Siirry sisältöön

”Saan olla luotettava kuuntelija ja aikuinen” – Emilia on vapaaehtoinen Sekasin-päivystäjä

"Se tunne, että on ollut avuksi jollekin nuorelle, on palkitseva ja motivoiva", Sekasin-chatin vapaaehtoinen päivystäjä Emilia kirjoittaa.
Sekasin-chatin vapaaehtoinen päivystäjä Emilia

Kiinnostuin vapaaehtoistyöstä törmättyäni sosiaalisessa mediassa ilmoitukseen, jossa haettiin päivystäjiä Sekasin-chattiin. Mietin hetken, miten mahduttaisin arkeeni vapaaehtoistyön. Mielenkiinto osallistumiseen ja nuorten ajatusten kuulemiseen oli kuitenkin niin voimakas, että hain mukaan toimintaan. Ilokseni sain kuulla, että olin tullut valituksi päivystäjäksi Sekasin-chattiin ja siihen sisältyviin koulutuksiin.

Vapaaehtoistyötä kuvataan usein palkitsevana, mutta todellisuuden tietää vasta, kun saa omakohtaisen kokemuksen vapaaehtoisena toimimisesta. Yllätyin täysin siitä, miten paljon olen saanut uusia kokemuksia, tietoa sekä merkittäviä hetkiä nuorten parissa.

Se tunne, että on ollut avuksi jollekin nuorelle hänen tilanteessaan, on palkitseva ja motivoiva.

Lisäksi vapaaehtoistyössä pääsee tapaamaan uusia ihmisiä ja käymään koulutuksissa, joiden aiheet ovat mielenkiintoisia ja ovat hyödyllisiä myös vapaaehtoistyön ulkopuolella.

Tekemällä vapaaehtoistyötä pääsen omalla läsnäolollani antamaan nuorelle sellaisen hetken, jolloin hän saa kertoa omista tunteistaan ja ajatuksistaan täysin vapaasti omana itsenään pelkäämättä, että tulee tuomituksi tai leimatuksi. Nämä hetket ovat kokemusteni mukaan tärkeitä, koska joskus käyty keskustelu on ensimmäinen kerta, kun nuori kertoo kenellekään tilanteestaan, ajatuksistaan tai kokemuksistaan.

Jokainen nuori on erilainen, sen myötä myös tarpeet ja keskustelut ovat erilaisia. Jokaiselta kerralta, kun olen päivystämässä, opin jotain nuorten maailmasta ja ajatuksista.

Koen tekeväni merkityksellistä työtä nuorten hyvinvoinnin parissa olemalla se ihminen, jolla on aikaa ja kiinnostusta aidosti kohdata nuori.

Se myös vahvistaa omaa osaamistani ja ymmärrystäni erilaisiin tilanteisiin sekä tarpeisiin, joita nuorilla on. Välillä eteen tulee haasteellisia tilanteita, joista aina oppii ja joiden lopuksi saatu kiitos on erityisen palkitseva.

Minua motivoi jatkamaan vapaaehtoistyön tekemistä se, että saan olla mukana nuorten elämässä silloin kun heillä on tarve luotettavalle kuuntelijalle, kannustajalle ja aikuiselle, jonka kanssa käydä läpi mieltä painavia asioita.

Tarvittaessa myös ohjaan nuoren palveluiden pariin, joista hän voi saada apua tilanteeseensa.

Koen, että vapaaehtoistyö, jota teen, on tärkeätä ja arvokasta. Sellaista, jota ilman moni nuori jäisi helposti ajatuksiensa kanssa yksin. Lisäksi minua motivoivat samanhenkiset ihmiset, jotka myöskin pyhittävät aikaansa nuorille, sekä koulutukset, jotka edesauttavat osaamista sekä vapaaehtoistyössä että omassa arjessani.

Emilia, Sekasin-chatin vapaaehtoinen päivystäjä

Sivua muokattu 15.9.2023


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: