Siirry sisältöön

Hyvän mielen taitomerkki peruskouluun

Hyvän mielen taitomerkki on kaikille avoin sähköinen mielenterveystaitojen oppi- ja opetusaineisto.

Hyvän mielen taitomerkki on kaikille avoin sähköinen oppimateriaali mielenterveystaitojen vahvistamiseen peruskoulussa. Oppilaiden taidot karttuvat opetussuunnitelman mukaisesti mm. tunne-, kaveri- ja turvataidoissa sekä omien vahvuuksien löytämisessä ja arjen hallinnassa. Oppimateriaali koostuu tavoitteellisesta oppimispolusta, jossa opettajajohtoiset ja oppilaiden itsenäiset opiskeluosiot vuorottelevat. Ilmoittaudu tiedotuslistalle, niin saat kutsun avoimiin perehdytyksiin, joista seuraavat pidetään ma 24.1. ja ma 31.1. klo 15-16. Tutustu kokonaisuuteen ja käyttökokemuksiin videolta!

Hyvän mielen taitomerkki -aineistot

Hyvän mielen taitomerkki koostuu kohderyhmäkohtaisista ”kursseista”, joille pääset suoraan seuraavista linkeistä:

Erityisopetukseen ja S2-oppilaille suunnattu selkokielinen aineisto 5.-9. -luokkalaisille julkaistaan tammikuussa 2022.

Aivan tavattoman kivoja juttuja siellä! Se, miten asiat on sanallistettu, on todella ikätasoista.

Taitomerkin sisältöalueet

Taitoja harjaannutetaan seuraavissa mielenterveystaidoissa:

  1. Tunnetaidot
  2. Itsetuntemus ja vahvuudet
  3. Kaveritaidot
  4. Arvot ja asenteet
  5. Hyvä arki
  6. Turvallisin mielin kehossani
  7. Selviytymistaidot
  8. Unelmat ja luottamus elämään (7.-9. -luokille)

Oppilaan saavutettua oppimistavoitteet opettaja myöntää hänelle kurssikohtaisen taitomerkin. Kaikkien tavoitteiden saavuttaminen koko peruskoulun ajalta oikeuttaa Hyvän mielen taitomerkkidiplomiin, jota nuori voi käyttää vaikka kesätöiden haussa.

Miten opettaja hyötyy Hyvän mielen taitomerkistä?

Opettajalle Hyvän mielen taitomerkki -kokonaisuus tarjoaa systemaattisesti etenevän kokonaisuuden opetussuunnitelman toteuttamiseen. Mielenterveystaitojen oppimista tukee ikätasoon sopiva, innostava ja vuorovaikutteinen oppiaineisto. Toiminnalliset, koko luokan kanssa toteutettavat tehtävät ryhmäyttävät ja motivoivat. 3.-9. -luokkalaisille on tarjolla myös itsenäisesti tehtäviä osioita. Oppilaan itsearviointi tavoitteiden saavuttamisessa jäntevöittää oppimisprosessia.

Tunnit ovat olleet mieleisiä oppilaille ja opettajalle. Tunneilla on opittu käsitteitä, mitkä liittyy omiin tunteisiin, itsetuntemukseen ja kaveritaitoihin. Hyödyllistä ja vaikuttavaa!

Hyvän mielen taitomerkin idea ja suurin osa oppimistavoitteista kehitettiin Opetushallituksen rahoittamassa #paraskoulu -hankkeessa Hämeenlinnan Iittalan yhtenäiskoulussa. MIELI ry jatkoi kehittämistyötä yhdessä Iittalan yhtenäiskoulun kanssa ja laati sähköisen oppiaineiston, jonka avulla tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Hyvän mielen taitomerkki julkaistiin alakoulun aineiston osalta maaliskuussa 2021. Yläkoulun taitomerkki julkaistiin viikolla 43 syksyllä 2021. Taitomerkki erityisopetukseen ja S2-oppilaille julkaistaan vuoden 2022 alussa.

Sivua muokattu 21.1.2022

Ota yhteyttä

Riikka Nurmi

Asiantuntija, Varhaiskasvatus- ja koulutyön yksikkö
+358 40 678 7392
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: