Siirry sisältöön

Ilo irti kesäfestareista – Viisi vinkkiä mielekkääseen festarikesään

Tänä kesänä festareita järjestetään taas entiseen tapaan ja moni haluaa nauttia useammastakin kesäisestä tapahtumasta. Kesätapahtumassa …

Tänä kesänä festareita järjestetään taas entiseen tapaan ja moni haluaa nauttia useammastakin kesäisestä tapahtumasta. Kesätapahtumassa voi nousta pintaan vaikeitakin asioita ja vaikka aurinko paistaisi, elämä ei voi aina tuntua ruusuiselta. Pohdimme MIELI ry:ssä. kuinka kesän hienoimmista hetkistä voisi kuitenkin saada eniten irti iloa.

Tartu kesän kohokohdissa hetkeen, saat enemmän iloa irti. Kuva: Canva

Keräsimme viisi vinkkiä kaikkien aikojen mielekkäimpään festarikesään:

  1. Valmistaudu pitämällä mieli avoimena

Kun mietit tulevaa festari- tai kesätapahtumakokemusta, ajatuksiin nousee helposti odotuksia, jotka eivät välttämättä kohtaa todellisuutta. Kun odotukset ja todellisuus poikkeavat paljon toisistaan voit helposti pettyä. Yritä epärealististen odotusten kasaamisen sijaan pitää mielesi avoimena ja valmistaudu ottamaan festarikokemus vastaan sellaisena kuin sen oikeasti tulet kohtaamaan. Silloin olet valmis heittäytymään hetkeen. Ilahdu pienestä ja suhtaudu harmittomiin vastoinkäymisiin huumorilla.    

  1. Pysähdy ja ole läsnä

Festivaalikokemus on monelle odotettu huippuhetki, jonka synnyttämiä ilon ja onnen tuntemuksia on mahdollista omassa mielessään vahvistaa. Antaudu festareilla hetken vietäväksi. Vedä syvään henkeä ja heittäydy iloisten hetkien yksityiskohtiin, nauti musiikin rytmeistä, sanojen virrasta, erilaisista äänistä, tuoksuista ja kehon tuntemuksista, kuin kokisit niitä ensimmäistä kertaa.

  1. Tallenna hyvät muistot mieleesi

Kun nautit kesätapahtumasta kaikilla aisteillasi ja ota pari videota tai kuvaa muistoksi. Keskity kuitenkin enemmän siihen, miltä tilanne tuntuu kuin miltä se näyttää instassa, jottei kaikki hienot hetket kuluisi vain kuvatessa. Jos festareilla koet jonkin hetken erityisen hienona, ajattele tietoisesti, että tämän hetken haluan painaa mieleeni ja muistaa vielä pitkään.

  1. Muista kohtuus ja auta kaveria tarvittaessa

Vaikka alkoholikulttuuri on Suomessa muuttunut tutkimusten mukaan      vastuullisemmaksi, kesätapahtumissa näkee monenlaista päihteiden käyttöä. Käytä alkoholia kohtuullisesti, niin säästyt sen mahdollisilta haittavaikutuksilta, kuten vahvistuneiden tunnereaktioiden aiheuttamilta riidoilta, mutta myös nestehukalta, pahoinvoinnilta ja tapaturmilta. Auta aina kaveria, jos huomaat, että hän on liian päihtynyt. Estä päihtynyttä kaveria toimimasta harkitsemattomasti, ohjaa tarvittaessa saamaan ensiapua ja nukkumaan. Toimi vastuullisesti, äläkä houkuttele ketään juomaan ja nauti itsekin kerralla vain muutama annos alkoholia. Muista, että päihteet turruttavat ja muuttavat tunnekokemuksiasi eli mitä vähemmän nautit päihteitä, sitä aidomman festarikokemuksen saat.

  1. Hae tarvittaessa apua, mikään huoli ei ole liian pieni jaettavaksi

Jos sinulle sattuu festareilla tai kesätapahtumassa jotain ikävää tai tapahtuman aikana mielesi valtaa jokin huoli tai murhe, niin kerro asiasta jollekin luotettavalle kuuntelijalle.

Tämän kesän Ruisrockissa myös MIELI ry:n Huolituoli, jossa Turun Kriisikeskuksen kriisityöntekijät ja vapaaehtoiset päivystävät.

Huolituoli on matalan kynnyksen tila, jossa voit luottamuksella keventää mieltäsi  erilaisissa tilanteissa, joita voi tulla eteen festareilla tai murheissa, jotka nousevat mieleesi tapahtuman aikana.

Mikä huolituoli?

MIELI ry:n Huolituolissa voi keventää mieltään keskustelulla koulutetun vapaaehtoisen tai ammattilaisen kanssa. Luottamuksellisesti ja matalalla kynnyksellä.

Kyseessä on matalan kynnyksen tila, jossa tarjotaan henkistä tukea erilaisiin tilanteisiin. Huolituoli voidaan kantaa mihin tilaan vain, joko livenä tai virtuaalisena. 

Huolituoliin voi istahtaa kesällä 2022 mm. Provinssirockissa ja Ruisrockissa. Myös Pikku Kakkosen nalleilla oli kesällä 2021 oma Huolituolinsa.

Sivua muokattu 18.1.2023