Siirry sisältöön

Euroopan kansalaisen palkinto MIELI ry:n Kriisipuhelimen vapaaehtoisille

Palkintoraati piti vapaaehtoisten työtä Kriisipuhelimessa erityisen tärkeänä koronapandemian aikana. MIELI ry on yksi 28:sta vuoden 2021 kansalaisen palkinnon saajasta.
Mitali, jossa teksti "Parlamentum Europaeum"

Euroopan parlamentti myöntää vuoden 2021 Euroopan kansalaisen palkinnon MIELI ry:lle ja sen Kriisipuhelimessa päivystäneille vapaaehtoisille.

Koronapandemian aikana vuonna 2020 MIELI ry:n paikallisyhdistysten koulutetut vapaaehtoiset vastasivat noin 46 000 Kriisipuhelimeen tulleeseen puheluun. Yhteensä Kriisipuhelimessa vastattiin vuoden 2020 aikana yli 90 000 puheluun.

”Pandemian myötä ihmisten avun tarve on kasvanut ja järjestöjen merkitys noussut aivan uudella tavalla esiin.”

Palkintoraati nosti perusteluissaan esille, että palvelu oli erityisen tärkeä koronapandemian aikana, jolloin stressi ja eristäytyminen sekä huoli niin omasta kuin muiden terveydestä ja hyvinvoinnista ovat vaikuttaneet myös mielenterveyteen. Palkintoraadin mukaan Kriisipuhelimen vapaaehtoiset ansaitsevat tunnustuksen, sillä heidän merkittävä työpanoksensa on auttanut apua tarvitsevia saamaan apua nopeasti.

”Euroopan kansalaisen palkinto on arvokas tunnustus järjestöllemme ja aivan erityisesti valtakunnallisessa Kriisipuhelimessa päivystävälle 800:lle vapaaehtoiselle.  Covid-19-pandemian myötä ihmisten avun tarve on kasvanut ja järjestöjen merkitys noussut aivan uudella tavalla esiin”, sanoo MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Aalto-Matturin mukaan yksi Suomen vahvuuksista poikkeusoloissa on ollut elinvoimainen kansalaisyhteiskunta, joka on pystynyt hyvin nopeasti suuntaamaan omaa työtään ja ottamaan vastuuta yhteisestä pärjäämisestä.

”MIELI ry:lle järjestönä aivan keskeinen tehtävä on huolehtia, että omaa aikaansa muiden auttamiseen antavat vapaaehtoiset saavat työhönsä parhaan mahdollisen tuen ja arvostuksen”, Aalto-Matturi sanoo.

Palkintoseremonia vuosien 2020 ja 2021 voittajille järjestetään koronatilanteen salliessa Brysselissä 9. marraskuuta 2021. 

Pal­kin­to ym­mär­ryk­sen ja yh­teis­työn edis­tä­mi­ses­tä

Vuodesta 2008 jaettu Euroopan kansalaisen palkinto myönnetään kansalaisille tai järjestöille, jotka edistävät toiminnallaan kansalaisten keskinäistä ymmärrystä tai helpottavat rajat ylittävää tai valtioiden välistä yhteistyötä EU:ssa. Palkittu taho saa mitalin, johon on kaiverrettu järjestön nimi.

Kansalaiset, ryhmät, yhdistykset tai järjestöt voivat hakea Euroopan kansalaisen palkintoa toteuttamistaan hankkeista tai nimetä ehdolle yhden muun kansalaisen, ryhmän, yhdistyksen tai järjestön. Myös kukin meppi voi nimetä yhden ehdokkaan.


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: