Heti apua väkivaltaan

Mikäli olet joutunut itse tai näet jonkun toisen joutuvan väkivallan uhriksi, ota viipymättä yhteyttä hätänumeroon 112. Väkivaltaan on aina puututtava.

Väkivallan taustat ovat moninaisia, mutta niin yksittäiseen väkivaltakokemukseen kuin toistuvaan pahoinpitelyyn on mahdollista saada apua ja väkivallan kierre voidaan katkaista. Sekä väkivaltaa kokeneille että väkivallan tekijöille on olemassa apua, ja sitä kannattaa aina hakea.

Poliisin ohjeet väkivaltaan puuttumiselle. Mikäli sinulla on ruumiillisia vammoja, hakeudu lähimpään päivystykseen tai soita apua hätänumerosta 112. Hae itsellesi henkistä tukea esimerkiksi Rikosuhripäivystyksestä, josta saat tukea ja tietoa tilanteessa toimimiseeneen tai soita apua hätänumerosta 112. Hae itsellesi henkistä tukea esimerkiksi Rikosuhripäivystyksestä, josta saat tukea ja tietoa tilanteessa toimimiseen.

Turvakodit

Apua perheväkivaltatilanteissa saa turvakodeista, jonne voi hakeutua ympäri vuorokauden, myös lasten kanssa. Lapset voivat myös itse hakeutua turvakotiin. Suomen Punainen Risti ylläpitää Nuorten turvataloja pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella. Apua saa myös Nettiturvakodista.

Naisten linja

Naisten Linja auttaa väkivaltaa, sen uhkaa tai pelkoa kokevia naisia ja tyttöjä sekä heidän läheisiään. Naisten Linjalla on maksuton neuvonta- ja tukipuhelin sekä suojattu nettipalvelu Naisten Netti.

Muita auttavia tahoja:

Valtakunnallinen ja maksuton Nollalinja-puhelinpalvelu auttaa:

 • Naisia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa
   
 • Kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan
   
 • Väkivaltaa kokeneiden läheisiä
           
 • Ammattilaisia ja viranomaisia, jotka tarvitsevat neuvoja asiakastyöhönsä

Lapsia ja nuoria on suojeltava väkivallalta, sillä jo väkivallan todistaminen voi aiheuttaa lapselle traumaattisia kokemuksia.

Apua ulkomaalaistaustaisille:

 • Väestöliiton puhelinneuvontaa maahanmuuttajille

Lähestymiskielto

Väkivallan tekijälle voi olla mahdollista saada lähestymiskielto, myös perheen sisällä.
Poliisin sivuilta saa lisätietoa lähestymiskiellosta ja perheväkivaltaan liittyvästä lainsäädännöstä.

Mitä teen, jos pelkään olevani väkivaltainen?

Älä jää väkivallan kanssa yksin!