Siirry sisältöön

Pride-kuukausi on sateenkaarinuorille tärkeämpi kuin koskaan

Vihapuhe aiheuttaa arvottomuuden tunnetta ja horjuttaa tulevaisuudenuskoa. Nettiviha varsinkin transihmisiä kohtaan on räjähtänyt ja se vaikuttaa merkittävästi sateenkaarinuorten hyvinvointiin.
Nuori sateenkaarilippu hartioillaan

Pride-marssi on kasvanut vuosi vuodelta isommaksi – samalla on valitettavasti kasvanut sateenkaari-ihmisten kohtaama vihapuhe. Pridessä juhlitaan rakkautta ja tuodaan esille jokaisen oikeutta olla juuri sellainen kuin on. Oman identiteetin vahvistus ja hyväksyntä on varsinkin sateenkaarinuorten mielenterveydelle elintärkeää.

Euroopan Unionin Perusoikeusviraston julkaistun kyselytutkimuksen mukaan sateenkaari-ihmisten kohtaama häirintä ja väkivalta ovat lisääntyneet niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Suomessa poliisin tietoon tulleista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvassa viharikosepäilyissä internet on yleinen raportoitu tapahtumapaikka.

Sateenkaari-ihmisten kohtaama häirintä on lisääntynyt.

Opinnäytetyöni “Sateenkaarivähemmistöihin kohdistuvan nettivihan vaikutukset sateenkaarevien nuorten hyvinvointiin” tuo esiin, kuinka netin vihamielinen ilmapiiri vaikuttaa sateenkaarevien nuorten hyvinvointiin.

Nettivihan jäljet näkyvät syvällä nuorten kokemuksissa

Tutkimus syntyi halusta ymmärtää, miten nettiviha vaikuttaa sateenkaarinuorten hyvinvointiin. Vastaajamäärä, 139 henkilöä lyhyessä ajassa, kertoo aiheen tärkeydestä ja siitä, miten moni nuori kokee tarpeelliseksi kertoa kokemuksistaan. Vastaajien kokemukset sisälsivät pelkoa, surua ja ahdistusta.

Vihapuheen näkeminen voi saada tuntemaan itsensä arvottomaksi.

Tutkimuksessa nousi esiin, että nettiviha ei vaikuta vain niihin, jotka kokevat sen suoraan. Monet vastaajat kertoivat, että pelkkä vihapuheen näkeminen voi saada tuntemaan itsensä arvottomaksi. Tällaiset kokemukset saattavat kasautua ja heikentää hyvinvointia, varsinkin jos nuorella ei ole keinoja käsitellä niitä.

Nettiviha uhkaa sateenkaarinuorten hyvinvointia

Tutkimukseen osallistuneet sateenkaarinuoret jakoivat rehellisesti ja rohkeasti omia kokemuksiaan nettivihasta. Yhä useampi sateenkaarinuori kohtaa vihapuhetta digitaalisissa ympäristöissä. Vihapuhe on viestintää, joka ruokkii vihaa yksilöä tai ryhmää kohtaan. Sen juuret ovat ihmisten syrjivissä asenteissa, eriarvoisuudessa, ennakkoluuloissa ja stereotypioissa. 

Itsetunto ja ihmisarvo – hyvinvoinnin kivijalat

Tutkimustulokset osoittavat, että nettiviha horjuttaa sateenkaarinuorten kokemusta ihmisarvostaan ja voi vahingoittaa heidän minäkuvaansa. Kun viesti ympärillä on se, ettei ole hyväksytty tai arvokas omana itsenään, syntyy tunne ulkopuolisuudesta. Tämä tunne voi johtaa sosiaaliseen vetäytymiseen, luottamuksen puutteeseen, itsetunnon heikkenemiseen ja vakavimmillaan itsetuhoisiin ajatuksiin.

Moni sateenkaarinuori pelkää, että yhteiskunta liukuu entistä kielteisempään suuntaan.

Sateenkaarinuorten kokemus turvattomuudesta näkyy arjessa: osa välttelee osallistumista keskusteluihin, yksityistää sometilinsä tai piilottaa identiteettiään. Pelko ei rajoitu verkkoon – monet kertoivat huolesta, että nettiviha voi kannustaa myös kasvokkaiseen vihaan, väkivaltaan ja syrjintään.

