Siirry sisältöön

Vastauksia kysymyksiin MIELI ry:n taloudesta

Some-keskusteluissa ja mediassa on ihmetelty MIELI ry:n tilinpäätöstietoja liittyen Kanresta Oy:n pääomalainaan sekä koulutustilan myyntiin. Mistä on kyse?

MIELI ry on ollut viime päivinä esillä järjestöavustusten leikkausten ja niiden vaikutusten vuoksi. Sen yhteydessä on noussut esille kysymyksiä myös taloushallinnosta, erityisesti Kanresta Oy:lle myönnetystä pääomalainasta ja toimitilan myynnistä.

Kanresta Oy on yhteiskunnallinen yritys, jonka juuret ovat 1960-luvun sairaalakahviotoiminnassa. Nykyisin Kanresta harjoittaa ravintolaliiketoimintaa. Sen omistaa Suomen Kansanterveysyhdistys (SKTY), jonka jäseninä on neljä sosiaali- ja terveysalanjärjestöä. MIELI ry on yksi jäsenistä.

SKTY:n tehtävänä on kerätä varoja taustayhteisöilleen, missä se on onnistunut hyvin. Yhdistys on jakanut vuosittain neljälle jäsenjärjestölleen yhteensä noin 1–1,5 miljoonaa euroa. 

Kanrestalle myönnettyyn lainaan ei ole käytetty lahjoitus- tai avustusrahaa

Ennen koronakriisiä myös Kanresta oli vakavarainen yritys. Pandemia oli ravintola-alalle tunnetusti vaikea, ja myös Kanrestan vakavaraisuus kärsi rajusti.

Kanresta arvioitiin kuitenkin toimintakykyiseksi ja kukin taustayhteisö päätti antaa sille pääomalainan, jotta vältettiin yhtiön ajautuminen selvitystilaan. Pääomalaina on aina vakuudeton. MIELI ry:n myöntämään pääomalainaan on käytetty 400 000 euroa omaa pääomaa, jota on kertynyt pidemmän ajan sijoitustuotoista sekä kiinteistöjen kuten Veikkolan parantolarakennusten ja tonttien myynnistä.

Lahjoitukset ja avustukset käytetään siihen toimintaan mihin ne on haettu tai lahjoitettu.

Lainan myöntämisen taustalla olivat huolelliset laskelmat siitä, että yritys pystyy vaikeiden vuosien jälkeen toipumaan ja maksamaan pääomalainan takaisin. Lahjoitus- tai avustusrahaa lainaan ei ole käytetty. Lahjoitukset ja avustukset käytetään siihen toimintaan mihin ne on haettu tai lahjoitettu. 

Kuluja aiheuttanut toimitila myytiin Senaatti Kiinteistöille

Joitakin kysymyksiä on herättänyt myös Helsingin Ratamestarin kadulla koulutustilana käytetyn toimitilan myynti. Koulutustoiminnan päätyttyä tiloja ei enää tarvittu, ja ne olivat vuokrattuina Senaatti-kiinteistöille.

Vuosina 2022–2023 rakennukseen tehtiin mittava, noin 18 miljoonan euron peruskorjaus. Tilat eivät olleet käytössä peruskorjauksen aikana eikä niistä kertynyt vuokratuottoa. Lisäksi MIELI ry:n osuus peruskorjauksen kustannuksista olisi ollut lähes 1,3 milj. euroa.

Kaupan ansiosta tilat eivät enää aiheuta MIELI ry:lle kuluja.

MIELI ry:n talouden ja riskienhallinnan kannalta oli perusteltua myydä omistus. Sen osti 1,3 miljoonalla Senaatti-kiinteistöt, jonka vastuulle siirtyi myös tilaan kohdistunut lainaosuus. Kaupasta ei jäänyt MIELI ry:lle tuottoa, mutta sen ansiosta tiloista ei enää aiheudu myöskään kuluja.

MIELI ry:n taloushallinto on tarkastettu säännöllisesti ja kaikista taloutta koskevista tarkastuksista on saatu hyvät arviot.

Sivua muokattu 14.10.2024

Ota yhteyttä

Tapio Tähtinen

Hallintojohtaja
+358 50 502 7518
etunimi.sukunimi@mieli.fi

Sari Aalto-Matturi

Toiminnanjohtaja
+358 400 508 234
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: