Siirry sisältöön

Pikalinkit

Tämän sivun lyhytosoite on mieli.fi/nuorimieliurheilussa

Ajankohtaista 16.5.2024

Nuori mieli urheilussa -verkkokurssit julkaistiin 2 vuotta sitten: 16.5.2022. Lyhyemmän kurssin (n. 30 min) todistuksia on lähetetty 3743 ja pidemmän kurssin (n. 3 tuntia) todistuksia 511. Kiitos valmentajat!

Lisää ajankohtaisia asioita löydät sivun alaosan uutisista.

Innehållet och webbkursena på svenska: Välbefinnande i idrott för barn och unga (Vibu)

The online courses in English: Mental Well-being for Young Athletes

Seurat, lajiliitot, aluejärjestöt, urheiluopistot jne. voivat kertoa palautelomakkeella miten Nuori mieli urheilussa -sisältöjä on hyödynnetty koulutuksissa ja valmennusarjessa. Palautelomake


Verkkokurssit valmentajille

Mielen hyvinvointia tukeva valmennus luo nuorelle vahvan pohjan sekä urheiluun, liikuntaan että elämään. Turvallisessa toimintaympäristössä nuori urheilija tulee hyväksytyksi omana itsenään, voi näyttää tunteitaan, ilmaisee ajatuksiaan sekä saa epäonnistua, oppia virheistä ja yrittää uudelleen.

Nuori mieli urheilussa -verkkokursseilta valmentaja saa konkreettisia työkaluja valmennukseen. Valmentaja voi edistää nuorten urheilijoiden mielen hyvinvointia pienilläkin teoilla. Sisällöt on suunnattu ensisijaisesti 10–15-vuotiaiden toimintaan. Niitä voi soveltaa eri ikäryhmille.

Verkkokurssit ovat maksuttomia. Kurssit voi suorittaa omaan tahtiin ja suorittajan ei tarvitse kirjautua mihinkään palveluun.

Verkkokurssien materiaalit ladattavissa myös verkkosivuilta

Nuori mieli urheilussa -verkkokurssit opastavat valmentajia ottamaan käyttöön mielen hyvinvointia tukevia toimintatapoja. Verkkokurssit sisältävät ladattavia materiaaleja. Voit ladata ne käyttöösi verkkokurssilta tai alle linkitetyltä sivulta.

Lue lisää

Hyödynnä Nuori mieli urheilussa -aihepiirin lisälukemisen listaa sekä muiden tahojen sisältölinkkejä sekä vastuullisen valmennuksen verkkokursseja.


Verkkokahvila

Tähän tulee aina tietoa seuraavasta verkkokahvilasta, kun sellainen on kalenteroitu. Verkkokahviloista kerrotaan myös uutiskirjeessä.


Materiaaleja vanhemmille

Nuoret urheilijat harjoittelevat urheilukentällä

Urheilevan nuoren vanhemmille

Verkkomateriaali opastaa miten vanhempana tai läheisen roolissa voit tukea nuorta urheiluharrastuksessa sekä miten toimia, jos nousee huoli nuoren voinnista.


Vie sisällöt valmennusarkeen

Yllä olevat valmentajille suunnatut verkkokurssit tutustuttavat Nuori mieli urheilussa -toimintatapoihin ja opastavat niiden viemisessä valmennusarkeen. Mielen hyvinvointi luo nuorille urheilijoille vahvemmat lähtökohdat urheilussa ja elämässä.

Alla olevista linkeistä voit lukea lyhyesti mielen hyvinvoinnin ulottuvuuksista urheilussa sekä mielen hyvinvoinnin suunnitelmallisesta edistämisestä arkivalmennuksessa (Oppia kentälle ja elämään).

Arjen valmennustilanteiden esimerkkejä Coach Webinaarista

Marraskuussa 2022 pidimme yhteistyössä Suomen Valmentajien kanssa Coach Webinaarin: Nuori mieli urheilussa -sisältöjä hyödyntäen kokonaisvaltaisempaa valmennusta.

Valmentaja, lehtori ja sertifioitu urheilupsykologian asiantuntija Martina Roos-Salmi käy läpi MIELI ry:n valmentajille suunnatut Nuori mieli urheilussa -sisällöt. Webinaarissa on mukana myös valmentajakouluttaja Jani Lakanen. He kertovat kokemuksistaan, miten Nuori mieli urheilussa -sisällöt voi viedä valmennusarkeen. Martina Roos-Salmi valmentaa 14–15-vuotiaita koripalloilijoita. Jani Lakanen toimii valmentajakoulutuksen parissa sekä valmentaa suunnistajia.

Seuraesimerkit

Kauniainen – Tähtiseurojen yhteinen kehitysprosessi

Kauniainen haluaa edistää lasten ja nuorten hyvinvointia heidän harrastusympäristöissään. Kunta lähti liikkeelle kutsumalla vuoden 2022 lopulla Kauniaisissa toimivat neljä Tähtiseuraa yhteiseen suunniteluun. Lue alla olevasta linkistä artikkeli kehitysprosessin käynnistämisestä. Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran EteläSuomen Liikunnan ja Urheilun Etelätuuli-verkkolehdessä 7.3.2023.

FC Interin junnujen harjoitukset

Kokonaisvaltainen valmennus huomioi mielen hyvinvoinnin

Useat seurat ovat vieneet MIELI ry:n kehittämät Nuori mieli urheilussa -sisällöt valmennuskäytänteisiin. Seuroissa on tehty määrätietoisia toimia valmentajien osaamisen lisäämiseksi ja yhteisten toimintatapojen luomiseksi. Lue Helsingin Taitoluisteluklubin, Rauman Naisvoimistelijoiden ja FC Interin toimintatavoista.


Voimistelija aerobic

Nuori mieli urheilussa -blogit

Blogeissa käsitellään mielen hyvinvointia edistäviä toimintatapoja urheilussa. Blogit liittyvät Nuori mieli urheilussa -kokonaisuuteen lasten ja nuorten valmentajille.

Valmentaja ja joukkue antavat läpyt toisilleen nurmikentällä

Nuori mieli urheilussa -podcastit

Tämä podcast-sarja käsittelee mielen hyvinvoinnin ja mielenterveyden teemoja urheilussa. Podcastit liittyvät Nuori mieli urheilussa -kokonaisuuteen, joka on suunnattu lasten ja nuorten valmentajille.

Mielen hyvinvoinnin ulottuvuudet urheilussa ovat turvallinen toimintaympäristö, ihmissuhteet ja vuorovaikutus, aikaansaaminen, läsnäolo ja uppoutuminen, myönteisyys sekä merkityksellisyys.
Oikean yläkulman painikkeesta voit valita katsottavaksi kuuden eri ulottuvuuden videot.

Valmentajahaastattelut

Valmentaja Konsta Kuusinen nojaa jääkiekkomailaan

Valmentaminen on kahdensuuntaista luottamusta

”Hyvä valmentaja on välittävä, läsnäoleva ja kuunteleva. Jos valmennuksessa näkyy valmentajan oma vahva arvopohja, ollaan pitkällä”, sanoo Konsta Kuusinen, Grankulla IFK:n jääkiekon taitovalmentaja.