Ympäristö vaikuttaa mieleen
Luonnon tila heijastuu ihmismieleen niin hyvässä kuin pahassa. Kun luonto voi hyvin, siellä oleskelevien ihmisten hyvinvointi lisääntyy. Luonto on rauhoittava ja virkistävä: se antaa aistimuksia, esteettisiä elämyksiä ja saa liikkumaan. Moni ulkoilu- ja luontoharrastus ylläpitää ihmissuhteita, mutta luonnossa voi halutessaan myös vetäytyä omaan rauhaan.
Toisaalta luonnon tilan heikentyminen aiheuttaa psyykkistä kuormitusta. Radikaalit muutokset lähiympäristössä tai huoli maapallon tilasta voivat aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa. Ympäristöongelmista johtuvista vaikeista tunteista voidaan puhua ympäristöahdistuksena. Näitäkin tunteita voi oppia käsittelemään: tärkeää on ennen kaikkea toiminta ja tunteiden kohtaaminen.
Luonnossa liikkuminen edistää terveyttä ja hyvinvointia. Parhaimmillaan luonto tai viherympäristö auttaa palautumaan stressistä, houkuttelee liikkumaan tai nauttimaan luonnosta yhdessä toisten kanssa.
Metsä tai muu luonnonympäristö on hyvä paikka harjoitella päästämään irti päässä pyörivistä ajatuksista, avata aistit ja rauhoittua oman hengityksen tahtiin. Kun irrotamme ajatuksista, huomiolle tulee tilaa suuntautua kohti aistittavaa ympäristöä ja oman kehon kokemuksia.
Lasten ja nuorten metsäkävelyihin voidaan ottaa mukaan sosiaalisten taitojen tai mielenterveystaitojen harjoitteita.
Ympäristöahdistuksen kanssa ei kannata jäädä yksin, eikä lamaantuminen helpota ympäristötuhoja. Ympäristöahdistusta on mahdollista purkaa monella tapaa.
Voimapolku Ikaalisten Kyrösjärvellä ohjaa elpymään stressistä, virittämään aistit ja lisäämään tietoisuutta omasta olotilasta. Jokainen voi toteuttaa ikioman voimapolun lähiluonnossaan.