Järjestöt tekevät paljon töitä pelihaittojen ehkäisemiseksi

Uutiset

Rahapelaamisen ongelmat eivät lopu järjestöjen tukemisen lopettamisella, kirjoittavat Outi Ruishalme ja Reija Tuomisalo Mielenterveysseurasta.

Teemu Tiensuu pohti kirjoituksessaan (HS 8.4.), onko oikein, että hyvinvointia ja terveyttä edistävät sote-järjestöt saavat rahoituksen toimintaansa Veikkauksen rahapelituotoista.

Pelaaminen on Suomessa sallittua, ei kukaan todennäköisesti ajattele, että rahapelit maassa tulisi kieltää. Veikkauksen monopoli on tapa, jolla pelitoiminta on Suomessa haluttu pitää vastuullisena ja viranomaisten kontrollissa. Myös EU hyväksyy pelimonopolit nimenomaan pelihaittojen ehkäisemiseksi. Onkin tärkeää, että Veikkauksen toimintaa jatkuvasti seurataan ja arvioidaan, miten yhtiö toimii vastuullisessa roolissaan. 

Veikkauksen ja viranomaisten tehtävä ei aina ole helppo. Suomalaiset pelaavat Veikkauksen pelien rinnalla yhä enemmän ulkomaisten rahapeliyhtiöiden pelejä. Usein näitä pelejä tarjotaan suomenkielisillä pelisivustoilla, eikä pelaaja edes välttämättä ajattele pelaavansa ulkomaille. Mitä tiukemmin Veikkauksen tuottamia pelejä kontrolloidaan, sen enemmän markkinoilla on tilaa ulkomaisille toimijoille, joiden toimintaan suomalaisen viranomaisen on vaikeaa puuttua.

Jos Suomen rahapelimonopolijärjestelmä purettaisiin, rahapelimarkkinat avautuisivat lisenssillä ja lisenssittä toimivien yksityisten firmojen temmellyskentäksi. Ei ole vaikea ennustaa, että pelihaitat tällöin lisääntyisivät. Jo TV:stä tuttu pikavippien markkinointi saisi rinnalleen pelifirmojen innokkaan markkinoinnin. Tästä on jo kokemusta esimerkiksi Ruotsista. Toisin kuin valtion monopoliyhtiössä, rahapelihaittojen ehkäisy ei ole kovin korkealla näiden firmojen omistajien prioriteeteissa.

Järjestöt ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tekevät jo paljon töitä pelihaittojen ehkäisemiseksi. Kehittämistyötä tällä alueella tarvitaan.  Yhtenä haasteena on, että ongelmapelaajaa, kuten minkä tahansa riippuvuuden kanssa painivaa, voidaan auttaa vasta kun hän on valmis itse ottamaan apua vastaan. Tämä etsivä työ ja motivointi tuen vastaanottamiseen ei ole koskaan sellaista työtä, jossa kaikki tämän ongelman kanssa kamppailevat saataisiin tuen pariin. Tämä ongelma ei poistu monopolin purkamisella, päinvastoin.

Rahapelituotot mahdollistava Suomessa laajamittaista järjestöjen terveyttä ja hyvinvointia edistävää työtä, syrjäytymisen ehkäisytyötä, monimuotoista matalan kynnyksen tukea vaikeassa elämäntilanteessa oleville, osallisuutta, vaikutusmahdollisuuksia ja tärkeänä rahapelihaittojen ehkäisyä ja rahapeliongelmista kärsivien tukemista. On ainutlaatuista ja arvokasta, että suomalaisessa mallissa rahapelien tuotto ei kanavoidu yksityisten omistajien kukkaroon vaan palaa monin eri tavoin suomalaisen yhteiskunnan hyväksi.

Teksti on julkaistu Helsingin Sanomissa 13.4.

 

Takaisin

Yhteystiedot

Outi Ruishalme
Johtaja, kriisikeskustoiminnot
Kriisityö

+358 40 542 6164Maistraatinportti 4 A, 4. krs, 00240 Helsinki

Reija Tuomisalo
SOS-kriisikeskuksen päällikkö

+358 40 555 8491Maistraatinportti 4 A, 4. krs, 00240 Helsinki