Kriisipuhelimessa vastattiin heinäkuussa ennätysmäärään puheluja

Uutiset

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen soitettiin kesä- ja heinäkuun aikana yli 36 700 kertaa. Vilkkainta oli heinäkuussa, jolloin puheluita tuli lähes 23 000. Tämä on suurin kuukausittainen soittojen määrä 49 vuoteen, eli Kriisipuhelimen kaikkien aikojen ennätys. 

“Kesälomien aikana, etenkin heinäkuussa, puheluita tulee huomattavasti enemmän kuin muulloin. Monet apua tarjoavat palvelut ovat kesällä kiinni tai auki vain rajoitetusti. Kriisipuhelimen suomenkielinen linja on auki vuoden jokaisena päivänä ja yönä, mikä luo huolten keskelle olevalle turvaa. Keskusteluapua on saatavilla kellonajasta riippumatta, arkena ja juhlapäivänä”, sanoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter MIELI ry:stä.

Kaikkiin puheluihin ei pystytä resurssisyistä vastaamaan. Tämän vuoden heinäkuussa vastattiin joka viidenteen (4 100) soittoon, mikä on 500 puhelua enemmän kuin viime vuonna. 

Yleisimpiä keskustelun aiheita Kriisipuhelimessa kesän aikana olivat ihmissuhdeongelmat. Myös arjessa selviytymiseen liittyvät aiheet korostuivat. Erityisesti apua haettiin parisuhdehaasteisiin, uupumukseen, opiskeluun ja työelämään liittyvissä ongelmissa.

Kriisipuhelin ehkäisee myös itsemurhia tarjoamalla keskusteluapua vaikeassa elämäntilanteessa oleville. Oma kokemus avun tarpeesta riittää. Tarve ympärivuorokautiselle puhelinlinjalle on suuri: pelkästään heinäkuussa Kriisipuhelimen ollessa suljettuna soittoja tuli lähes tuhat. Keväällä MIELI ry keräsi lahjoitusvaroja, jotta kesäöiden päivystäjien määrää saatiin lisättyä. 

Kriisipuhelimen uudet, soittajalle edullisemmat numerot otettiin käyttöön huhtikuussa. Samalla toimintansa aloitti uusi ruotsinkielinen linja, jonka päivystyksestä vastaa Pohjanmaan kriisikeskus Valo.

Nykyään Kriisipuhelin tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua neljällä kielellä: suomeksi, ruotsiksi, arabiaksi ja englanniksi. Kriisipuhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset 27 päivystyspisteessä ympäri Suomea. Toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Krii­si­pu­he­lin suo­men kie­lel­lä

  • Numero 09 2525 0111 auki vuoden jokainen päivä ja yö
  • Avoinna arkisin klo 9.00–07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00
  • ​Verkkosivut: mieli.fi/kriisipuhelin

 

Kriisipuhelin ruotsin kielellä. Soittaa voi myös englanniksi.

  • Numero 09 2525 0112
  • Avoinna ma, ke klo 16-20, ti, to ja pe klo 9-13
  • Ruotsinkieliset verkkosivut: mieli.fi/kristelefon

 

Kriisipuhelin arabian kielellä. Soittaa voi myös englanniksi.

  • Numero 09 2525 0113
  • Avoinna arkisin: ma-ti klo 11-15, ke klo 13-16 ja 17-21, to klo 10-15.
  • Yhteyttä voi ottaa myös Whatsappin ja Viberin välityksellä numeroon 040 195 8202.
  • Arabiankieliset verkkosivut: mieli.fi/azma

 

Olet tärkeä! Tue työtämme lahjoittamalla

 

Lisätietoja ruotsinkielisestä kriisipuhelimesta:

Camilla Björk
Kriisityöntekijä, Ruotsinkielisen kriisipuhelimen koordinaattori
044 243 8997
etunimi.sukunimi@pohjanmaankriisikeskus.fi
Pohjanmaan kriisikeskus VALO

 

Takaisin

Yhteystiedot

Susanna Winter
Kriisipuhelintoiminnan päällikkö

09 41350 510 (vaihde)Maistraatinportti 4 A, 4. krs, 00240 Helsinki