Pelko tulevaisuudesta ei ole pelkkää pessimismiä

Moni nuori kertoi pelkäävänsä, että yhteiskunta on liukumassa entistä kielteisempään suuntaan sateenkaari-ihmisten oikeuksien suhteen. Nettiviha ei rajoitu ainoastaan digitaalisiin alustoihin, vaan se heijastaa laajempia yhteiskunnallisia valtarakenteita. Nuoret tunnistivat vaikutteita Yhdysvalloista ja muista maista, joissa sateenkaari-ihmisten, erityisesti transihmisten, oikeuksia ja olemassaoloa yritetään aktiivisesti heikentää. Suomessa kehityssuunnat, kuten vähemmistövastainen poliittinen retoriikka, lisäävät näitä pelkoja.

Nettivihan ja yhteiskunnallisen ilmapiirin yhdistelmä vaikuttaa nuorten tulevaisuudenuskoon ja turvallisuudentunteeseen. Monet vastaajat kokivat, ettei maailma ole heitä varten. Se on vakava viesti päättäjille, kasvattajille ja koko yhteiskunnalle.

Onko mitään toivoa? Nuorten äänissä kaikuu myös ylpeys ja yhteisöllisyys

Synkistä kokemuksista huolimatta tutkimuksen aineistossa näkyi myös toivoa. Osa nuorista kertoi suojaavista tekijöistä: hyvästä itsetunnosta, yhteisön tuesta ja kyvystä rajata omaa verkon käyttöä. Nuoret kertoivat myös olevansa ylpeä omasta identiteetistään – ja haluavansa puolustaa omaa yhteisöään.

Nämä vastaukset kertovat, että nuoret eivät jää passiivisiksi vihapuheen edessä. Mutta he eivät saa jäädä yksin. Vastuuta on meillä kaikilla – erityisesti aikuisilla ja niillä, joilla on valtaa muuttaa asioita.

Mitä voimme tehdä?

Oikeusministeriön selvityksen mukaan sateenkaarilasten ja -nuorten kokemaan häirintään, kiusaamiseen, syrjintään ja väkivaltaan ei puututa riittävästi.

Sateenkaarinuorten hyvinvoinnin tukemiseksi tarvitaan monitasoisia ratkaisuja:             

  • Turvalliset tilat kouluissa ja nuorten ympäristöissä
  • Koulutus ja asennekasvatus syrjinnän ja vihapuheen tunnistamiseksi sekä ehkäisemiseksi + tietoa ja ymmärrystä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta
  • Mediakasvatus ja digiturvataitojen opettelu
  • Toimiva moderointi ja nopea puuttuminen vihapuheeseen digialustoilla
  • Vähemmistöjen ääni kuuluviin, sateenkaari-ihmisten huomioiminen palveluiden ja toiminnan kehittämisessä
  • Mielenterveystuki ja sateenkaareville suunnatut tukipalvelut
  • Yhteiskunnallinen vastuu: päätöksentekijöiden ja eri toimijoiden pitää puolustaa aktiivisesti ihmisarvoa               

Jokainen voi vaikuttaa

Pride-kuukautta juhlitaan aina kesäkuussa. Vuonna 2025 Priden teema on: ”Jokaisella ihmisellä on oltava oikeus vapauteen, ylpeyteen ja itsemäärittelyyn”. Pride ei ole vain juhla, vaan elintärkeä muistutus siitä, miksi sateenkaarinuorten hyvinvointi ei ole vain vähemmistön asia. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan joko vahvistaa tai heikentää turvallisuutta. Siksi hiljaisuus ei ole vaihtoehto.

Sateenkaarinuorilla on oikeus kasvaa maailmassa, jossa he voivat olla ylpeästi Queer, näkyviä ja turvassa – niin verkossa kuin sen ulkopuolella.


Lähteet

FRA, European Union Agency for Fundamental Rights (2024). EU LGBTIQ survey: Harassment and violence against LGBTIQ people on the rise. Luxembourg. Publications Office of the European Union. https://fra.europa.eu/en/news/2024/harassment-and-violence-against-lgbtiq-people-rise

Metsävaara, E. (2025). Sateenkaarivähemmistöihin kohdistuvan nettivihan vaikutukset sateenkaarevien nuorten hyvinvointiin. YAMK-opinnäytetyö. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025051311172

Pihlajamaa, M. (2021). Kohti sateenkaariystävällisempää Suomea: Tilannearvio seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta Suomessa 2021. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163566/OM_2021_26_SO.pdf

Seta. (n.d.): Viharikokset ja vihapuhe. https://seta.fi/ihmisoikeudet/viharikos/

Ota yhteyttä

Elsa Metsävaara

Asiantuntija, Lapset ja nuoret
Vamos Mieli -hanke
+358 40 183 0439
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: