Mielekästä arkea talousvaikeuksista huolimatta
Hyvä ja toimiva arki kannattelee taloushaasteista huolimatta. Kiinnittämällä huomioita hyvinvointia lisääviin asioihin, voi vahvistaa omaa ja perheen jaksamista.
Niukkuudessa eläminen voi olla pitkittynyttä ja taloustilanteen muuttuminen parempaan suuntaan hidas prosessi. Silti omasta ja perheen hyvinvoinnista voi ja kannattaa pitää huolta arkisilla teoilla. Kiinnittämällä huomiota hyvinvointia ja mielenterveyttä tukeviin asioihin, jaksaa myös paremmin selvittää raha-asioita ja suunnitella omaa tai perheen taloutta. Lisäksi toisilta saatu tuki voi olla tärkeää myös perheen kokonaistilanteen kannalta.
Vinkkejä omaan ja perheen jaksamiseen
Seuraavat vinkit pohjautuvat Mielenterveyden käden -malliin, jonka tarkoituksena on kuvata mielen hyvinvoinnista huolehtimista arjessa. Mielenterveyttä ylläpidetään huolehtimalla hyvinvoinnin eri osatekijöistä. Kaikkeen ei tarvitse keskittyä kerralla, vaan liikkeelle voi lähteä asiasta, johon on ensin helpointa tarttua.
- Jos raha-asiat vaikuttavat yöuniin tai pyörivät paljon mielessäsi, voit kokeilla 15–30 minuutin murehtimisaikaa huoliajatuksille. Jos huolet pyrkivät muulloinkin mieleen, voi ajatukset keskittää hetkeksi syvään hengittämiseen, mikä rauhoittaa kehoa ja mieltä.
- Kaikenlaisten tunteiden kohtaaminen on tärkeää, myös talousvaikeuksien herättämien ”ikävien” tunteiden.
- Itselle haastaviksi koettujen tunteiden yhteydessä voi harjoitella myötätuntoista suhtautumista itseensä. Mitä rohkaisevaa tai kannustavaa voisit sanoa itsellesi?
- Harjoittele kiinnittämään tietoisesti huomiota myönteisiin tunteisiin ja sanoittamaan niitä ääneen.
- Monet saavat hyvää oloa ja voimavaroja liikunnasta, rentoutumisesta, ulkoilusta, luovasta tekemisestä, mukavista ruokailuhetkistä, riittävästä nukkumisesta. Mitkä asiat tuottavat hyvää mieltä ja miten lisäisit niitä arkeen?
- Pohdi, millaista merkityksellisyyttä voi saada elämään asioista, jotka eivät ole kytköksissä rahaan.
- Kiitollisuus lisää hyvinvointia. Mieti itseksesi tai perheesi kanssa säännöllisesti, mistä asioista olette kiitollisia.
- Yksin ei tarvitse pärjätä. Yhteydet ja tukeutuminen muihin ihmisiin tukevat mielenterveyttä.
Arvot ohjaavat valintojamme
Välillä voi olla hyvä tarkastella tai jopa kyseenalaistaa omia ja ympäröivästä yhteiskunnasta tulevia arvoja. Pohdi, edistävätkö ne aidosti omaa tai perheen hyvinvointia. Esimerkiksi sosiaalisen median käyttöä voi havainnoida siitä näkökulmasta, miten se vaikuttaa hyvinvointiisi: edistävätkö seuraamasi sisällöt hyvinvointiasi vai lisäävätkö ne riittämättömyyden tunnetta ja painetta kuluttaa enemmän.