Aktiivisuudesta apu ympäristöahdistukseen

Uutiset


Sanjaana Gavalas

Pikavauhtia sulavat jäätiköt. Kuivuutta pakoon vaeltavat kansat. Sodat, dystopiat. Tulvat, myrskyt ja tappavat helleaallot. Ylikansoitus. Liikakulutus. Lihansyönti. Jahkailevat päättäjät ja markkinoita pyörittävät jättiyritykset. Kemikalisoituminen. Mikromuovit ja merien jätepyörteet. Kuudes sukupuuttoaalto. Lomalennot. Aivan liian raskaat hiilijalanjäljet. Kesä 2018.

Käsi ylös, ketä ahdistaa?

Ympäristöahdistunut jumittaa negaatiossa

Aika montaa ahdistaa – ympäristöahdistaa. Ahdistaa, kun tuntuu, ettei tehdä tarpeeksi. Ahdistaa, kun ei tiedä, mitä itse voisi tehdä. Kaikkialla hoetaan ”juu pitäisi, pitäisi”, mutta yksittäiset kuluttajat eivät näytä muuttavan tottumuksiaan, bisnes pyörii as usual eikä mitään merkittävää tunnu tapahtuvan myöskään valtiotasolla.

Ympäristöahdistus voi ilmetä pelkona, suruna tai vihana - negaation ja kieltoreaktioiden uuvuttavana kehänä. Ahdistuksen viittaan kääriytynyt kyynikko ei enää jaksa uskoa mahdollisuuksiin, nähdä toivoa tai edes yrittää.

Miten näin raskas takki kuuluu kantaa? Vai hetkonen - onko sitä ihan pakko pitää? Voisiko edes hihat kääriä? Pallomme peli ei ole vielä läheskään menetetty, mutta ripeitä liikkeitä tarvitaan juuri nyt.

Ahdistus on loogista, sillä aihetta huoleen on

Meillä on käytössämme yksi yhteinen planeetta, joten on jopa toivottavaa, että tunnemme siitä kollektiivista huolta. Pidemmän päälle jatkuva huolissaan olo ei kuitenkaan ole kovin eteenpäin vievä tila – eikä toisaalta auta maapalloakaan.

Ilmastonmuutoksen ratkaiseminen ei ole vain kuluttajien käsissä. Kiistatonta on, että jotta maapallon lämpeneminen saadaan pysymään IPCC:n tuoreimman raportin mukaisessa korkeintaan 1,5 asteessa, tarvitaan merkittäviä rakenteellisia muutoksia.

On kuitenkin valtavasti asioita, joiden avulla jokainen voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Kuluttajan pyhä kolminaisuus muodostuu asumisesta, liikkumisesta ja ruoasta.

Kestävä elämäntapa ei ole ydinfysiikkaa tai vain vihkiytyneiden ammattilaisten monimutkaista spesiaalihommaa. Se on omista lähtökohdista ja oman kapasiteetin mukaan toimimista, yhdessä tekemistä ja vaikuttamista. Jokainen pystyy siihen, ja toimintaansa voi matkan varrella kehittää.

JJJOOH! –muistisääntöni ovat tarkoitettu rohkaisuksi itselle sopivien, merkitystä antavien, kestävien keinojen löytämiseen:

Juttele

Mitä enemmän ahdistaa, sitä aktiivisemmin kannattaa puhua. Huomaat varmasti, ettet ole ajatuksinesi yksin. Moniääninen keskustelu avaa silmiä ja laajentaa ajatusmaailmaa.

Jos ahdistuksensa julistaminen suureen ääneen jännittää, sen voi parahtaa ystävälle iltalenkillä. Sitä mukaa kun rohkeus kasvaa, keskusteluareenoitaan voi laajentaa. Hedelmällisimmillään yhteisten murheiden käsittely motivoi toimintaan niiden ratkaisemiseksi.

Jaa

Jos sinulla on mahtava vegeresepti, jaa se. Jos olet kilpailuttanut sähköyhtiöt ekologisuuden mukaan, paljasta voittaja. Jos olette perheen kanssa vaihtaneet lentomatkat reililippuihin, vinkkaa päätöksestänne muillekin. Ekologisissa vinkeissä ei todellakaan kannata pihtailla - kestävien tekojen määrä korreloi pallomme hyvinvoinnin kanssa!

Jos käytät somea, ole aktiivinen myös siellä. Jakamisen ei aina tarvitse liittyä tekemiseen – jakaa voit myös arvoja. Kuva rakkaasta järvimaisemasta tai lempparimännystä voi saada toisenkin sydämen läikähtämään.

Järkeistä

Antroposeeni-aikakausi, jota parhaillaan elämämme, on kovin materiakeskeinen. Tavara kuitenkin harvoin tekee pohjimmiltaan onnelliseksi, ja suuri määrä sitä ahdistaa. Tervetuloa meille - vaikka kaikki on konmaritettu jo pariinkin kertaan, ei siltä näytä.

Jos mielekkään elämän mahdollisuudet halutaan taata myös meistä seuraaville, edessämme häämöttää väistämättä jonkinasteinen ekologisen jälleenrakentamisen aika. On siirryttävä kohti monin tavoin kestävämpää luonnonvarojen kuluttamista ja ekososiaalisesti sivistynyttä kulttuuria.

Opettele siis kuluttamisen hetkellä punnitsemaan, onko kyseessä todellinen tarve vai hetkellinen halu. Kun kulutustottumuksensa pistää uusiksi, kohtuullisemman arjen rakentamiseen voi suhtautua kuin kutkuttavaan haasteeseen!

Ota selvää

Väitän, että tieto ei lisää tuskaa – päinvastoin. Parhaimmillaan se lisää toivoa ja keinoja. Jos sinua askarruttaa jonkin tuotteen tai palvelun ekologisuus, kysy valmistajalta. Jos haluat tilata mahdollisimman puhdasta sähköä, vertaile. Jos haluat vaikuttaa yhteiskunnallisesti, selvitä tehokkain reitti.

Maailma on täynnä tietoa, jota kannattaa käyttää. Netti on pullollaan erilaisia laskureita ja vinkkilistoja, hyödynnä niitä. Katso dokumentteja, tee muistiinpanoja. Seuraa ilmastouutisia – saatat yllättyä positiivisestikin!

Osallistu

Ilmastonmuutos ei ratkea pelkillä kulutusvalinnoilla, eikä kenenkään tule edes yrittää pukea Maailman Pelastajan valtavaa sankariviittaa yksin ylleen. Sen alle tarvitaan suuri joukko ihmisiä, yrityksiä, valtioita, lakeja, asetuksia ja sitoumuksia. Valtavasti tiedettä, innovaatioita ja yhteistä tahtotilaa.

Suuri joukko koostuu kuitenkin yksilöistä, jotka kaikki ovat päättäneet osallistua.

Johonkin yhteisöön liittyminen voikin olla innostavaa. Kun tärkeää asiaa ajetaan yhdessä, sen teho voimistuu. Jos sinulle sopivaa yhteisöä ei vielä ole, perusta sellainen itse!

Hyväksy

Hyväksy vihasi ja ymmärrä surusi. Anna itsellesi lupa pelkoon. Hyväksy, ettet pysty vaikuttamaan kaikkeen. Hyväksy, että se turhauttaa. Hyväksy, että joka kerta ei jaksa eikä pysty. Hyväksy, että riittää, kun tekee parhaansa.

Kohtele itseäsi myötätunnolla. Pistä merkille, että sinussa on herkkyyttä tallella. Iloitse, että sinulla on arvoja, joiden mukaan haluat toimia.

Arvosta itseäsi siitä, että et pistä päätäsi pensaaseen. Mutta kun niin käy, nykäise rohkaisevasti töpöhännästä. Keneltäkään ei vaadita ihmetekoja, pienikin muutos arjessa on jo hieno alku.

TEKSTI: Sanjaana Gavalas

Kirjoittaja opiskelee Ympäristöalan erikoisammattitutkintoa, ympäristökasvattajan koulutusohjelmassa Suomen ympäristöopisto SYKLI:ssä. 

Lue lisää

Luonto hoivaa mieltä ja kehoa

Millaisia asioita arvostan?

Mitä ovat mindfulness-tietoisuustaidot?

Rentoutuminen palauttaa voimia

Takaisin