Siirry sisältöön
Tapahtuma

Mental Health Art Week 2022 eli MHAW

MHAW 2022 viikon teema on toivo ja rohkeus. Tapahtumaviikko on osa MIELI ry:n 125-vuotis juhlavuotta, jonka pääviesti on “mielenterveys kuuluu kaikille.” 
Aika:
23.5.2022 – 29.5.2022

Yhteistyö alueellisten taiteilijaseurojen kanssa ympäri Suomen

Yksi MHAW 2022 yhteistyökumppaneista on Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto SKJL,  jolla on yli 50 jäsenyhdistystä. Seitsemän paikallista mielenterveysyhdistystä järjestävät MHAW tapahtumia SKJL kuvataiteilijayhdistysten kanssa omilla paikkakunnillaan. 

MHAW tapahtumia järjestetään 20 paikkakunnalla

Akaa, Helsinki, Hämenlinna, Joensuu, Kemi, Kotka, Kouvola, Lappeenranta, Lohja, Mikkeli, Petäjävesi, Pori, Rauma, Rovaniemi, Salo, Suonenjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Ylöjärvi.


Viikon ohjelma

Lappeenranta ja Imatra

MIELI Etelä-Karjalan mielenterveys ry toteuttaa kulttuuriviikon yhdessä Etelä-Karjalan Taiteilijaseuran, Kaakon taiteen sekä paikallisten taide- ja kulttuuritoimijoiden kanssa.

 • Ti 24.5. Taiteilijatapaaminen: Mikko Haiko klo 15-15.45. Taidekeskus ITÄ, Valtakatu 66 Lappeenranta. Tule nauttimaan kuppi kuumaa ja tutustumaan Taidekeskus Idän näyttelyihin. Paikalla taiteilija Mikko Haiko esittelemässä Perhosten Talo -näyttelyään.
 • Ti 24.5. klo 16-19“Krokii”-piirtämistä. Taidekeskus ITÄ, Valtakatu 66 Lappeenranta. Tervetuloa kokeilemaan croquis-piirtämistä! Kyseessä on tekniikka, jossa luonnostellaan nopeita piirroksia elävästä, vaatetetusta mallista. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta piirtämisestä, ota mukaasi lehtiö ja kynä ja tule pitämään hauskaa. Vetäjänä Mikko Haiko, mallina Ilona Lehmusjärvi. 
 • Ti 24.5. klo 16-18 “Rohkeasti roskasta”-taidetyöpaja yli 13-vuotiaille. klo 16-18. Nuorisotila Monari / Innoverstas, Anni Swanin katu 7 Lappeenranta. Toisen roska on toiselle taideaarre: tehdään yhdessä veistoksia kierrätysmateriaalista. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta, tule vain rohkeasti mukaan kokeilemaan. Vetäjinä Pirita Lautala & Miia Kallio. Ilmoittautumiset työpajaan pe 20.5. mennessä: WhatsApp 050 543 9548 tai minna.manttari(at)mieliek.fi
 • Ke 25.5. klo 17-21. ”Rohkeudesta ja toivosta”- kirjoitustyöpaja. Galleria UUS HOI SIE, Koulukatu 27. Matalan kynnyksen pajalle olet tervetullut kokeilemaan uutta ja kenties yllättymään kirjoittamisen potentiaalistasi. Illan aikana on mahdollisuus osallistua erilaisiin ohjattuihin harjoituksiin. Herätellään mielikuvitusta, sukelletaan mielen maisemiin ja laitetaan runosuoni sykkimään. Harjoitusten vauhdittamana kirjoitamme runoja ja pieniä tekstejä mm. viikon teemoista, toivosta ja rohkeudesta. Kirjoittelun päätteeksi lava on avoin ja pääset halutessasi lausumaan tuotoksesi. Mukaan saa liittyä koko illan ajan. Vetäjinä Rita Pulkkinen ja Meri Qvist.
 • To 26.5. ”Ota kamera käteen ja kato!”- kuvakävely. Nautitaan keväästä ja katsotaan kaupunkia kameran etsimen läpi. Kävelyreitin varrella on muun muassa jakokaappitaidetta, muraaleja ja veistoksia, jotka ilahduttavat silmää ja antavat ajattelemisen aihetta. Paras kamera on se, joka on mukana: olipa tallennusvälineesi sitten kännykkä, järkkäri tai vaikka luonnoslehtiö, kaikki käy. Lähtö klo 13 Galleria Pihaton edestä (Valtakatu 80 Lappeenranta), paluu kierroksen jälkeen samaan paikkaan, jossa mahdollisuus tutustua gallerian taidenäyttelyyn. Vetäjänä Jukka Kosonen Saimaan kameraseurasta.
 • Pe 27.5. klo 17-20. Nonstop-grafiikanpaja. Kristiinan työtuvat, Katariinantori 6 Lappeenrannan Linnoitus. Non-stop-työpajassa tehdään helpolla ja kaikenikäisille soveltuvalla kohopainografiikalla oma taideteos. Kuvan voi painaa hetkessä tai viivähtää taiteen äärellä pitempäänkin, tutustuen samalla pajan taiteilijoiden tuotoksiin. Vetäjinä taidegraafikot Emmi Sinkkonen ja Tarja Heilimo.
 • La 28.5. klo 12-16. Tainionkosken Taiteiden talon kevätkarkelot + avoimet ovet Imatralla. Taiteiden talo, Telkänkatu 2 Imatra. Tule viettämään iloinen iltapäivä Tainionkosken Taiteiden talossa: pääset tutustumaan taiteilijoiden työtiloihin ja näyttelyihin ja tekemään myös itse taidetta muraalimaakari Jouni Viljakaisen kanssa. Tainionkosken Marttojen kahvio palvelee tapahtuman ajan. Luvassa myös performanssitaidetta ja runonlausuntaa. Ohjelma tarkentuu lähempänä tapahtumaa.
 • La 28.5. Taide- ja kuvapyöräily Imatralla. Lähtö klo 11 Imatran Taiteiden talolta (Telkänkatu 2), paluu n. klo 13. Sama idea kuin torstain kuvakävelyssä Lappeenrannassa, mutta Imatran kuvauskierros kuljetaan polkupyöräillen ja lähtö- ja paluupisteenä toimii Taiteiden talo kevätkarkeloineen. Pysähdyspaikkoina ovat julkiset taideteokset eri puolilla Imatraa. Kuvauskierroksen vetää Jyrki Markkanen Etelä-Karjalan taiteilijaseurasta.

Tampere 

Pirkanmaan Mielenterveys ry ja Tampereen kaupunki järjestävät ohjelmaa Pappilanpuiston lähitorilla, Kourutaltankatu 2, Tampere.

 • Ma 23.5. klo 17 Teatteriesitys Dostojevskin Idiootti  
 • Ke 25.5. klo 14-15 Kriisityöntekijä Kati Eisto Kriisikeskus Osviitasta luennoimassa aiheesta ”Miten voin vaikuttaa omaan mielenhyvinvointiini?”   Paikalla myös Huolituoli klo 12-16. 

Hämeenlinna

 • MIELI Hämeenlinna järjestää Taikuri Toomas Pitkäsen esitykset Hattulassa, Juteinitalon auditoriossa ke 26.5. klo 9 – 15. Hattulan kunnan 1.-2. luokkalaisille ja 9. luokkalaisille. Esitykset tasatunnein 1.-2. -luokkalaiset klo 9, 10, 11 ja 9.-luokkalaiset klo 13 ja 14.  

Salo

MIELI Salon mielenterveys järjestää:

 • Ma 23.5.2022 Hyvän mielen metsäkävely klo 13-15 Vuohensaaressa. Ilmoittautumiset Kriisikeskus Etappi p. 044 727 3700 tai etappi@ssmts.fi 19.5.2022 mennessä. 
 • Ti 24.5.2022. Avoimet ovet Kriisikeskus Etapissa klo 10-15, Kirkkokatu 10 B. Mahdollisuus osallistua sydänaarrekarttapajaan. Paikalla Huolituoli ja vapaaehtoiset esittelevät vapaaehtoistoimintaa. Taidenäyttely ”Asiakkaan prosessi”. 
 • Ke 25.5.2022 Salon kirjastossa sanataidepaja Toivo. Vetäjänä Minka Salmirinne. lmoittautumiset Kriisikeskus Etappi p. 044 727 3700 tai etappi@ssmts.fi 24.5.2022 mennessä. 
 • Pe 27.5.2022 Aarrekarttapaja Kriisikeskus Etapissa klo 12, kesto kolme tuntia. Ohjaajana Katihanna Heikkinen. lmoittautumiset Kriisikeskus Etappi p. 044 727 3700 tai etappi@ssmts.fi 
 • La 28.5.2022 Toritapahtuma klo 11-13. Posetiivarit esittelevät soittimiaan ja soittavat viulumusiikkia. Ota itsestäsi sydänselfie! Sydänperformanssi; muodostetaan ihmissydän, joka kuvataan dronella. 

Rautalampi, Suonenjoki, Tervo, Vesanto

MIELI Sisä-Savon mielenterveys ry ja yhteistyökumppanit järjestävät MHAW tapahtumaviikon laajalla ohjelmistolla. Lisätietoja.

Kotka

MIELI Kotkan seudun Mielenterveys järjestää: Luovuus kuuluu kaikille – Toivoa taiteesta -ohjelma.

 • Pe 20.5.2022 klo 18 Galleria Uusikuva. Musiikkiesitys: Matti Jylhä-Vuorio & Co. Neljä puheenvuoroa: Mihin ihminen tarvitsee taidetta? Kaupunginjohtaja Esa Sirviö, kulttuurimesenaatti  Reino Uusitalo, Karjala-liiton tj Terhi Pietiläinen, kulttuurin tekijä Henna Salopelto. Keskustelua ja tarjoilua. Yhteistyössä: Kotkan taiteilijaseura, Galleria Uusikuva. 
 • Su 22.5. 2022 klo 14 Katariina, Mansikkalahti. Luontopolku Metsän henki, avajaiset. Rasteilla toimintaa.Yhteistyössä Kakspy ry, Kotkan kaupunki Puistotoimi. 
 • Pe 27.5.2022 Katariinan luontopolku. Toimintapäivä: rasteilla työskentelyä. Yhteistyö: Kakspy ry, Kotkan kaupunki Puistotoimi, Kotkan taiteilijaseura. 
 • La 28.4.2022  klo 10.30-13  Karhulan tori. Toivon konsertti – Kotkan ja Haminan Nuoriso-orkesteri. Yhteisötaideteos: Juuret Karhulan. Yhteistyö: Kotkan kaupunki, Kotkan ja Haminan nuoriso-orkesteri, Kotkan taiteilijaseura, Kotkan kaupungin arkisto, yksityishenkilöt.

Helsinki – Lapinlahden Lähde

Pro Lapinlahti mielenteveysseura ja Terveyttä kulttuurista mielenterveysseura järjestävät tapahtumaviikon Helsingin Taiteilijaseuran ja eri yhteistyökumppaneiden kanssa Lapinlahden Lähteellä, Lapinlahdenpolku 8.

 • Su 22.5. klo 18 Ilmaisutyöpaja nuorille ja aikuisille alle 29 v. Helsingin kaupungin nuorisopalvelut. Ohjaajina Lilja Suomi ja Marjaana Veikkanen. Ilmottautumiset prolapinlahtiry(at)gmail.com
 • Ma 23.5. klo 9.30-16. Rohkea mieli – Luova retki itseen -työpaja, Venetsia rakennus – Avoin tila. Työpajassa tehdään harjoitteita kuva- ja sanataidemenetelmillä, sekä valokuvaterapeuttisilla menetelmillä. Ohjaajat: Nina Kellokoski, valokuvaterapeuttisen työskentelyn ohjaaja ja mielen valmentaja. Taina Semi, geroartist ja ekspressiivisen taideilmaisun ohjaaja. Työpaja on ilmainen. Ilmoittautuminen: teku.sihteeri(at)gmail.com
 • Koko viikon: Toivo ja rohkeus – kuvataidenäyttely galleriakäytävällä. Tue mielenterveystyötä ostamalla Helsingin Taiteilijaseuran taiteilijoiden teoksia.
 • Ti 24.5. klo 18-19. Taiteen Sulattamon teatteriesitys ”Minäkö hullu?” Aleksis Kivi-tilassa, 2 krs.
 • Ke 25.5. klo 18-19.30, auditorio. Taiteellinen työskentely ja mielenterveys – Keskustelua taiteilijoiden kanssa. Taiteilijat Satu Kalliokuusi, Henry Wuorila-Stenberg ja Miia Kallio Helsingin Taiteilijaseurasta esittelevät teoksiaan ja puhuvat taiteen tekemisen ja mielenterveyden teemoista. Yleisö on tervetullut osallistumaan keskusteluun.
 • Pe 27.5. klo 14-17. McDanze tanssi ja videon kuvaus pihalla. Mielenterveys kuuluu kaikille ja tanssia voi jokainen. Tule rohkeasti mukaan levittämään toivoa tanssien suomalaisen Jack’s Basket Room yhtyen Revolution -biisiin tahtiin. Yhteisen tanssin ohjaa koreografi Tea Geitel. Tanssia tulemme kuvaamaan ja videota lanseerataan Maailman mielenterveyspäivänä 10.10. Tule mukaan, tukemaan mielenterveystyötä, osoittamaan vihreää valoa yhdessä MIELI ry:n vapaaehtoisten kanssa. Tätä ei kannata missata 😉

  Lapinlahden Lähteen tapahtumaviikon tarkempi ohjelma Facebookissa. Lapinlahdessa ovat avoinna kahvilat, näyttelyt, Puoti ja Patina. Vapaa pääsy.

Helsinki – Vartiosaari

MIELI Kaakkois-Helsingin Mielenterveys MieTo ry järjestää:

Ti 24.5. klo 12-20 ja ke 25.5.2022 klo 10-16 MHAW-tapahtuma Vartiosaaressa Kiekko-Huvilalla. Sinut on kutsuttu mukaan viettämään MHAW2022 -juhlaa, jossa teemoina ovat Toivo ja Rohkeus sekä sanoma ”Mielenterveys ja kulttuuri kuuluu kaikille”.

Ohjelmassa luvassa mm. maalauskurssia maisema aiheella, kävelyä ja kuvataidetta luontopolulla, taiteen tekemistä luonnon materiaaleista, saunomista, uintia ja kalastelua sekä maittavaa lounasta, jälkkäreitä unohtamatta.

Venekuljetukset saareen ti klo 12 ja ke klo 10. Lounas saaressa ti ja ke klo 12.30. Lisätiedot mieto@mieto.fi

Rovaniemi

Rovaniemen Neuvokas järjestää:

 • Ma 23.5.2022 klo 12.00-15.00 Kevätkimara Rovaniemen kauppatorilla
  Vanhan ajan kupletteja, musiikkia ja toritanssit! Sään salliessa ohjelmassa myös riksapyöräajelua.
 • Ti 24.5.2022 klo 13.00-15.00 Työpaja ”Toivonsilmuja” Rovaniemen Kansalaistalolla
  Jokaisen osallistujan toivonsilmut pääsevät osaksi yhteistä teosta, joka tulee esille Kansalaistalon vitriiniin. Työpajan järjestää Lapin yhteisöllisen taiteen yhdistys LYSTI ry.
 • Ke 25.5.2022 klo 16.15–17.15 Laulunlyömät-yhteislauluhetki Rovaniemen Kansalaistalolla
  Laulattajina Neuvokkaan ohjelmarenkaan vapaaehtoiset!

Vaasa

MIELI Pohjanmaan mielenterveys ja Vaasan Taiteilijaseura järjestävät:

”Taiteellinen ajattelu ja luovuus kuuluvat ihan kaikille” -tapahtuma

 • Ma 23.5. klo 12-16 MHAW2022-taidenäyttelyn avajaiset Black Wall Galleryssa, Korsholmanpuistikko 6. Klo 12 avajaispuhe Leena Nyqvist, Anne Salovaara-Kero. Musiikkiesitys, avajaistarjoilut, Unisieppari-työpaja klo 13-16, Huolituoli klo 13-16. Eheän/positiivisen mielen polku pihapiirissä. Toivon polku Mahiksen puutarhassa. 
 • Ti 24.5. klo 12-16. Taidenäyttely Black Wall Galleryssa, Taidelainaamo auki ja Kierrätystaidepaja klo 12-16. Eheän/positiivisen mielen polku. Toivon polku. Pop up-kahvila.
 • Ke 25.5. klo 12-16  Taidenäyttely Black Wall Galleryssa ja Taidelainaamo auki. Lankamandala-työpaja klo 12-16. Rentoutuminen klo 13-14. Eheän/positiivisen mielen polku. Toivon polku. Pop up-kahvila.

Joensuu

Joensuun Seudun Mielenterveysseura järjestää:

 • Ma- la 23-28.5.2022 klo 12-19 Kuvataidenäyttely Taide kuuluu kaikille, Utran puukoulu: Utrantie 91, 80170 Joensuu. Esillä on noin 30:n henkilön teoksia vuosien varrelta. Tapahtuman järjestää Joensuun Seudun Mielenterveysseura ry. 

Kemi

Kriisikeskus Turvapoiju, Tornion kuvataideseura ja Kemin Taidemuseo yhteistyössä järjestävät:

 • 25.5.2022 klo 12-15 Tornion Taidekamarilla, Tornion Kuvataideseura ry:n Galleriassa, Åströmin kartanon sisäpihapiirin pikkupuolella, on Rita Juneksen taidenäyttely Tahtotiloja sekä Marjo Hintsalan Belles Femmes.  Tornion kuvataideseuran henkilökunta esittelee näyttelyn sekä kuvataideseuran toimintaa.

  Myös Kemin Taidemuseolla on Jukka Alapotin, Henri Hagmanin, Auli Järvelän, Päivi Kallion, Nagashilan, Tarmo Paunun ja Jukka-Pekka Uusikylän yhteisnäyttely Taju Kankaalla. Museon johtaja Tanja Kavasvuo esittelee näyttelyn.

  Paikalla sekä Torniossa että Kemissä kanssanne keskustelemassa ja toimintaa esittelemässä MIELI Meri-Lapin mielenterveys ry Kriisikeskus Turvapoijun väkeä.

Turku

Turun Kriisikeskus järjestävät tapahtumia yhdessä Turun Taiteilijaseuran, Me-talon ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. (ei avoimia tapahtumia)

 • Yhteisötaidetapahtuma Turun Pansion Me-talolla, Turun kriisikeskuksen Serene-toiminnan yhteistyö Fingerroosin säätiön Me-talon kanssa 
 • Ti 24.5. klo 14–17 Me-talossa ja sen pihalla Suunnattu Pansiossa sijaitsevan SPR:n vastaanottokeskuksen asukkaille ja Me-talon kävijöille. Yhteisötaidetyöpaja, sisä/ulkopelejä ja herkuttelua. Toiminnallisesti ja kielellisesti matalan kynnyksen toimintaa, jonka äärellä on hyvä mahdollisuus kokea positiivia kohtaamisia vanhojen ja uusien, samalla alueella asuvien ihmisten kanssa. Ohjaajina Serenen työntekijät, harjoittelija ja vapaaehtoisia sekä Me-talon työntekijöitä, harjoittelijoita ja kuntouttavan työtoiminnan toimijoita.
 • Turun Taidehallilla järjestetään Visual Thinking Strategies-menetelmän mukaiset taiteen yhteisen katselun, kokemisen ja keskustelun ryhmät kolmelle Turun kriisikeskuksen ryhmälle. Ryhmät ohjaa Turun Taidehallin näyttelykoordinaattori, kuvataidekasvattaja Salla Keskinen. 

  VTS-ryhmä englanniksi Turun kriisikeskuksen Serene-toiminnan vapaaehtoisille ja työntekijöille maanantaina 23.5. klo 17–18.30.

  VTS-ryhmä Turun kriisikeskuksen Feeniks-toiminnan nuorten sururyhmälle tiistaina 24.5. klo 17–18.30.

  VTS-ryhmä Turun kriisikeskuksen vapaaehtoistyöntekijöille keskiviikkona 25.5. klo 16.30–18. 

Kuvataideohjelmisto yhdessä SKJL:n paikallisten taiteilijaseurojen kanssa

Helsinki

Toivo ja rohkeus -kuvataidenäyttely. 21.-29.5.2022. Avoinna ma-pe 11-16 ja la-su 12-16. Lapinlahden Lähde, galleriakäytävä, 1 krs. Lapinlahdenpolku 8. Yhteistyössä Helsingin Taiteilijaseura, Pro Lapinlahti mielenterveysseura ja Terveyttä kulttuurista mielenterveysseura. Lisätietoja.

Vaasa

MHAW 2022 taidenäyttely, 23.-25.5.2022. Black Wall Galleriassa. Korsholmanpuistikko 6. Yhteistyössä Mieli Pohjanlaan mielenterveys ry ja Vaasan Taiteilijaseuran Lisätietoja.

Lappeenranta

Etelä-Karjalan mielenterveys ry yhteistyössä Etelä-Karjalan Taiteilijaseuran ja Kaakon taiteen kanssa järjestävät MHAW tapahtumaviikon. Ohjelma löytyy täältä. Ohjelmassa erilaisia taidetyöpajoja.

Kotka

Kotkan seudun mielenyterveys ry yhteistyössä Kotkan Taiteilijaseuran kanssa järjestävät työpajoja ja keskustelutilaisuuksia. Lisätietoja.

Rauma

Länsirannikon mielenterveys ry yhteistyössä Rauman graafikoiden kanssa järjestävät taidenäyttelyn, sekä grafiikkatyöpajoja. Lisätietoja.

Kouvola

Mielipolku ke 25.5.2022. Kytöahontie 2, Kauppakeskus Veturin läheisyydessä. Yhteistyössä Kouvolan mielenterveysseura ja Kouvolan Taiteilijaseura. Lisätietoja.

Turku

Tapahtumia Turun kriisikeskusksen asiakkaille sekä Me-talon ja Pansion vastaanottokeskuksen asiakkaille. Lisätietoja. Huom! Ei avoin tapahtuma.

MHAW järjestetään tänä vuonna kahdeksatta kertaa. Tervetuloa tapahtumiin ympäri Suomen!

Tiestitkö, että:

Kulttuuriosallistuminen tutkitusti

 • edistää positiivista mielenterveyttä
 • parantaa mielialaa
 • ehkäisee tai vähentää negatiivisia tunteita, kuten ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja surullisuutta
 • tukee mielenterveyden haasteiden kanssa pärjäämistä arjessa edistää mukautumis-, sopeutumis- ja sietokykyä eli resilienssiä lisää itsetuntemusta, itsetuntoa ja itseluottamusta vähentää sosiaalista syrjäytymistä
 • tukee sosiaalista osallistumista ja osallisuutta
 • tarjoaa mahdollisuuden korjaaviin ja vahvistaviin kokemuksiin, itseen liittyvien negatiivisten tai toimintaa rajoittavien käsitysten muuttamiseen sekä uudenlaisten roolien ja identiteettien omaksumiseen.

Lähde: Sitra, 2017

Lisätietoja

MIELI ry
Melis Ari-Gurhanli
melis.ari@mieli.fi
Suunnittelija

Terveyttä kulttuurista mielenterveysseura
Kirsi-Marja Moberg
kirsi-marja.moberg@mieli.fi
Vapaaehtoistyön koordinaattori

Sivua muokattu 24.5.2022


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: