Nuorten miesten paha olo kuuluu Kriisipuhelimessa aiempaa enemmän
Tänä keväänä mielenterveysjärjestö MIELI ry:n Kriisipuhelimessa on noussut esiin erityisesti nuorten miesten paha olo.
Alkuvuonna nuorten miesten itsemurhasuunnitelmien määrä on yli tuplaantunut verrattuna kevääseen 2020. Tämän vuoden tammi-toukokuussa konkreettinen itsemurhasuunnitelma oli 37 Kriisipuhelimeen soittaneella nuorella miehellä, kun kolme vuotta aikaisemmin luku oli 17. Tässä ryhmässä myös itsetuhoiset ajatukset, masentuneisuus, ahdistuneisuus ja pelot ovat lisääntyneet.
”On huolestuttavaa, että Kriisipuhelimeen soittavilta nuorilta miehiltä puuttuu usein usko tulevaisuuteen ja siihen, että haasteisiin saisi muutosta. Monilla on tunne, että kaikki on mennyttä, mitään ei ole tehtävissä. Hyvä, että nyt myös nuoret miehet hakevat keskusteluapua”, Puhelin- ja verkkokriisityön päällikkö Susanna Winter sanoo.
Aikaisemmin nuoret naiset ovat soittaneet Kriisipuhelimeen enemmän. Nyt nuorten naisten yhteydenotot ovat vähentyneet neljänneksen viime vuodesta. Useimmin nuoret soittavat pahan olon, ihmissuhdeongelmien ja itsetuhoisuuden takia.
Oma verkosto puuttuu
Winterin mukaan monen nuoren miehen ongelmat ovat kasaantuneet: on opiskeluhaasteita, työttömyyttä, päihde- ja mielenterveysongelmia sekä talousongelmia. Taustalla voi olla joko ero tai kokonaan puuttuva parisuhde. Lisäksi Kriisipuhelimeen soittavat miehet kokevat yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta, tai joillakin on myös peliongelmia. Joskus taustalla voi olla kiusaamista, vanhempien ero tai vanhempien tuen puutetta.
”Naisia useammin nuorilla miessoittajilla on kokemus siitä, että heillä ei ole sosiaalista verkostoa, jolta saisi tukea vaikeassa tilanteessa. Samoin kynnys kertoa elämän haasteista läheisille ja hakea apua tilanteeseen on miehillä iästä riippumatta naisia korkeampi”, Winter sanoo.
Soittojen kokonaismäärä kasvaa
Alle 30-vuotiaiden yhteydenottojenmäärä MIELI ry:n Kriisipuhelimeen nousi koronapandemian alussa 2020 rajusti. Edelleen nuorten yhteydenottoja tulee yli 10 000 vuodessa, mikä on noin 15 % kaikista keskusteluista. Tänä keväänä nuorten yhteydenotot ovat kuitenkin vähentyneet, yli neljänneksen naisilla, kahdeksan prosenttia miehillä.
Kaikenikäisten soittojen kokonaismäärä jatkaa kasvuaan. Tammi-toukokuussa 2023 Kriisipuhelimeen tuli yhteensä 167 094 soittoyritystä. Näistä reiluun 35 300 pystyttiin vastaamaan.
Winterin mukaan valtaosa soittajista sanoo keskustelun myötä tulleensa kuulluksi ja kohdatuksi sekä voivansa paremmin. Tänä vuonna noin 770 soittajaa on sanonut, ettei aio tehdä itsemurhaa tai muuten satuttaa itseään.
”Vaikeassa tilanteessa on tärkeää saada nopeasti keskusteluapua. Siksi Kriisipuhelin on auki tänäkin vuonna läpi kesän. Lahjoitusrahoin olemme pystyneet palkkaamaan lisää kriisityöntekijöitä päivystämään Kriisipuhelimessa ja voimme vastata aiempaa useampaan puheluun, Winter sanoo.
MIELI ry:n Kriisipuhelimen suomenkielinen linja on auki 24/7 numerossa 09 2525 0111. Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua jo kuudella kielellä: ruotsiksi, englanniksi, arabiaksi, venäjäksi ja ukrainaksi. Kielilinjat ovat auki 20 tuntia viikossa. Myös Solmussa-chat on auki läpi kesän normaalisti eli maanantaista keskiviikkoon klo 15-19 ja torstaina klo 15-21.
Lisätiedot:
Susanna Winter
Puhelin- ja verkkokriisityön päällikkö, MIELI ry
040 587 5197
susanna.winter@mieli.fi
Mediakontaktit: ti-to 20.-22.6.
Taina Risto
kriisityöntekijä MIELI ry
040 637 6041
taina.risto@mieli.fi
Mediakontaktit juhannuksen ajasta Kriisipuhelimessa: pe-su 23.-25.6. klo 8-15
Viivi Virtanen
Viestinnän asiantuntija
040 662 9022
viivi.virtanen@mieli.fi