Lapinlahdessa onnistumisia ja uhkakuvia
Vuosi 2023 oli Lapinlahdessa onnistunut: tapahtumatilavuokraus rikkoi ennätyksiä, ja työtilojen vuokrausaste pysyi sadassa prosentissa. Keskustelu alueen tulevaisuudesta jatkui.
Lapinlahden Lähde Oy on MIELI ry:n kokonaan omistama, Helsingin Lapinlahden entisen sairaalan ylläpito- ja vuokraustoimintaa varten perustettu yhteiskunnallinen yritys.
Vuosi 2023 oli Lapinlahdessa onnistunut. Tapahtumatilavuokraus, joka on kokonaisliiketoiminnan kannattavuudelle elintärkeää, rikkoi aiemmat ennätykset. Samalla työtilojen vuokrausaste pysyi sadassa prosentissa, vaikka vuokria piti voimakkaan inflaation ja rakennusten ylläpitokulujen kasvun vuoksi nostaa. Lapinlahden tilat olivat täysimääräisesti mielenterveys-, taide-, kulttuuri-, kansalaisjärjestö-, tiede, journalismi- ja pienyrittäjyystoiminnan käytössä.
Yhteistyössä MIELI ry:n paikallisyhdistys Pro Lapinlahti ry:n kanssa järjestettiin yli 400 maksutonta ja kaikille avointa taide- ja kulttuuritapahtumaa. Lisäksi Lapinlahden Lähteelle perustettiin Uudenmaan kulttuurihyvinvoinnin yhteyspiste Kuje. Yhteyspisteen tehtävänä on parantaa mielenterveys- ja päihdekuntoutujien ohjausta hoitojaksoilta järjestöjen tarjoaman kulttuurihyvinvointitoiminnan pariin sekä tehostaa kulttuurihyvinvointikentällä toimivien Uudenmaan alueen järjestöjen yhteistoimintaa.
Lapinlahden Lähde Oy tarjosi myös kuntouttavaa ja työllistävää osallisuustyötä. Erilaisia työmahdollisuuksia pystyttiin tarjoamaan 23 henkilölle. Edellisvuonna luku oli 20 ja sitä edeltävänä 12.
Pro Lapinlahti ry järjesti yli 400 maksutonta ja kaikille avointa taide- ja kulttuuritapahtumaa.
Lapinlahden Lähteellä panostettiin yliopisto-, tutkimus- ja oppilaitosyhteistyöhön erityisesti ammattioppilaitos Spesian sekä Aalto-yliopiston kanssa. Lapinlahden Lähde tarjosi Spesian opiskelijoille jatkuvia työssäoppimispaikkoja sekä kiinteistönhuollossa että liiketalouden tehtävissä. Aalto-yliopiston kanssa tehtiin useampikin tutkimushanke sekä lyhytaikaisempaa kurssi- ja tapahtumayhteistyötä. Yhteistyötä tehtiin satunnaisemmin myös muiden tutkijayhteisöjen ja yksittäisten tutkijoiden, kuten opinnäytetyön tekijöiden kanssa.
Lapinlahden Lähteelle perustettiin Lapinlahden yrittäjäverkosto ja yhtiö aloitti yhtenä pääyhteistyökumppanina kaksivuotisessa EU-rahoitteisessa AWAKE-hankkeessa, jossa parannetaan taiteen, kulttuurin ja luovien alojen ammattilaisten elinkeinomahdollisuuksia sosiaali- ja terveyssektoreilla koko EU:n alueella.
Lapinlahden tulevaisuudesta aktiivista keskustelua
Vuoropuhelu Helsingin kaupungin ja sen kumppaneiden kanssa Lapinlahden tulevien omistus-, kunnostus-, rahoitus- ja toimintamallien suunnittelusta oli aktiivista. Tavoitteena on, että Lapinlahden alueen ja sen rakennusten enemmistöomistus pysyy julkisella sektorilla ja että kaikille avoimen taiteiden, kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin keskuksen toimintaedellytykset turvataan. Lapinlahden lähde kommentoi aktiivisesti myös sairaalapuistoa uhkaavaa Satamatunneli-hanketta ja käynnisti Kaikkien Helsinki -yhteenliittymän kokoamisen avoimen, hyvän, kauniin, terveen ja reilun Helsingin puolustamiseksi, vaalimiseksi ja kehittämiseksi yhdessä Helsingin alueen eri kansalaistoimijoiden kanssa.
Lapinlahden rakennuksissa toteutettiin laajat kuntotutkimukset, joiden perusteella kunnostustarvetta on laajalti, mutta yhtiön tiloja voi käyttää turvallisesti ainakin säästäviin kunnostuksiin asti. Lapinlahden rakennukset on mahdollista palauttaa kulttuurihistorialliseen loistoonsa huolellisella säilyttävällä korjaamisella. Kunnostuksen turvaamiseksi perustettiin Lapinlahti-säätiö sr, joka kerää varoja Lapinlahden sairaalapuiston suojeltujen arvorakennusten pelastamiseksi ja säilyttämiseksi kaikille avoimena mielen hyvinvointia edistävänä kulttuuriympäristönä. Mieli ry on yksi säätiön perustajajäsenistä.
Tämä kirjoitus on osa MIELI ry:n vuosikirjaa 2023.