Paniikkihäiriö

Paniikkihäiriöstä kärsivä kokee toistuvia, voimakkaita ahdistuneisuuskohtauksia. Paniikkikohtaus alkaa yllättäen ja pahenee nopeasti pakokauhuntuntuiseen tilaan. Kohtauksen oireita ovat äkkinäinen sydämentykytys, tukehtumisen tunne, rintakipu ja huimaus. Paniikkikohtaukseen liittyy usein tunne todellisuuden vääristymisestä sekä sekoamisen tai kuoleman pelko. Kohtauksen saanut pelkää mitä seuraavaksi tapahtuu. Ruumiintoiminnot tuntuvat käsittämättömiltä.

Paniikkikohtaus voi kestää muutamasta minuutista noin puoleen tuntiin. Oireet ovat rajut, mutta vaarattomia. Jälkioireita ovat usein väsymys, hämmennys ja huolestuneisuus, jotka saattavat kestää pitkään.

Paniikkihäiriön alkaminen liittyy usein suureen ja stressaavaksi koettuun muutokseen varhaisessa aikuisiässä. Paniikkikohtaukset koetaan hyvin pelottaviksi ja usein hävettäviksi. Paniikkihäiriöstä kärsivä pelkää kohtauksen uusiutumista ja alkaa helposti vältellä tilanteita, joissa kohtauksia on aiemmin tullut. Tämä aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja sosiaalista eristyneisyyttä. Aletaan muuttaa elintapoja. 

Paniikkikohtauksia voi vähentää ja lieventää terveillä, päihteettömillä elämäntavoilla ja rentoutumisharjoituksilla. Läheisten on tärkeä tietää kohtauksista ja ymmärtää niiden pelottavuus.

Jos paniikkikohtauksia tulee useita lyhyen ajan kuluessa, kannattaa hakeutua lääkäriin. Lääkäri selvittää, ettei kyse ole fyysisestä sairaudesta. Jos kohtaukset ovat toistuvia, kannattaa harkita yksilö- tai ryhmäterapiaa sekä lääkehoitoa.