Toimivat päihde- ja mielenterveyspalvelut, vertaistuki ja lähiyhteisön huolenpito auttavat omaista
Omaisten teemaviikon on järjestänyt päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPA 2.0 -hankeverkosto. Verkosto toteutti kyselytutkimuksen loppuvuodesta 2019. MIELI Suomen Mielenterveys ry. vaikuttaa MIPA-verkostossa.
Kyselyn mukaan omaisten hyvinvointia vahvistavat ennen kaikkea hyvin toimivat päihde- ja mielenterveyspalvelut, vertaistuki ja lähiyhteisön arkinen huolenpito ja välittäminen.
Kyselyyn vastasi 363 omaista – vanhempia, puolisoja, lapsia, sisaruksia. Perheissä kärsittiin kuormittavista tilanteista ja pitkittyneistä ongelmista. Läheisellä oli usein samanaikaisesti sekä mielenterveys- että päihdeongelma. Lisäksi huolta aiheuttivat läheisen rahapeliongelmat, taloudelliset vaikeudet, työttömyys, rikoskierre tai asunnottomuus.
Omaiset kärsivät kuormituksesta monella tapaa. Joka kolmas omainen koki vaikeaksi selviytyä päivittäisistä toimista. Kyky ajatella selkeästi ja tehdä päätöksiä arjessa oli heikentynyt. Läheisen päihde- tai mielenterveysongelma etäännytti perheenjäseniä toisistaan. Moni koki toivottomuutta.
Kyselyssä toimivat päihde- ja mielenterveyspalvelut paljastuivat merkittäviksi, ei vain ongelmista kärsivien ihmisten vaan myös heidän omaistensa hyvinvoinnin näkökulmasta. Omaiset, joiden läheinen sai ongelmaansa hoitoa tai muita tukipalveluja, voivat paremmin, kun tuen antaminen ei ollut yksin perheenjäsenten vastuulla.
Omaisten jaksaminen on mielenterveys- ja päihdejärjestöjen yhteinen huolenaihe. MIELI ry tarjoaa omaisille muun muassa kriisipalveluita. He voivat soittaa valtakunnalliseen kriisipuhelimeen, hakeutua kriisivastaanotolle tai jaksamista tukeviin ryhmiin.
Lisätietoja
Sivua muokattu 29.6.2021