Siirry sisältöön

Itsemurhan tehneen läheinen jää usein liian yksin

Lähes 750 ihmistä päätyy Suomessa vuosittain itsemurhaan. Heistä jokaisen ympärillä on läheisiä ja ystäviä, yhteensä tuhansia ihmisiä, joiden elämä muuttuu peruuttamattomasti.

Läheisen itsemurha on kipeä asia, josta on ollut vaikea puhua. Aivan kuin tuttuun sanontaan ”kel onni on, se onnen kätkeköön” olisi kuulunut hiljainen, sanaton sopimus ”kel suru on, se surun kätkeköön.”

Itsemurhaan liittyy paljon raskaita, usein vaiettuja tunteita ja moni jää surunsa kanssa yksin. Puhumattomuus ei silti tarkoita, että suru olisi poissa mielestä. Tunteiden torjunta on raskasta ja sillä voi olla myös pitkäaikaisia seurauksia, kuten masennusta, ahdistusta ja toistuvia ongelmia ihmissuhteissa. Monen ongelman taustalta saattaakin löytyä kohtaamaton suru. Käsittelemätön suru voi asettua myös kivuksi kehoon.

Kun surun tavoittaa ja siihen liittyvät tunteet kohtaa, on mahdollisuus saada lohtua ja tukea. Jo ajatusten ääneen lausuminen voi helpottaa surun käsittelyä. Empaattisen kuulijan avulla voi saada selvyyttä niihinkin kysymyksiin, joihin emme enää saa edesmenneeltä läheiseltä vastausta. Kuulijan tehtävänä ei ole ratkaista kysymyksiä tai poistaa surua, siihen emme edes kykenisi, vaan usein jo rauhallinen läsnäolo riittää. Taakan jakaminen kuuntelemalla kannattelee ja auttaa jaksamaan pahimman yli.

Surra voi monella tavalla. Surra voi muistelemalla tai surua voi käsitellä taiteen ja tekemisen avulla. Rituaalit, kuten kynttilän sytyttäminen lohduttaa ja tekee surua näkyväksi. Joku haluaa kohdata surun yksin, toinen kaipaa huolenpitoa läheisiltä. Tukea on mahdollista saada myös vertaistukiryhmästä, yhdessä saman kokeneiden kanssa.

Sunnuntaina 19.11. vietetään itsemurhan tehneiden muistopäivää ja kynttilöitä sytytetään ympäri Suomea. Kenen muistolle sinä sytytät kynttilän? Kenelle läheisen menettäneelle voisit olla tukena ja kysyä: ”Miten voit? Olen tässä, jos tarvitset.”

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää Suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111. MIELI ry:n ja Surunauha ry järjestävät vertaistukiryhmiä itsemurhan kautta läheisensä menettäneille.

Lisätietoa vertaistuesta: mieli.fi/vertaistuki ja surunauha.net/vertaistuki


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: