Vaikuttamisen ja sopeutuksen vuosi
Vuonna 2023 MIELI ry teki aktiivista vaikuttamista eduskuntavaalien yhteydessä. Samalla toimintaa jouduttiin sopeuttamaan.
Eduskuntavaalivuosi 2023 oli MIELI ry:n toiminnassa murrosvuosi. Koronapandemia oli väistymässä, mutta erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten pahoinvointi oli edelleen lisääntymässä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikutti monella tavalla myös suomalaiseen yhteiskuntaan ja talouteen. Kriisipuhelimessa syntyi jälleen uusi yhteydenottoennätys – määrä nousi jo toista vuotta yli 400 000 rajan. Myös Sekasin-keskusteluissa syntyi uusi ennätys.
Toimintaa jouduttiin sopeuttamaan
MIELI ry:n toiminnan volyymi ja henkilöstömäärä olivat järjestön 126-vuotisen historian ennätystasolla. Syyskaudella jouduttiin kuitenkin käynnistämään sopeutustoimet tulevien vuosien heikkojen talousnäkymien tasapainottamiseksi. Uusi hallituskausi ei enää ollut avaamassa ohjelmarahoitusta mielenterveystyöhön ja valtionavustusten näköalat olivat päinvastoin heikentymässä. Edellisvuosina syntynyt lahjoitusvarojen puskuri oli käytetty loppuun ja sijoitustoiminnan tuotot olivat romahtaneet.
MIELI ry:n yleisavustus jäi ilman korostusta.
Erityisen suuri vähennys oli edessä lasten ja nuorten mielenterveystyössä, jossa suuri joukko määräaikaisia työsuhteita oli päättymässä ennen ja jälkeen vuodenvaihteen 2023-2024. Syyskauden muutosneuvotteluiden lopputuloksena jouduttiin vähentämään hallinnon, vaikuttamistyön ja tukitoimintojen resursseja sekä lakkauttamaan vuonna 2018 perustettu arabiankielinen kriisipuhelin ja supistamaan englanninkielisen kriisipuhelimen aukioloa. Myös perheiden mielenterveystyöstä ja työelämätyöstä jouduttiin etsimään säästöjä. Muille järjestöille avoin Tukinet-alusta muutettiin niille maksulliseksi. Kevään STEA-avustushakuun MIELI ry valmisteli neljä uutta hankehakemusta, joilla osaltaan pyrittiin vähentämään toimintaan kohdistuvaa supistamispainetta tuleville vuosille. Hakemuksista yksikään ei saanut rahoitusta. Myös yleisavustus jäi ilman kaivattua korotusta.
Lasten ja nuorten pahoinvointiin panostettiin
Vuonna 2022 valmistellun laajan nuorten hyvinvointiohjelman jatkotyönä toteutettiin sisäinen visioprosessi, jonka keskeisenä havaintona oli tarve saada nuorten hyvinvoinnin ja pahoinvoinnin teemat kohtaamaan vahvemmin MIELI ry:n työssä. Lasten, nuorten ja perheiden osastolla oli keskitytty ennen kaikkea universaaliin mielenterveyden edistämiseen tukemalla ja kouluttamalla lasten ja nuorten elämässä olevia ammattilaisia ja muita aikuisia. Sekasin-kollektiivi taas pyrki helpottamaan nuorten pahoinvointia tarjoamalla nuorille matalan kynnyksen apua verkossa. Visioprosessin johtopäätöksenä nämä toiminnot yhdistettiin samaan osastoon. MIELI ry:n aikuisiin suunnattua työtä kehitettiin organisoimalla ikätyön visioprosessi, johon kutsuttiin laajasti mukaan ikääntyvien parissa työtä tekeviä toimijoita, käynnistämällä sisäinen työelämätyön strategiaprosessi sekä uudistamalla voimavaralähtöinen Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutus.
Aktiivista vaikuttamista vaalivuonna
Eduskuntavaalivuonna 2023 MIELI ry teki aktiivista vaikuttamistyötä sekä ennen vaaleja että hallitusohjelmaneuvotteluiden aikaan. Hallitusohjelman kirjauksissa mielenterveys nousikin ennätyksellisen vahvasti esille. Budjettikehyksessä kirjauksiin osoitettiin kuitenkin hyvin vähän resursseja. Leikkauksia ja säästöjä painottavan hallituskauden ensimmäisenä vuonna mielenterveyden teemat jäivät politiikassa sivuun.
Samaan aikaan järjestökenttää uhkasivat hallituskauden taitteeseen, vuodelle 2027, suunnitellut mittavat valtionavustusleikkaukset, joihin myös MIELI ry:n oli ryhdyttävä varautumaan. Varainhankinnan kehittäminen nousi MIELI ry:n toiminnassa yhä tärkeämmäksi tavoitteeksi ja siihen myös suunnattiin toimintavuonna lisää resursseja.
Hallituskauden ensimmäisenä vuonna mielenterveyden teemat jäivät politiikassa sivuun.
Kriisityön strategian jalkauttaminen ja kriisikeskusverkoston yhteistyön vahvistaminen olivat tärkeitä teemoja tulevaisuuden epävarmoihin näköaloihin varautumiseksi. Muutosneuvotteluiden yhteydessä toteutettiin jäsenyhdistyskuuleminen, jonka havaintojen pohjalta tehtiin päätökset vapaaehtoistoiminnan kehittämisen, jäsenyhdistystuen ja järjestötoiminnan uudelleenorganisoinnista vuoden 2024 alusta. Varainhankinnan tuottoja kanavoitiin edelleen myös jäsenjärjestöjen työn tueksi mutta näköpiirissä oli, että tulevina vuosina tähän tulee olemaan vain vähän edellytyksiä.
Tämä kirjoitus on osa MIELI ry:n vuosikirjaa 2023.