Siirry sisältöön

Tule päivystäjäksi Kriisipuhelimeen tai chatiin tai tue tukisuhteessa

Vapaaehtoisena Hyvän Mielen Tukijana ja Kriisiauttajana voit tarjota tukea ja keskusteluapua eri tavoin:

  • Kriisipuhelin-päivystäjänä,
  • chat-päivystäjänä nuorten Sekasin-chatissa tai aikuisten MIELI kriisichatissa
  • tukijana pidempiaikaisessa tukisuhteessa kasvokkain tai verkossa

Saat iloa auttamisesta sekä mahdollisuuden tehdä jotain oikeasti tärkeää ja kehittyä ihmisenä. Tarjoamme merkityksellisen vapaaehtoistyön, laadukkaan koulutuksen ja taustatuen.

Olet mukana innostavassa yhteisössä – virkistystä unohtamatta. Voit toimia tukijana tai kriisiauttajana lähes 40 toimipaikassa ympäri Suomen.

Kriisiauttajana Kriisipuhelimessa tai chatissa

Vapaaehtoinen auttaa ja tukee vaikeissa tilanteissa olevaa yhteydenottajaa. Kriisipuhelin-päivystäjä toimii valtakunnallisessa MIELI Kriisipuhelimessa, chat-päivystäjä nuorten keskustelualusta Sekasin-chatissa tai aikuisten MIELI kriisichatissa. Keskustelu on kertaluonteinen ja nimetön.

Tukijana kasvokkain tai verkossa

Pidempiaikaisena tukijana vapaaehtoinen toimii tukea tarvitsevan rinnallakulkijana joko kasvokkain tai verkossa.

Kasvokkaisessa tukisuhteessa tavataan tuettavaa säännöllisesti ja tavoitteellisesti tietyn määräajan puitteissa. Tapaamiset voivat olla jonkin yhteisen tekemisen parissa vaikka kahvilassa, kävelyllä tai taidenäyttelyssä.

Verkkotukisuhteessa keskustellaan ”kirjeenvaihtona” Tukinet-alustan välityksellä, nimettömänä.

”Parasta on tunne, että voin olla jollekin avuksi ja edes hetken keventää taakkaa ja kulkea vierellä.”

– Vapaaehtoinen kriisiauttaja

Jokaista vapaaehtoista tarvitaan!

Kriisipuhelimessa käydään vuosittain noin 90 000, Sekasin-chatissa yli 20 000 keskustelua. Yhteydenottajien määrä on moninkertainen. Myös pidempiaikaisten tukijoiden tarve on suuri.

Vapaaehtoinen tukija ja auttaja toimii Kriisipuhelimessa, chatissa tai tukisuhteessa kasvokkain tai verkossa.

Koulutus auttaa löytämään itsestään omannäköisen auttajan

Perustaksi vapaaehtoistyöhön tukijana ja auttajana riittävät tavallisen ihmisen taidot ja halu kehittyä kuuntelijana. Oman elämäsi tulee olla tasapainossa ja mahdolliset kriisit jo kaukana.

MIELI Vapaaehtoisten peruskoulutus perehdyttää tehtävässä toimimiseen ja haavoittuvassa tilanteessa olevan ihmisen kohtaamiseen. Koulutus auttaa sinua löytämään oman tapasi toimia toisen ihmisen tukena.

Koulutus on mahdollista suorittaa kasvokkain tai osittain tai kokonaan virtuaalisesti paikkakunnasta ja testävästä riippuen. Käymme jokaisen koulutukseen hakevan kanssa keskustelun vapaaehtoistyön sisällöistä ja oman elämäntilanteen sopivuudesta tulevaan tehtävään. Koulutuksesta saa todistuksen.

Peruskoulutuksen jälkeen on mahdollista jatkokouluttautua esimerkiksi ryhmänohjaajaksi, Huolituoli-päivystäjäksi tai Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) henkisen tuen vapaaehtoiseksi.

”Tärkeintä on sydämen viisaus ja kyky empaattiseen kohtaamiseen.”
– Vapaaehtoistyön kouluttaja

Tutustu MIELI ry:n periaatteisiin

Vapaaehtoisena tukijana ja kriisiauttajana sitoudut noudattamaan arvostavan kohtaamisen varmistavia eettisiä periaatteitamme.

”Vapaaehtoisena toimiminen on ollut erittäin antoisaa. Se on avartanut näköalojani ja auttanut minua kasvamaan ihmisenä.”
– Vapaaehtoinen tukija

Tukihenkilötyötä ympäri Suomen – tule mukaan!

Voit toimia tukijana tai kriisiauttajana lähes 40 toimipaikassa ympäri Suomen. Näistä 22 on kriisikeskuksia. Vapaaehtoistehtävät vaihtelevat toimipaikoittain.

Tutustu tehtäviin videoilla

Kriisipuhelin-päivystäjänä toimiminen on palkitsevaa vapaaehtoistyötä. Tukea tarvitsevalle merkityksellistä voi olla pelkkä toisen ihmisen läsnäolo.
Vapaaehtoinen tukija toimii tukea tarvitsevan rinnallakulkijana pidempiaikaisessa tukisuhteessa.
Vapaaehtoinen Sekasin-chatin päivystäjä kohtaa ja tukee nuoria chatissa.