Siirry sisältöön
Tapahtuma

MHAW 2024 – Mental Health Art Week 20. – 26.5.

Mental Health Art Week (MHAW) -tapahtumaviikko järjestetään jälleen toukokuun lopulla, tänä vuonna jo kymmenettä kertaa. Tule mukaan!
puhallinkvartetti soittaa eläväisesti
Aika:
20.5.2024 – 26.5.2024

Kymmenvuotias hyvän mielen kulttuuriviikko vahvistaa yhteyksiä ja tarjoaa elämyksiä

Mental Health Art Week (MHAW) -viikolla pääsee nauttimaan kulttuurielämyksistä kolmellakymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea. Matalan kynnyksen kulttuuri- ja taidetapahtumat vahvistavat paikallista hyvinvointia ja lisäävät ymmärrystä kulttuurin ja taiteen vaikutuksista mielenterveyteen. 

Tapahtumaviikko mahdollistaa hyvän mielen hetkiä ja kohtaamisia kulttuurin, taiteen ja musiikin parissa. Tapahtumat ovat pääsääntöisesti kaikille avoimia ja maksuttomia.

Vuoden tapahtumien teema yhteys näkyy ja kuuluu niin konserteissa, työpajoissa, näyttelyissä, teatteriesityksissä, kuin katutaidetapahtumissakin.

MIELI ry:n paikallisyhdistykset toteuttavat tapahtumia yhteistyössä Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkestereiden sekä lukuisten muiden paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Osana MHAW -tapahtumaviikkoa kulttuurielämyksiä ovat tarjoamassa mm. Kymi Sinfonietta, Oulu Sinfonia, Lapin kamariorkesteri, Lappeenrannan kaupunginorkesteri, Lohjan kaupunginorkesteri, Joensuun kaupunginorkesteri, Tampere Filharmonia, Tapiola Sinfonietta, Turun filharmoninen orkesteri sekä Kamariorkesteri Avanti!.

Tarkemmat tiedot paikkakuntakohtaisista tapahtumista löytyvät alta. Sivua päivitetään toukokuun aikana. Voit seurata MHAW-viikkoa myös MHAW:n omilta Facebook-sivuilta.

Mental Health Art Week rantautui Skotlannista Suomeen vuonna 2014. Viikko järjestetään jo kymmenettä kertaa. Löydä itsellesi lähin MHAW -tapahtumapaikka ja tule sinäkin mukaan! Sosiaalisessa mediassa käytämme aihetunnisteita #MHAW2024, #hyväämieltäkulttuurista, #viritäyhteys ja englannin kielellä #connectingintune.

Nostoja MHAW -tapahtumista paikkakunnittain

Akaalla to 23.5. Akaan mielenterveys ry järjestää Hyvän mielen iltaman.

Espoossa to 23.5. klo 18.00 Lippulaivan kirjastossa esiintyy Tapiola Sinfoniettan Rantamäki-kvartetti.

Etelä-Karjalan mielenterveys ry tarjoaa kulttuurielämyksiä yhteistyössä Lappeenrannan kulttuurin unelmavuosi 2024 hankkeen, Etelä-Karjalan liiton, Lappeenrannan kaupunginorkesterin, Lappeenrannan kaupunginteatterin, Lappeenrannan taidemuseon, Kulttuuritila Nuijamiehen, Finnos Oy:n sekä paikallisten muusikoiden ja taiteilijoiden kanssa Lappeenrannassa, Imatralla ja Savitaipaleella. Katso viikon ohjelma linkistä.

Helsingissä MHAW-tapahtumia järjestävät Terveyttä Kulttuurista mielenterveys ry, Kaakkois-Helsingin mielenterveys ry, MIELI without Borders, Helsingin mielenterveys ry, Lapinlahden Lähde sekä MIELI ry. Monipuolinen, tapahtumarikas MHAW-viikko tarjoaa Helsingissä jokaiselle vähintään jotain. Seuraa yhdistysten omia verkkosivuja sekä MHAW-Facebook sivua ja pysy ajan tasalla.

Mental Health Art Week käynnistyy to 16.5. Lapinlahden Lähteellä MHAW – Yhteyksiä virittämässä -tilaisuudella, jossa ovat esiintymässä mm. Kamariorkesteri Avanti! ja Tarinateatteri Hyvä Kätilö. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille!

Joensuun seudun mielenterveysseura ry juhlistaa 50-vuotista taivaltaan ja järjestää mielen hyvinvointiin liittyviä tapahtumia mm. yhteistyössä Joensuun kaupunginteatterin kanssa. Myös Joensuun kaupunginorkesteri on mukana virittämässä yhteyksiä. Lisäksi MHAW-viikolle on tulossa rap-artisti Sanna ”Sana” Rönnbergin haastattelu tiistaina 21.5. klo 14.00.  Paikkana toimii Riveria Peltolan hyvinvointitalon aula.

Joensuun kaupunginorkesterin ja MIELI Pohjois-Karjalan mielenterveys ry:n pääsymaksuttomassa Mieli ja musiikki ‑konsertissa Carelia-salissa tiistaina 21.5. puhutaan mielenterveydestä ja kulttuurihyvinvoinnista, kauniin musiikin säestämänä. Konsertin voi katsoa suorana Joensuun kaupunginorkesterin Youtube-kanavalla. Tutustu orkesterin muihin MHAW-tapahtumiin heidän sivuiltaan.

Kauhajoella to 23.5. järjestetään kaikille avoin musiikkitapahtuma.

Kauniaisen Kasavuoren koulun auditoriossa ti 21.5. klo 17.00 Mun Toinen Puoli -valokuvanäyttelyn avajaisia pidetään kansainvälisen kulttuurisen moninaisuuden päivän kunniaksi. Valokuvanäyttely on esillä Granissa näyteikkunaripustuksena MRoomin viereisessä liiketilassa juhannukseen asti, jonka jälkeen se lähtee kiertämään pääkaupunkiseutua.

Kemin kaupunginkirjastolla on luvassa yhteyksiä kulttuurin parissa. Kriisikeskus Turvapoiju yhteistyössä kirjaston kanssa tarjoaa novellisivellin, luovan kirjoittamisen työpajan, huolituoli-vastaanoton ja lauluja vuosien varrelta. Ti 21.5. klo 17-18.00 kirjailija Laura Juntunen on myös virittämässä yhteyksiä Kemin kaupunginkirjastolla.

Kiuruveden Varapäre ry on järjestämässä MHAW-viikkoa tänä vuonna toista kertaa. Mielekästä taide- ja kulttuuritoimintaa on jälleen jokaiselle päivälle.

Kotkan seudun mielenterveys ry tarjoaa jälleen monipuolisen ja tapahtumarikkaan MHAW -tapahtumaviikon laajan yhteistyöverkostonsa kanssa, esim. Kymi Sinfonietta järjestää maksuttoman konsertin, jossa voi sekä aistihavainnoin – kuulo, tunto ja näkö – että vuorovaikutuksen keinoin rauhoittaa kehoa ja mieltä sekä vahvistaa palautumista.

Kouvolassa ti 21.5. Aisti! -kulttuurihetki ikääntyville -tapahtuman tarjoaa Vuoroveto mielenterveys ry yhdessä Kymi Sinfoniettan kanssa. La 25.5. MadPride:in järjestää Terveyttä Kulttuurista mielenterveys ry.

Kruunupyyssä (Kronoby) lauantaina 25.5. voit osallistua luovaan kirjoituspajaan, kehon ja mielen liikuntaan, open-stage tapahtumaan, olla mukana tekemässä lyhyttä elokuvaa ja kokeaa musiikin voiman kaikki kerrallaan. Ruotsinkielistä tapahtumaa järjestetään yhteistyössä Pohjanmaan mielenterveys ry:n kanssa.

Lohjan kävelyfutis -turnauksesta on jo tullut perinne. Matalan aloituskynnyksen sekä pienen loukkaantumisriskin vuoksi kävelyfutista voi harrastaa kuka tahansa ikään, sukupuoleen tai taustaan katsomatta. Turnaus järjestetään tänä vuonna ti 21.5.

Oulun MHAW-tarjontaan voit tutustua Oulun kriisikeskuksen sivuilta.

Petäjäveden mielenterveysseura ry on myös mukana MHAW:issa.

Porin MHAW-tarjontaan voit tutustua Satakunnan mielenterveys ry:n sivuilta.

Porvoossa osana MHAW-tapahtumaviikkoa Kulttuuripaja Kosmos ja Ohjaamo järjestävät yhteistyössä nuorten tuottaman maksuttoman taidenäyttelyn, jonka teemoina ovat mielenterveys, mielen hyvinvointi ja yhteys.

Pyhäjärvellä ollaan perinteisesti lasten ja nuorten kulttuuriviikkojen äärellä viikot 20 ja 21. MHAW -viikon tunnelmat välittyvät lapsille ja nuorille sunnatujen ohjelmien kautta paikallisille. Tapahtumakalenteri löytyy linkin takaa.

Raumaalla Länsirannikon mielenterveys ry vahvistaa vanhoja yhteyksiä ja luo uusia yhteislauluhetken ja työpajojen myötä.

Rovaniemen Neuvokas vahvistaa MHAW -viikolla yhteyksiä niin musiikin, elokuvahetken kuin luontokävelyn kautta. Ohjelma julkaistaan yhdistyksen sivuilla.

Salossa MHAW-tapahtumaviikon päämaja rakentuu kauppakeskus Plazaan. Taideterassi on avoinna ma-pe klo 11-14. Ohjelmassa on muun muassa taidenäyttelyitä, yhteislaulua, Kulttuuriluotsi-vapaaehtoistoiminnan esittelyä, MIELI ry:n Huolituoli® sekä hilpeänhauska Runovastaanotto. Tutustu viikon ohjelmaan Salon kaupungin sivuilta.

Suonenjoen MHAW-tapahtumaviikon ohjelma julkaistaan Sisä-Savon mielenterveys ry:n sivuilla.

Tampereella on luvassa taidetta ja hyvää mieltä MHAW-viikon jokaisena päivänä! Pirkanmaan mielenterveys ry tarjoaa toritapahtuman lisäksi mm. mahdollisuuden tutustua Filharmonian arkeen, kokea Puisto-disco ja luoda yhteisötaideteos. Viikon yksi kohokohdista on ke 22.5., jolloin järjestetään poikkitaiteellinen Sorifest-tapahtuma. Katso viikon ohjelma linkistä.

Teuvalla 22. – 23.5. järjestettävässä taidetyöpajassa luodaan kuvataidetta akryyliväreillä kankaalle ja öljyliiduilla paperille rauhoittavan taustamusiikin soidessa. Työpajan järjestää Teuvan mielenterveys ry.

Turun filharmonisella orkesterilla (TFO) MHAW-tapahtumat nivoutuvat osaksi orkesterin Bongaa muusikko! -jalkautumisviikkoa. Tapahtumaviikon ohjelmaa ovat tuottamassa myös Tanssikummit, Toimintakeskus Panskis, Turun AMK sekä Suomen Punainen Risti. Viikkoa koordinoi Lounais-Suomen mielenterveys ry, katso ohjelma Turun kriisikeskuksen sivuilta.

Tuusulassa la 25.5. Ihmettelyä taiteen ja mielen äärellä -tapahtuman tarjoaa Kellokosken sairaalamuseo yhteistyössä Tuusulan museon, mielenterveysyhdistys Hyvinkään Verson ja Keski-Uudenmaan mielenterveysseura KUMS:in kanssa.

Vantaan kaupungin museolla on toukokuussa ysäri -teema, joka yhdistää meitä monia. MHAW-viikolla järjestetään kaikille avoimia maksuttomia tapahtumia, joissa liikunta, historia, taide ja kulttuuri yhdistyvät.

Varkaudessa MHAW-tapahtumaviikon järjestävät Varkauden kaupunki, Pohjois-Savon Hyvinvointialue ja Savon mielenterveysomaiset FinFami ry lukuisten kumppaneiden voimin. Varkauden MHAW-tapahtuman suojelijana toimii varkautelaislähtöinen näyttelijä Mari Perankoski. Viikon päätapahtuma on Hyvänmielenosoitus, joka järjestetään torstaina 23.5.2024 klo 18.00 alkaen. Katso viikon ohjelma Varkauden kaupungin sivuilta.

Vihdin mielenterveys ry tarjoaa yhteistyössä Lohjan mielenterveys ry:n ja Lohjan kaupunginorkesterin kanssa unohtumattoman musiikkihetken.

Viitasaarella MHAW -tapahtumaviikkoa vietetään näyttävästi. Luvassa on mm. hyvän mielen kuoroilta, kevyttä klassista musiikkia, pensselöintiä sekä tanssiaisia. Katso viikon ohjelma tästä.

Lisätiedot:

Melis Ari-Gurhanli
Suunnittelija & MHAW-koordinaattori
melis.ari@mieli.fi p. 040 186 8122

Nuori henkilö Mielinauha rinnassa

Jokainen mieli tarvitsee lohtua

Maailman kriisien ja taloudellisen tilanteen myötä erityisesti kriisityön ja nuorten mielenterveystyön tarve on kasvanut. Lahjoittamalla autat ehkäisemään mielenterveyden ongelmia ja vahvistat kaikenikäisten mielenterveyttä Suomessa. 

Sivua muokattu 21.5.2024