Joulukuun seuralainen

Uutiset

Koukussa kotoiluun

8.12.2009

Säilöntä, sienestys, ruuanlaitto, vaatteiden tuunaaminen, kutominen, virkkaaminen ja joulukoristeiden värkkääminen on nyt todella trendikästä. Kotona puuhailu ja arjen taidot elävät uutta renessanssia; olemme siirtyneet homingin aikaan. Homing on alun perin tarkoittanut lohikalojen vaellusta kutemaan takaisin siihen tuttuun jokeen, jossa ne ovat aiemmin kuteneet.

 

Kirjailija Mari Mörö on suomentanut homingin kotoiluksi, ja Marttaliitossa puhutaan koti- ja arkitaidoista.

 

Meillä kotoilutrendin kärjessä ovat kulkeneet nuoret virkkaavat pojat. Jopa niin, että yläasteikäisillä pojilla on joissakin kouluissa lankapussukat mukana ja puikot tai virkkuukoukut vispaavat tiuhaan välitunneilla.

 

Mutta jotain muutakin kotoilun takana on kuin pelkkä itse tekeminen ja arjen taidot. Tulevaisuudentutkijat ovat ennustaneet jo pitkään, että yltiöyksilöllisyydelle nousee vastaliike ja se on yhteisöllisyys. Kotoilun ydin onkin lähiyhteisö, itse tekeminen ja yhdessä tekeminen.tarja heiskanen

 

Marttaliiton puheenjohtaja Merja Siltanen näkee lähiyhteisöllisyyden ja kotoilun nousun takana kolme vahvaa tekijää. Yksi on yleisen turvattomuuden kasvu.

Kotoilu luo turvallisuuden tunnetta

Kun maailma näyttää turvattomalta, ihminen hakee turvaa lähiyhteisöstä. Toinen on teknologisoituminen. Näppäilemme tietokonetta, kännykkää, mikroaaltouunia, television kaukosäädintä. Elämme välineellistyneessä yhteiskunnassa, jossa konkreettinen käsillä tekeminen oli jäänyt toissijaiseksi.

 

Kolmas tekijä on ekologisen tietoisuuden nousun. Enää ei haluta kuluttaa ylen määrin, vaan ajatellaan kestävää kehitystä ja mietitään, mitä itse kukin voi tehdä ilmastomuutoksen torjumiseksi. Tutkimusten meilläkin yksi kolmasosa tekee ainakin joskus ostoksensa ekologisesta näkökulmasta.

 

Kotoilu on nostanut kunniaan myös suomalaiset perusarvot: rehellisyyden, luotettavuuden, naapuriavun, ahkeruuden ja itsellisyyden. Jos vielä syvemmältä raaputetaan, pinnan alta paljastuvat talonpoikaisen yhteiskunnan ikiaikaiset hyveet. Haluamme olla itsellisiä, mutta emme itsekkäitä.

 

Itse tekemällä ja perinteitä vaalimalla suomalaiset naiset ja miehet myös liittyvät osaksi sukupolvien ketjua. Käsi- ja kotityöt ovat side edellisiin sulkupolviin ja jättävät jäljen muistiin myös tuleville sukupolville.

 

Itse lähden nyt olkia ostamaan ja ryhdyn värkkäämään jouluksi juhlaisaa himmeliä. Ohjekin löytyi vanhasta ruutuvihkosta. Tarinan mukaan himmeli lisää talon vaurautta ja vauhdittaa rukiin kasvua. No, ei itselläni ole sen enempää taloa kuin ruispeltoakaan, mutta talollinen ystäväni lupasi kylvää ensi keväänä muutaman aarin ruista, josta riittää satoa useammallekin himmelin tekijälle.

 

PS. Lue lisää kotoilusta 13.12 ilmestyvän Mielenterveys-lehden Ilmiöitä-palstalta.

 

Tarja Heiskanen

Kehittämispäällikkö

 

 

Takaisin