Siirry sisältöön

Yhteydenottojen määrät Kriisipuhelimeen ja Sekasin-chattiin kasvavat – huoli koronatilanteesta lisää ahdistusta ja pahaa oloa

Eristäytymisestä aiheutuva paha olo ja yksinäisyys näkyi MIELI ry:n kriisiavussa kuluneen viikon aikana. Perheissä poikkeustilanne aiheuttaa ahdistusta ja ristiriitoja.

Keskusteluapua on saatavilla joka päivä ja yö Kriisipuhelimessa ja verkossa ja päivisin 22 kriisikeskuksessa eri puolilla Suomea videovälitteisesti tai puhelimitse.

Kriisipuhelimessa koronavirusaiheisten yhteydenottojen määrä on laskenut, mutta apua hakevat ovat entistä ahdistuneempia ja huolestuneempia omasta ja läheistensä terveydestä. Kriisipuhelimessa erityisesti iäkkäämpien, riskiryhmään kuuluvien yhteydenotot ovat lisääntyneet. Sekasin-chatissa korostuu nuorten paha olo ja huoli arjessa selviytymisestä.

Kriisikeskuksiin ja itsemurhien ehkäisykeskukseen hakeutuvien asiakkaiden määrä on laskenut, mutta apua hakevien tilanne on aiempaa vaikeampi.

”Perheissä on vaikeita tilanteita, eristäytyminen ahdistaa perheitä ja yksinäisiä ja niiden tilanne, joilla jo ennen koronaa oli haasteita, vointi huononee”, MIELI ry:n kriisitoimintojen johtaja Outi Ruishalme sanoo.

”Asiakkaat kokevat, että puhuminen helpottaa. Keskusteluapua on saatavilla, ja sitä kannattaa hakea. Kasvokkaisten tapaamisten sijaan tavataan videon välityksellä yksilöitä, pariskuntia ja perheitä. Tukea saa halutessaan nimettömänä ja se on maksutonta”, Outi Ruishalme jatkaa.

MIELI ry:n kriisikeskusverkosto tarjoaa vastaanottoaikoja etäyhteydellä eli videon välityksellä tai puhelimitse. Ota rohkeasti yhteyttä, kriisikeskusten yhteystiedot löydät täältä: KRIISIKESKUSVERKOSTO

Kriisipuhelimen suomenkielinen linja 09 2525 0111 on auki 24/7.
MIELI.FI/KRIISIPUHELIN.

Kriisipuhelimen ruotsinkielinen linja 09 2525 0112 päivystää ⁠
ma, ke klo 16-20⁠
ti, to, pe klo 9-13⁠.
MIELI.FI/KRISTELEFON

Kriisipuhelimen arabian- ja englanninkielinen linja 09 2525 0113 päivystää
ma, ti klo 11-15, ⁠
ke klo 13-16 ja 17-21⁠
to klo 10-15⁠.
MIELI.FI/AZMA

Sekasin-chat on avoinna ma-pe 9-24 ja viikonloppuisin 15-24 osoitteessa SEKASIN.FI.

Sekasin Discord on auki 24/7 osoitteessa DISCORD.GG/SEKASIN.

Keskusteluapua verkossa antaa myös TUKINET.NET.

Itsemurhien ehkäisykeskuksen kriisityöntekijät tarjoavat apua videon välityksellä tai puhelimitse. Keskusteluajan voit varata soittamalla ajanvarausnumeroon: 0800 98 030, jättämällä yhteystietosi puhelinvastaajaan tai sähköpostitse IEK@MIELI.FI , työntekijämme ottaa sinuun yhteyttä.

Tilastoa kriisiauttamisen yhteydenottojen syistä ja määristä kriisikeskusverkostoon, Kriisipuhelimeen ja Sekasin-chattiin seurantajaksolla 4.3-7.4.2020:

Sivua muokattu 20.12.2021


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: