Siirry sisältöön

MIELI ry:n lausunto: Nuorten ammatillinen kuntoutus on yhteiskunnalle järkevä sijoitus

MIELI ry painottaa lausunnossaan kuntoutuslain muutoksista että nuorten kuntoutujien taloudellisen tilanteen kurjistuminen ei edistä heidän mielenterveyttään tai ammatillista kuntoutumista. MIELI ry katsoo, että esitetyt muutokset eivät ole säästöjä, vaan lisäävät yhteiskunnan kustannuksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö esittää heikennyksiä Kelan järjestämässä ammatillisessa kuntoutuksessa (ns Nuotti-valmennus) olevien sosiaaliturvaan. Osallistuminen valmennukseen ei enää pääsääntöisesti oikeuttaisi kuntoutusrahaan.

MIELI ry katsoo, että jo aiemmin päätetyt sosiaaliturvaleikkaukset ovat kohdistuneet voimakkaimmin nuoriin. Ministeriön esitys heikentäisi edelleen ammatillisessa kuntoutuksessa olevien nuorten toimeentuloa ja lisäisi heidän kokemaansa taloudellista epävarmuutta. Erityisesti tämä koskisi mielenterveyden ongelmista kärsiviä nuoria.

MIELI ry katsoo, että mahdollisuus saada kuntoutusrahaa Nuotti-valmennuksen ajalta tulisi säilyttää niiden nuorten osalta, joilla ei ole opintotukea tai oikeutta työttömyysetuun. Kun Nuotti-valmennuksessa olevien taloudellinen tilanne muutosten myötä heikkenisi, on yhä tärkeämpää, että maksuton psykoterapeuttinen tai vastaava hoito ulotetaan 29 ikävuoteen saakka tulevassa terapiatakuussa.

MIELI ry katsoo, että esitysluonnos on ristiriidassa julkisen talouden vahvistamisen tavoitteen kanssa. Esitysluonnos keskittyy lyhyen aikavälin taloudellisten vaikutusten arviointiin ja jättää kokonaan huomioimatta pidemmän aikavälin taloudelliset vaikutukset, jotka ovat ratkaisevia.

Lue MIELI ry:n lausunto

Sivua muokattu 9.8.2024

Ota yhteyttä

Kristian Wahlbeck

Johtava asiantuntija
+358 400 659101
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: