on ilmeinen.

MIELI ry:n aloite ei johtanut lakiesitykseen. Siten ”eheytyshoidot” ja muut uskomushoidot ovat tänäkin päivänä edelleen viranomaisvalvonnan ulkopuolella. Nykytilanne on turvaton seksuaali- ja sukupuolikysymyksissä apua hakeville: vaarana on että ”eheytyshoitoon” tai muihin uskomushoitoihin turvautuva joutuu väärinkäytöksen uhriksi tai jää vaille asianmukaista ja ammatillista apua.

Artikkelin kuva: Ben Weber / Unsplash

Sivua muokattu 26.5.2024

Ota yhteyttä

Kristian Wahlbeck

Johtava asiantuntija
+358 400 659101
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: