Epätyypillinen syömishäiriö yleisin syömishäiriö

Nimestään huolimatta epätyypillinen syömishäiriö on yleisin syömishäiriöiden muoto. Häiriö luokitellaan epätyypilliseksi esimerkiksi silloin, jos syömishäiriöstä kärsivä ahmii, mutta ei oksenna kuten bulimiaa sairastava. Jos diagnostisia kriteereitä noudatetaan tarkasti, anoreksia-diagnoosia ei esimerkiksi voi saada nainen, jonka kuukautiset eivät ole jääneet pois. Raja syömishäiriön ja esimerkiksi erittäin säädeltyä ja rajoitettua syömiskäyttäytymistä jatkuvasti toteuttavaa laihduttajan välilllä on liukuva. Hoito voidaan määritellä oireiden luonteen ja niiden vakavuuden perusteella ilman, että syömishäiriö erikseen nimetään.

BED eli ahmintahäiriö on tavallisin epätyypillinen syömishäiriö

Binge Eating Disorder, BED, on häiriö, joka johtaa todennäköisesti liikalihavuuteen. Häiriölle ominaista on suurten ruokamäärien ahminta ilman niin sanottua kompensaatiokäyttäytymistä eli esimerkiksi oksentamista tai ulostuslääkkeiden käyttöä. On arvioitu, että viidennes lihavuuden takia hoitoon hakeutuvista kärsii tästä häiriöstä.

Ahmintahäiriöpotilaille suuret painonvaihtelut ovat tyypillisiä ja ahminta aiheuttaa voimakasta ahdistuneisuutta. Ahmintahäiriöstä kärsivä saattaa yrittää hallita syömistä jättämällä aterioita väliin, mikä voi aiheuttaa myöhemmin ahmintakohtauksen. Säännöllinen ja terveellinen ruokavalio on tärkeää ahmintahäiriöstä kärsivälle. Sairastuneiden on muistettava välttää rajuja laihdutusohjelmia, koska ne saattavat pahentaa ja lisätä ahmintakohtauksia.

Lihasdysmorfia

Lihasdysmorfiaksi kutsutaan tilaa, jossa henkilö kokee pakottavaa tarvetta kasvattaa lihaksiaan ja on valmis käyttämään siihen huomattavan paljon aikaa. Huolimatta siitä, että lihasdysmorfiasta kärsivät ovat useimmiten hyvin lihaksikkaita, he näkevät itsensä hintelinä ja heikkoina. Kehonkuva on vääristynyt samaan tapaan kuin anorektikoilla. Lihasdysmorfiasta kärsivät tuntevat usein voimakasta ahdistusta ja rankka treeni auttaa heitä sietämään pahaa oloa. Lihasten kasvattamiseen saatetaan myös käyttää terveydelle vaarallisia aineita, kuten hormoneja.

Ortoreksia

Ortoreksiaa sairastava haluaa syödä pakonomaisen terveellisesti. Hän saattaa käyttää useita tunteja päivässä aterioiden suunnitteluun ja valmistamiseen ja kieltäytyä käyttämästä tiettyjä ruoka-aineita. Ortoreksia saattaa alkaa esimerkiksi paljon urheilevan henkilön saatua harjoittelua estävän fyysisen vamman. Lihomisen pelko voi laukaista pakonomaisen terveellisen syömisen ja johtaa syömishäiriöön. Ortoreksia saattaa johtaa anoreksian tai bulimian puhkeamiseen.

Miesten tavallisempia syömiseen ja kehonkuvaan liittyviä häiriöitä ovat pakonomainen lihasten kasvattaminen eli lihasdysmorfia sekä pakonomainen pyrkimys terveelliseen ruokavalioon, eli ortoreksia.